четвъртък, 11 август 2011 г.

Френски хляб в хлебопекарна машина

Ежедневният хляб в кулата на вещицата
Вече познавате тази рецепта за френски хляб. Първият път, когато го направих заложих на ръчното замесване, но този път ви представям изцяло приготвяне в хлебопекарна машина. Приятен апетит!

Необходими продукти:
20+230 мл топла вода
¼ кубче (10 г) прясна мая
1 ½ с.л. захар или пчелен мед
2 с.л. олио или свинска мас
450 г брашно
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне в машина Moulinex:
Маята и захарта се размиват в 20 мл топла вода. Оставят се настрана, докато се приготвят другите продукти.
В контейнера се сипва останалата 230 мл вода, олиото и солта.
Покрива се с пресятото брашно.
Сипва се сместа с маята.
Задава се програма 3 с продължителност 3 ч. 44 мин.
Хлябът изстива върху решетка, покрит с мека кърпа.
Получава се 680 г хляб.

Приготвен изцяло ръчно
.

6 коментара:

traiana каза...

Браво! Чудесен е!

Аелис каза...

Чудесен хляб!Копирам си рецептата , непременно ще я изпробвам;).
Поздрави и хубав ден!

rusanka каза...

Станиславче, и двата хляба са станали чудесни! Но ръчно замесения като че ли повече ми допадна! Страхотни са! Меки и пухкави!
Поздрави и хубав ден!

The witch каза...

Русанка, хлябът е страхотен. Вече е ежедневният у дома. Замених захарта с мед, а олиото с мас. От опит зная, че свинската мас прави изделията по-мекички. Отново ти благодаря за рецептата.

Аелис, няма да те разочарова тази рецепта. Гарантирам ти. Нахлупвай вълшебната шапка ... Очаквам отзив.

Траяна, сърдечно ти благодаря за положителния коментар!

Анонимен каза...

дано се получи и при мен много неуспешни опити имам:(

The witch каза...

Анонимен(а), не се отказвай. Просто следвай стъпките и точните пропорции. Последното е много важно условие, особено когато се меси в хлебопекарна машина. При ръчно замесване винаги може да се добави брашно, но тук това не е възможно. В началото - преди 8 години, хляб в хлебопекарната беше "мисия невъзможна" в моята кухня. Но възприех това като "война на живот и смърт". "Въоръжих се" е електронна теглилка и сякаш ми потръгна. Толкова се хареса този хляб у дома, че започнах да го приготвям ежедневно.
Желая ти успех!
Ако има питанки, готова съм да помагам. До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.