понеделник, 12 септември 2011 г.

Мързеливи пилешки дробчета, първи рожден ден и предложение за награда

Днес тук има празник. "Ароматно в кулата на вещицата" навършва своята първа година
Приятели, всички вие, които отделяте от своето свободно време, за да оставяте похвални и стимулиращи коментари и вие, които често надничате анонимно през прозорчетата, благодаря ви от сърце. Без вас моята кула може би щеше да обрасне с гъст листак като кулата на спящата красавица. Бъдете щастливи!
Не ви предлагам обичайната за рожден ден почерпка с торта, сладкиши и напитки. Вместо това съм приготвила една награда. Вероятно сте забелязали, че имам два списъка с блогове, които следя: "Шпионирам..." и "Изпробвани магии...". От втория дойде идеята за наградата "Изпробвани магии". Тя е специално предназначена за няколко дами, които ми позволиха да публикувам тук стъпка по стъпка техни рецепти (името е съответната връзка, клик):
Лети, Пепи, Роси, Йоли, Нанита, Таня, Ирина и Маrabu, сърдечно ви благодаря за предоставената възможност вашите магии да оживеят и в моята виртуална кухня. Пожелавам ви нестихващ кулинарен заряд за нови и забавни приключения! Ще се радвам да приемете тази награда:
Предлагам наградата "Изпробвани магии" да продължи да живее в блогове, от които сме заимствали рецепти. Условието е следното: нека всеки, който е изпробвал рецепта от чужд блог дари тази награда на автора. Надявам се веригата да не прекъсне. 
Реших, че в празничния ден главната вещица трябва да почива, затова... С днешната рецепта ще поставя началото на нова рубрика – Магьосникът готви; ами сега… 
Като изходна точка ще си призная, че когато заживяхме заедно в кулата аз не умеех да готвя друго освен печени картофи и пържени яйца. Първоначално всичко приготвяхме заедно: къде по рецепти от стари готварски книги, къде след телефонни консултации с майки и баби. Определено магьосникът имаше по-голям опит в кухнята, придобит след 5-годишно студентско съжителство по мъжки. В сравнение с мен и моите съквартирантки (ние похапвахме основно сандвичи, солети и бисквити), момчетата бяха усвоили разнообразни топлинни обработки на храната, различни от запичане в парти-грил. Е, тази преднина в света на готварството отдавна е стопена, а магьосникът все по-рядко поема кулинарна инициатива, ако не броим барбекюто естествено. Но „блясъкът на прожекторите” привлича интереса и вниманието и ето го „преметнал престилка” пред вас.
Ще започнем с една мързелива рецепта. Мързелива, защото докато се приготвя храната може да се отдадете на интересно четиво или филм, а освен това след финала не е необходимо да чистите усилено котлони и плотове. Формула по мъжки, нали?!
В кулата сме щастливци, защото все още имаме удоволствието да приготвяме вкусни ястия от домашно отгледани кокошки. Радвам се, че синът ми знае какъв е вкусът на истинската бабина пилешка супа и колко жълт е жълтъкът на раслите на воля кокошки. По този причина рядко приготвям пилешки дробчета, колкото и да ги обичаме, но след като се сдобихме с екологично чисти веднага решихме да им се насладим. Опитайте и вие. Получават се изключително сочни и вкусни, а лукът… ммм… толкова апетитен и ароматен.

Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
600 г лук, нарязан на полумесеци
100 мл олио
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:
Дробчетата се разполовяват и подреждат в тава. Подправят се на вкус със сол и пипер от двете страни.
Около тях се разпределя лукът.
Залива се с олиото.
Тавата се поставя във фурната, включва се на 200°С, пече се 60 минути.

  • Не се тревожете, че в началото лукът пуска голямо количество вода, впоследствие тя извира.  

    .

    11 коментара:

    Габи каза...

