понеделник, 18 юли 2011 г.

Лятна торта с крем от извара

Това е едно леко и свежо предложение за страстните почитатели на тортите дори в летните горещини. Използвах успешната си рецепта за блат, а за пълнеж – кремообразния елемент от рецепта за чийзкейк от любимото списание „Уверени в кухнята”. Именно изварата придава неустоимия свеж и приятно кисел вкус на тортата – истински оазис в горещите дни. Опитайте!

Необходими продукти за блат с диаметър 18-19 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1½ ч.ч. (150 г) захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер
ванилия
100 мл захарен сироп или сироп от компот
шоколадови пръчици за поръсване
7 броя бишкоти

Необходими продукти за крем с извара:
450 г извара
1 коф. (400 г) кисело мляко
2 пак. желатин
100 г пудра захар
100 г. шоколад за оцветяване на 1/3 от крема

Начин на приготвяне:
Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиватс миксер до пухкава бяла смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко, олиото и сухите съставки, като се разбърква с телена бъркалка след всяко прибавяне.
Пече се в намаслена и набрашнена форма или покрита с намаслена хартия за печене с диаметър 18-19 см.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.


Приготвяне на крем с извара
В дълбока купа се миксира киселото мляко, изварата и пудрата захар. 
Ако не ви допада зърнестата структура на изварата, пасирайте.
Желатинът набъбва в 60 мл. вода.
Разтваря се на водна баня без кипене или за кратко в микровълнова печка.
Прибавя се към млечната смес и се миксира.
Една трета от крема се оцветява с разтопен на водна баня шоколад.
Прибира се в хладилник за 2 часа.
Необходимо е да се полужелира, за да се използва при сглобяване на тортата.

Сглобяване на тортата
Изстиналият блат се реже на 2 платки.
Препоръчвам използването на сладкарски ринг за торта.

Върху чиния за сервиране се поставя първата платка.
Сиропира се с 50 мл захарен сироп или сироп от компот.
Нанася се половината от белия крем.
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.

Бишкотите се разпределят плътно върху крема.
Нанася се кафявия крем.
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.


Реди се втората платка, нанася се втората половина бял крем.
Отгоре се украсява с шоколадови пръчици.  
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.

  • Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете и да се стегне желето.
  • Ако не ви допада зърнестата извара, може да я замените с крема сирене.
  • Препоръчвам киселото мляко с по-висока масленост и гъстота.
.

8 коментара:

Анонимен каза...

Този крем е една гениална идея и търпи много импровизации с какао, плодове, мед и т.н. Досега, всеки път като правя торта с него никой не подозира, че това НЕ е сметана, а диетичен вариант с извара и кисело мляко. Много, много е хубав-даже бисквитената торта си правя с него!Изобщо в твоя блог има едно много готино равновесие между гурманското и диетичното:))

The witch каза...

Анонимен, благодаря за комплимента. Добрата храна е един много важен елемент от ежедневието ни. А когато съществува истинско равновесие, денят е прекрасен...
Както си забелязал(а) рецептите в кулата са подчинени на два принципа: от една страна е удоволствието от вкусните ястия, без да граничи с чревоугодничество и лакомия, а от друга - здравословни продукти и техники.
Успешна нова седмица!

Lety каза...

Чудесна торта - лека, вкусна, точно за горещините, а и изглежда ефектно!
Аз продължавам с чийз вълната :), моят съпруг е страстен почитател на чийз десертите и правя всевъзможни вариации (вече съм качвала доста). Сега отлежава пак чийз рецепта, направена и снимана, но ангажиментите не позволяват толкова бързо да качвам в блога :), обаче е следващото, което ще се появи там :)
Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

Анонимен каза...

Много благодаря за вкусното предложение, имам само 1 въпрос - тези количества в рецептата за какъв диаметър са, тъй като пише за 8-9 см, а ми изглеждат като за по-голяма торта.Да не би да е 18-19 см??

Тони

The witch каза...

Лети, привет! Твоите коментари винаги ме карат да се усмихвам. Благодаря, че се отби в кулата. Да, тортата е лека и вкусна, както пишеш, но не съм съгласна, че изглежда ефектно. Виждала съм приказни и истински ефектни торти. Моята е просто една делнична свежа сладост за кафе или вечерен десерт за семейството.

Тони, много си наблюдателна. Допуснала съм грешка в размера на тортата - трябва да е 18-19 см. Веднага ще коригирам в публикацията. Благодаря!

Lety каза...

The witch,
под ефектна имах предвид красиво изглеждащите пластове при разреза, с подходяща украса и отвън ще стане приказна торта не само за консумация в тесен семеен кръг :) Рецептата е чудна!
Поздрав и уютна вечер :)

Леви каза...

Чудесна тортичка! Заслужава си да бъде опитана!

Сърдечни поздрави и прохладна вечер!

The witch каза...

Леви, очаквам впечатления, след като опиташ рецептата.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.