понеделник, 1 август 2011 г.

Бисквити с шоколад, орехи и мюсли

Обичате натурален шоколад, харесвате хрупкави орехи, не може да се откажете от здравословното  мюсли - хранителната смес от овесени ядки, сушени плодове, орехи, лешници и други прибавки? Трудно устоявате на вълшебния аромат от домашни бисквитки? Ето отговорът на всички тези желания – невероятни и примамващи бисквити
Малко история... Първата рецепта за бисквити с овесени ядки се появява по време на Втората световна война. Използва се растителна мазнина, вместо масло, защото то е в недостиг. В годините рецептата търпи развитие, въвеждат се нови и нови комбинации, за да радва малки и големи почитатели на хрупкавото изкушение.
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. (226 г) краве масло
¾ ч.ч. (150 г) бяла захар
¾ ч.ч. (160 г) кафява захар
2 яйца
¼ ампула ванилия
2 ¼ ч.ч. (295 г) брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
50 г натурален шоколад
½ ч.ч. (50 г) орехи
1 ч.ч. мюсли

Начин на приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до светла смес за 2 минути.
Едно по едно се добавят яйцата и ванилията. Миксира се.
В отделна купа се смесват предварително пресятото брашно, содата и солта.


Към яйчената смес постепенно се прибавят сухите съставки.
Накрая - шоколада, начупен на малки парченца; смелените на едра орехи и мюслито.
Сместа се престоява 30 минути в хладилник, за да се стегне.


Тавата се застила с хартия за печене. С чаена лъжица се изсипва от сместа. При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма. 


Пече се в средата на загряна до 190°С фурна за 10 минути
  • Получават се 100 броя бисквити (около 940 г).
  • Не заменяйте кафявата захар с бяла, защото именно тя предава прекрасния лек карамелен вкус на бисквитите.
  • Колкото по-дълго се пекат, толкова по-хрупкави стават бисквитите.
  • За да са по-трайни, не трябва да се слагат орехи. 
  • За да не се мести хартията в тавата при подреждането на сместа, леко навлажнявам тавата.
  • Източник.
Приятели, ще използвам тази публикация, за да споделя от една страна - наскоро пристигнало писмо на електронната ми поща и от друга - една слънчева награда от вчера. Габи, сърдечно благодаря за вниманието и наградата.

За мен е истинско удовлетворение да виждам как рубриката "Не е трудно, аз също опитах" се развива, макар и с много бавни темпове. Затова с радост подарявам усмихнатото слънчице на всички момичета,  които до момента са изпратили свои снимки. Продължавайте да се забавлявате в кухнята. Нека домът ви е изпълнен с изкусителни кулинарни аромати и одобрителни възклицания и погледи. Бъдете щастливи! 
ellyganovа
Диана
beniG
Еми
.

9 коментара:

Леви каза...

Чудесни са тези бисквитки, идеално допълнение към сутрешното или следобедното кафе!

Поздрави и "вкусна" нова седмица!

traiana каза...

Страхотни бисквитки!
Поздравления за наградата!

Аелис каза...

Много обичам бисквитки с шоколадови парченца - твоите изглеждат много вкусни!
Поздрави!

Moni каза...

Прекрасни бисвитки и честита награда!:-)))
Усмихната и позитивна седмица!

Moni каза...

Стани, пак съм аз, когато имаш време и желание, мини през блогчето ми, там в поста ми от 30 юли има награда за теб!:-))
Хубав и слънчев ден!

The witch каза...

Леви, Траяна и Мони, благодаря за вниманието и коментарите. За мен те са по-вкусни от самите бисквитки. Но вие все пак опитайте рецептата. Надявам се да останете доволни.

The witch каза...

Аелис, поздрав и за теб.

ellyganova каза...

Много благодаря за наградата! Известно време ме нямаше и едва днес успях да наваксам с изпуснатите публикации и да си проверя мейла и много приятно се изненадах :))
С удоволствие бих пробвала тези бисквитки! Ще ги направя някой ден.

The witch каза...

Ели, радвам се, че съм те изненадала приятно със слънчевата награда. Заслужаваш я напълно заради постоянството към моята рубрика "Не е трудно, аз също опитах".
Желая ти успех и с други мои рецепти.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.