понеделник, 29 август 2011 г.

За най-старата готварска техника, позната на човечеството или Пилешки шишчета и марината от босилек и чесън

Обичайно през лятото ставам в известен смисъл "кулинарно мързелива" и заобикалям кухнята като сателит. Това е така, защото всички в кулата предпочитаме да се радваме на лятното изобилие от пресни и разнообразни зеленчуци и плодове. Хапваме си неограничени количества в сурово състояние или с възможно минимална топлинна обработка. Обявили сме почивка на бисквитите, тортите и сладкишите. В случай, че вляза в кухнята, замахвам с вълшебната пръчица и се опитвам да използвам някоя бърза и лесна техника и рецепта.
Да си набодеш парчета месо на пръчка и да ги изпечеш над огъня – това сигурно е най-старата готварска техника, позната на човечеството, и все още е една от най-добрите. Съчетанието от леко опушени твърди краища и крехка сърцевина възбужда невероятно апетита. Всички народи и цивилизации са приготвяли храна по този начин и все още го правят – от елегантните японски скариди на коктейлни пръчици до ескимоските парчета китово месо, набодено на острие от харпун.

Шишчетата винаги са били любимо семейно ястие. Приготвянето им е много просто и лесно. Използва се месо, риба, зеленчуци и дори плодове. Когато се съчетават различни продукти не бива да се забравя формата и цвета. За комбинираните шишчета продуктите се режат на еднакви парченца като се нанизват, редувайки цветовете.  

Продуктите за шишчета се мариноват, за да станат по-ароматни, а специално месото  - да омекне. Ако се използва свинско или телешко месо е необходимо да престои в марината цяла нощ, пилешко месо – 3 часа, риба – 1 час (иначе маринатата бързо ще я „сготви”), зеленчуци и плодове – 30 минути (колкото да поемат аромата, иначе ще се размекнат).

Насладете се на тези пъстри шишчета, мариновани с пресен босилек и пикантен чесън. Месото ще ви заплени със своята крехкост, а зеленчуците – със своя аромат, съчетан с уханието и вкуса на маринатата.

Необходими продукти за маринатата:
3 с.л. зехтин
4 с.л. босилек, ситно нарязан
2 скилидки чесън
¼ ч.л. смлян черен пипер
½ ч.л. сол

640 г пилешко бяло месо
1 зелена чушка
1 червена чушка
1 морков

Начин на приготвяне:
Продуктите за маринатата се смесват и се изливат върху нарязаното на кубчета месо.
Престоява 2 часа като редовно се разбърква.


Морковите се режат на колелца, чушките – на квадратчета.
Подготвят се шишчетата като се редуват месо, морков, месо, чушка и т.н.
Пече се на загрята скара, предварително намаслена със сланина или тампон с олио.


  • Намокрете добре дървените шишчета преди употреба – така няма да изгорят.
.

6 коментара:

fedora каза...

Великолепни са!!!

Габи каза...

Изкушаващо вкусни и както винаги придружени с много хубава и подробна информация! Хубав ден!

ellyganova каза...

Много са колоритни и рецептата ме заинтригува. Лятото и на мен кухнята не ми е любимото място ;) Но шишчетата ще ги направя.
Поздрави и хубава нова седмица!

Мъх каза...

Много хубави!
Благодаря и хубава седмица!

Lety каза...

Изкушаващо изглеждат!
Аз имам много подобна рецепта, но с още прибавка-две и с удоволствие похапваме пилешкото месо така.
Поздрав и хубави оставащи летни дни!

The witch каза...

Ина, Габи, Ели, Мъхче и Лети, благодарение на вашите коментари блогът ми оживява.
Направихте ме толкова щастлива с милите думи и проявеното внимание.
Прегръщам ви сърдечно!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.