събота, 3 септември 2011 г.

За босилека, соса Песто и една неочаквано вкусна паста

БОСИЛЕКЪТ (Ocimum basilicum) е известен още като „царска билка“ (от гръцки език: Basilicum – царски). Едногодишното тревисто растение има голо четириръбесто стъбло, което разклонено достига до височина 60 см. Листата му са яйцевидно-продълговати с дълги дръжки и заострени в края. Цветовете са предимно бели, много рядко лилаво-бели или червени. Плодовете са сухи и след като узреят се разпадат на четири малки семенца. Цъфти от юни до септември.

Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.

С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони.

Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене – преди цъфтежа. Съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, витамин К, витамин А и е богат на манган.


Босилекът като лечебно растение има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня (паста и пица), подправка за печени говежди и птичи меса. Отлично се свързва с всякакви доматени сосове. От него се приготвя прочутия италиански СОС ПЕСТО (на италиански език: Pesto, от pestato, pestare – стриване, смачкване, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене. Обикновено има зелен цвят (от босилека), но съществуват и такива с червен цвят, придаден от добавените сушени на слънце домати. Произхожда от Генуа – района на Лигурия в Северна Италия (Pesto alla genovese). Счита се, че е известен още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година. Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя в мраморно хаванче с дървено чукало от босилек, набран в околностите на Генуа, сол, кедрови ядки, чесън, зехтин и сирене пекорино. В зависимост от използваните съставки съществуват множество разновидности – вместо кедрови ядки се използват орехи, кашу или бадеми; сиренето може да бъде пармезан или грана падано; добавя се мента към босилека. В Сицилия се приготвя червено песто от много по-малко босилек, домат и бадеми, а в Калибрия – чушка и черен пипер.

Във френската историческа област Прованс съществува отделен вариант на този сос, наречен писту (на френски език: pistou), в който не се добавят ядки. В Австрия от тиквени семки се приготвя „тиквено песто“, а в Германия вместо босилек за приготвянето му се използва левурда (позната в България още като „мечи лук“, „див чесън“, „див лук“).

Необходими продукти:
50 г пресен босилек
2 скилидки чесън
150 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
2-3 с.л. от водата на сварената паста

Начин на приготвяне:
Босилекът и чесънът се смилат в блендер до хомогенна смес.
Сипва се зехтин по-малко и се разбива.
Добавя се водата от сварените макарони.
Подправя се на вкус.


Използвам възможността да се похваля и да благодаря за една наскоро получена награда:


Мина, сърдечно ти благодаря за слънчевата награда и вниманието към моя блог. За мен е чест да имам тази картинка за украса в кулата от такава кулинарна вълшебница като теб! Желая ти все по-оригинални и по-вкусни кулинарни вдъхновения!
Предавам наградата на:
  • Мария с пожелание за нови кулинарни и сръчни предизвикателства,
  • Габи с благодарност за вниманието към моя блог, 
  • Ина и Русанка за кулинарното вдъхновение!
.

5 коментара:

Мария каза...

Вещичке, искрено ме трогна! Благодаря ти за хубавите пожелания и за слънчевото цвете!
Честита да ти бъде наградата за чудесния блог, за хубавата идея и за целия труд да показваш стъпка по стъпка всички тези вкусни неща! За мен винаги е удоволствие да посещавам кулата! :)

fedora каза...

Ммм, чудесно изглежда! Знаеш ли, че само преди няколко години не можех да понасям босилек, но за сметка на това, сега пък ми е една от любимите подправки, но с мярка, разбира се :)
Благодаря за рецептата и наградата :)
Прегръдки :)

Lety каза...

Чудесна паста и много изчерпателна информация!
При мен има награда за теб, witch, когато можеш намини, за да си я вземеш :)
Поздрав!

Габи каза...

Честита награда и благодарности за това, че я споделяш и с мен! Винаги намирам нещо вкусно и интересно при теб, а днешното предложение е едно от любимите ми - много обичам песто от босилек!
Най-сърдечни поздрави и много, много усмивки да има винаги около теб!

The witch каза...

Мария, винаги си добре дошла в кулата. Радвам се, че моите рецепти са ти полезни.

fedora, действително не трябва да се прекалява с босилека. Някъде прочетох, че в големи количества е вреден.

Лети, благодаря за наградата. Твоят жест е много важен за мен.

Габи, желая ти нови и нови кулинарни предизвикателства.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.