понеделник, 8 август 2011 г.

Френски хляб

Вече знаете за новата ми страст – домашното хлебопроизводство. Предлагам да опитате този френски хляб – пухкав отвътре и хрупкав отвън. Рецептата е на Русанка от Домашно приготвена храна. Сърдечно благодаря за разрешението да публикувам тук стъпка по стъпка.
Както нейният, така и моят вариант са сполучливи и изключително вкусни. Разликата е в това, че Русанка използва изцяло хлебопекарната машина, а аз – ръчно замесване, едно ускорено втасване и печене в електрическа фурна. За разнообразие оформих хляба като наслагах топчета с различна големина във формата. Приятен апетит!

Необходими продукти:
250 мл топла вода
½ кубче прясна мая
1 ½ с.л. захар
2 с.л. олио
450 г брашно
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Маята, захарта, водата и  2-3 с.л. от брашното се смесват в купа.
Покриват се и се оставя на топло за 15 минути до пенеста смес.

Брашното и солта се пресява.
В кладенче се сипва олиото и сместа с маята.
Меси се 10 минути.

Тестото се дели на 8 части, оформят се топчета.
Шест от тях се разпределят във форма с размери 30/11/7 см.
От останалите две части се правят 6 по-малки топчета, които се разпределят между големите.

Втасва до удвояване на обема си или се прилага ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се, маже се с разбито яйце и се покрива с кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.


Пече се при 200°С за 20 минути.
Получава се 700 г хляб. 
  • Още за тесто за хляб и пити тук.
.

6 коментара:

Аелис каза...

Много обичам домашно приготвен хляб!Чудесен се е получил , не се съмнявам , че е много вкусен!А как ухае, докато се пече.....
Поздрави и усмихната нова седмица!

Moni каза...

Напълно споделям страстта ти, вкъщи от известно време не влиза купен. Невероятен е станал твоят, прекрасна рецепта!:-)
Поздрави и слънчева и позитивна нова седмица!

The witch каза...

Аелис и Мони, благодаря за вниманието.
В последно време не купувам хляб от магазин. Имам няколко рецепти и ги редувам. В кулата ухае прекрасно, докато се пече изделието.
В зависимост от времето и настроението ми правя хляб в машината или ръчно. Във втория случай съм фен на ускореното втасване. Опитайте и вие - спестява много време и усилие.

Мария каза...

Привет, Witch, чудесно е това френско хлебче, много ми допада и формата му с тези балончета! :) Ние също не си купуваме хляб от магазина вече доста време и ми е много приятно да открия тук толкова разнообразни рецепти за домашен хляб.
Сърдечни поздрави и поздравления за уютната кула и вкусните магии! :)

The witch каза...

Мария, сърдечно ти благодаря! Надникнах в твоето блогче. Останах приятно изненадана, защото установих, че и ти като мен харесваш готварството и красивите сръчни проекти. Имам запазено място при теб, нали?

Мария каза...

Разбира се! :) Ще ми бъде много приятно да обменяме идеи, винаги си добре дошла в моето кътче!
Междувременно опитахме хлебчето - много красиво и вкусно се получи! Аз го оформих в кръгла тавичка, защото си нямам правоъгълна. Моите момчета го харесаха много и оттогава често го приготвям.
Желая ти хубава съботна вечер и до скоро! :)

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.