петък, 15 юли 2011 г.

Хляб с кашкавал и маслини

Използвах вече изпитаната рецепта за хляб със сирене и мащерка, за да зарадвам близките си с нов вид домашен хляб. Замених сиренето с кашкавал и мащерката с чубрица, добавих маслини. Получи се уханно тестено изделие, което приятели оприличиха по-скоро на солен кекс, отколкото на хляб. Така или иначе, опитайте рецептата и ще останете доволни. Неустоим е ароматът, който се носи из кулата…
Необходими продукти:
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 ½ с.л. захар
360 г брашно
¾ ч.л. чубрица
1 ½ ч.л. сол
½ кубче прясна мая
55 г настърган кашкавал
6 с.л. едро нарязани маслини

Начин на приготвяне:
Маята, захарта, 3 с.л. брашно и топлата вода се смесват за 10 минути.
В широка тава се пресява брашното.
В кладенче в средата се поставят кашкавала и маслините.
Сипва се течността с маята, солта, чубрицата и зехтина.
Течността се разбърква до хомогенно смесване.
Постепенно се поема брашно към течността да пълното му усвояване.
Получава се лепкаво тесто.


Сипва се направо в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си или се прилага ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Пече се при 200°С за 20-25 минути..

  • Получава се ароматен хляб с тегло 720 г. 
  • Източник: Гответе с мен.
  •  Още за тесто за хляб и пити тук.
.

5 коментара:

Moni каза...

Стани, то заради формичката, в която си го пекла, е станал като кексче.:-))) Кашкавал, чубрица, маслини - резултатът може да е само едно уханно хлебче, като това горе на снимките. На близките ти сигурно много им се е усладил.:-))) Прекрасен е!
Хубав, усмихнат и дай-боже по-хладен петък ти желая!
Сърдечни поздрави!

Аелис каза...

Ех, че хубав хляб!!!
И какъв апетитен загар има само - чуден!

Поздрави и приятен ден!

The witch каза...

Мони и Аелис, благодаря за положителните коментари.
Направете си това хлебче. Отнема не повече от час време - 10 минути за втасване на маята, 10 минути за месене на тестото, 20 минути за ускорено втасване на хлебчето и 20-25 минути печене.
Успех!

Габи каза...

Представям си колко е ароматно и вкусно хлебче! Трябва да се пробва. Хубави и усмихнати почивни дни :)

The witch каза...

Габи, действително хлебчета и ароматно и вкусно. Пожелавам ти успех с тази рецепта. Няма да съжаляваш, ако я опиташ. Успешна нова седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.