понеделник, 22 август 2011 г.

Свински котлети с бърз сос от сметана и горчица

Днешните котлети смятах да приготвя на тиган, но един от помощниците в кулата ме изпревари и ги направи на скара. Въпреки това, ще представя рецепта, която успешно правя от години, така че нека не ви подвеждат снимките на изпечени на скара котлети и зеленчуци. Когато приготвяте свинско месо на тиган, винаги имате възможност да очаровате близките си с този бърз сос от сметана и горчица, който се прави веднага след изваждането на месото от тигана.
Не само малки парчета месо могат да бъдат пържени в тиган. Процедурата е подходяща и за рибица, месо от корема, както и за котлети.
За идеални пържоли и котлети е необходимо да се спазват
няколко основни правила
Най-важното е температуратапържи се, без да се захлупва в предварително загряна мазнина, като месото се запечатва от двете страни. Ако тиганът не е горещ, топлите сокове ще изтекат от месото, преди то да ги е „запечатало” в себе си. Когато тиганът е силно загрян, соковете бягат от горещината и остават в месото. Щом пържолата се обърне, другата страна се „запечатва” и соковете са хванати в капан. Разбира се, ще изтече малко сок, ако пържолата се остави да изстине, но повърхността все още ще е свежа.
Не трябва месото да се набожда с вилица! През тези дупки соковете ще избягат, а многото побутване и преобръщане на месото не му позволява да покафенее. Ако се пържи или пече на умерена температура, месото ще се задуши в изтичащите сокове, те ще се изпарят, вътрешността ще изсъхне, а отвън месото ще посивее.
Освен  това е важно да се пържи  в подходящ тиган. Използва се тиган с дебело дъно, където месото да покафенява за 3 минути от едната страна. 
Необходими продукти за 4 порции:
4 броя свински котлети
50 г краве масло
150 мл кафяв бульон*
150 мл течна сметана
1 с.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Месото се пържи в тиган с нагорещеното масло до покафеняване от двете страни.
След това пърженето продължава на по-ниска температура до пълна готовност.
Пренася се в чиния за сервиране и се държи на топло.
В тигана се прибавя бульона**, сметаната и горчицата.
Кипва се и се вари на силен огън до получаване на сироп.
Може да се сгъсти с ½ с.л. пшеничено нишесте. Използва се пасатор, за да не се получат бучки.
Подправя се на вкус.

* Приготвянето на класически кафяв бульон е свързано с много предварителна работа. Майсторите готвачи наглеждат бульоните си като грижливи медицински сестри: с много проверки, опитвания и поправки, както и с неизменно внимание към начина, по който ври сместа в тенджерата. Богатите кафяви сосове се правят, като най-напред продуктите се изпекат или изпържат, а след това часове наред се варят във вода на тих огън. Тайната на добрия бульон е в бавното, едва забележимо кипене.
Лично аз до момента не съм приготвяла такъв бульон. Обикновено използвам малко от кубче телешки бульон или вода/вино, с които деглазирам съда (разреждам утайката и концентрираните сокове, останали в съда след готвенето).
** Класическият кафяв бульон може да се замени с 80 мл бяло вино или 150 мл вода с разтворено ¼ кубче телешки бульон. В този случай, след изваждането на месото, тиганът първо се деглазира с виното и после се прибавя сметаната и горчицата.

Източник: списание „Уверени в кухнята”
.

9 коментара:

КАТЕРИНА каза...

Много вкусна и лесна рецепта!Тиквичките и морковите изглеждат превъзходно,а сосчето е много хубаво:)

ellyganova каза...

Никога не съм приготвяла свинско на тиган, но тази рецепта, толкова добре обяснена, определено ме заинтригува и ще я пробвам. Сосчето сигурно е приказно.
Поздрави :)

rusanka каза...

Станиславче,
чудесна рецепта!
Моите момчета много обичат месце и ще им хареса!
Страхотна гарнитура и сосче!
Поздрави и хубав ден!

fedora каза...

Чудесни са! Но освен пържолките си харесах също толкова много и зеленчуците. Изглеждат много, много апетитно!

The witch каза...

Мили дами, вашите коментари много ме зарадваха.
Приятно е да разбереш, че рецептата ти се харесва.
Сърдечно ви благодаря с пожелание за нови срещи тук в кулата и във вашите виртуални кухни.

Angellove's Cooking каза...

Ох, много съблазнителни котлети :) точно като за необядвали, че и незакусвали!!
Имам една блог награда за теб и ще се радвам, като ти остане време да наминеш към мен и да си я събереш :)
http://angellovescooking.blogspot.com/2011/08/roasted-honey-and-walnuts-cheese-aand.html

The witch каза...

Мина, сърдечно ти благодаря за слънчевата награда и вниманието към моя блог. За мен е чест да имам тази картинка за украса от такава кулинарна вълшебница като теб! Желая ти все по-оригинални и по-вкусни кулинарни вдъхновения!

Анонимен каза...

Мхого полезно, благодаря!

The witch каза...

Сърдечно благодаря!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.