    Честит Рожден Ден на твоят прекрасен блог! Пожелавам ти много кулинарно вдъхновение, все така да ни радваш с твоите страхотни рецепти и много здраве и късмет на цялото магично семейство :)

    Йоланта Делибозова каза...

    Благодаря ти сладка магьоснице! Продължавай да ни радваш все така. Обичам те!

    The witch каза...

    Габи, имаш поздрав от цялото магично семейство. Засега малкият магьосник, който впрочем се има за голям, не се изявява в кухнята така активно както магьосник старши.

    Йоли, твоят коментар е истинска чест за мен. Благодаря!

    Мария каза...

    Вещичке, честит празник на блога! Виждам, че и днес в кулата ухае на нещо вкусно, както подобава на рожден ден! Желая на цялото магьосническо семейство да бъде винаги така сплотено и да продължава активно да твори в кухнята! :)
    Весел празник, хубав ден и слънчеви поздрави! :)

    The witch каза...

    Мария, благодаря за хубавите пожелания.
    Днешната рецепта не е като за празник, но пък за сметка на това не готвих аз. :)) Всъщност празникът е повод за стартира нова рубрика в блога - Магьосникът готви; ами сега...

    Lety каза...

    Честита първа годинка на блога! Пожелавам още много публикации, читатели и почитатели на кулата, а на обитателите й - да готвят все така с любов и вдъхновение!
    Witch, виждам, че имаш страхотна отмяна в кухнята :) Поздравления за съпруга ти, дробчетата изглеждат много апетитни.
    Благодаря ти от все сърце за тази награда, защото няма по-голямо удоволствие от това, да видиш как гозбата оживява в нечия кухня :)
    Прегръдка!

    pep-4o каза...

    Станислава, оценявам по достойнство дробчетата от магьосника, още повече сега като студент моя син се научи точно така да готви ... доста неща, за разлика от компанията им дами, които карат основно на солети и сандвичи (познато ти е, а :)))
    А пък и обичам дробчета :)

    Честита ти първа годинка на блога! С пожелания със своите фоторецепти да стимулираш още много млади (и не само ) дами, които имат своите притеснения в кухнята!
    И благодаря за наградата!

    ellyganova каза...

    The witch, честита първа годинка на блога ти!
    Дробчетата си ги записвам. Вече доста набъбна списъкът ми за пробване ;)
    Поздравления за магьосника! Моят мъж и до ден днешен се справя по-добре от мен в кухнята, но за мое огромно съжаление готви много рядко.
    Поздрави и пожелания за много кулинарно вдъхновение :)

    traiana каза...

    Честит рожден ден! С пожелания за много нови магии в кулата и вкусотийки!

    rusanka каза...

    Станиславче,
    Честит рожден ден на прекрасния ти блог!
    Благодаря за красивата и уютна кула, изпълнена с магически и вкусни вълшебства!
    Поздравявам Магьосника за чудесната рецепта!
    От сърце благодаря за наградата! Ще си я взема с удоволстние!
    Честит празник!

    The witch каза...

    Лети, благодаря за чудните пожелания. Действително е истинско удоволствие да видиш ястие по своя рецепта, изпълнено от друг. Затова така ме радват писмата за "Не е трудно; аз също опитах".

    Пепи, надявам се да помагам на начинаещи и неуверени кулинари. Всъщност самата аз бях доста плаха в сладкарството в началото, когато стартира блога.

    Ели, да знаеш моя списък как прелива. Разделното хранене по дни стеснява менюто, но пък откривам нови и разнообразни рецепти. Например - не подозирах колко вкусни и ароматни макарони се получават без месце.

    Траяна, магически поздрав от кулата!

    Роси, така ме зарадва твоя коментар. Френското хлебче е вече ежедневно в кулата. Блогчето вече е неразделна част от мен, аз си го харесвам, но не подозирах, че вие - напредналите кулинари, го оценявате по този начин.

    Мили дами, приемете най-добри пожелания за здраве, кулинарни предизвикателства и удовлетворение.

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.