понеделник, 24 октомври 2011 г.

Ябълков сладкиш от 1966 г. с нова визия

Всеки един от четирите сезона впечатлява със своя уникална красота. Ранната есен ме очарова с богатата палитра от цветове; с изобилието от сезонни плодове; с приятното усещане за спокойствие, тишина и равновесие. Въпреки това наоколо се носи ненатрапчива меланхолия и тиха носталгия по отминалото лято, които се опитвам да компенсирам с ароматни кулинарни изкушения.
Някъде около Рилски манастир, 25.10.2008 г.
Рядко забърквам плодови тестени лакомства, тъй като магьостик-стажантът не ги одобрява. Но за огромна моя изненада този ябълков сладкиш излапа с нескрито удоволствие. Дали заради щрусела, дали заради тинейджърския нарастващ апетит??? Съвсем естествено този факт стимулира експериментаторските ми способности към нови ябълкови магии.
В толкова виртуални кухни ухае на ябълкови сладкиши по рецепти от различни блогове и сайтове, че водена от желанието да не се повторя разлистих стара кулинарна книжка. Днес представям рецепта 1108 от „Съвременна готварска книга” на П. Чолчева. За да индивидуализирам сладкиша, промених финалния щрих като вместо популярната решетка от тесто направих цветна бисквитена градина. Харесва ли ви?

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл течност
1 ч.ч. краве масло или ½ ч.ч. олио и ½ ч.ч. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
ч.ч. + 1½ ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия на вкус
1 кг ябълки
3 с.л. счукан сухар или галета
4 с.л. захар
1 с.л. канела


Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват за 8-10 минути.
Последователно се добавят яйцата, шупналото със сода кисело мляко и 2½ ч.ч. брашно.
Замесва се много меко тесто.
Около 2/3 от тестото се сипва в намаслена и набрашнена тава с диаметър 30 см.


Ябълките се режат на четвъртини, почистват се от сърцевината, стържат се на едро ренде и се изстискват.
Смесват се със сухара, захарта и канелата.
Разстила се равномерен пласт върху тестото.


Останалото тесто се домесва с 1½ ч.ч. брашно.
Разточва се кора с дебелина 5-7 мм.
Изрязват се форми по избор, които се разпределят върху ябълките.


Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 45-50 минути.
Реже се след като изстине и се поднася богато поръсен с пудра захар.
 

Сърдечно благодаря на Ели за снимките, изпратени за „Не е трудно, аз също опитах!”. Радвам се, че моите рецепти са реализирани в твоя дом. 
 

Ели, поздрав от кулата! Твоите писма и коментари ме правят много щастлива. До скоро!
.

19 коментара:

ellyganova каза...

Много си падам по ябълкови сладкиши. Жалко, че вкъщи само аз ям сладко и рядко се решавам да направя нещо.
От детството си помня един сладкиш, чиято рецепта така и не можах да разпозная в изпробваните досега. Това, че тази е от стара книга, ме обнадеждава, че може би е тя. Ще я изпробвам и ще кажа ;)
Поздрави и успешна нова седмица!

Анонимен каза...

Чудесен е станал сладкишът! И градинката от цветя ми хареса:)Хубава седмица!
Траяна

Габи каза...

Присъединявам се към групата любители на ябълкови сладкиши, а с тази цветна градина отгоре е станал и много красив :) Поздрави!

Мъх каза...

Вещице,
пак извади нещо закътано в сандъците на кулата, където провокира слюноотделяне у мен:-)
Обичам сладкиши с ябълки, ама много!
Благодаря ти!

fedora каза...

И аз съм тука - в групата на почитателите на ябълкови сладкиши :)
А този много хубаво изглежда - толкова богат откъм ябълки, това особено много ми допада! Чакам и следващата рецепта от скрина :)))

rusanka каза...

О, Станиславче,
Тази стара рецепта е невероятна и много вкусна!
Страхотно изглежда, с тези цветенца отгоре!
Наистина прилича на моята ябълкова пита!
Но това е вълшебството на кулинарията, която е неизчерпаем източник на идеи и експерименти!
Поздрави, миличка на теб и цялото семейство!

The witch каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
The witch каза...

Ели, надявам се в моята рецепта да си разпознала десерта от детството си. Очаквам отговор с впечатление. Надникни при Роси - има подобна рецепта.

Траяна, добре дошла в кулата. Дано си открила магии по свой вкус тук.

Габи, привет. Откъсвам едно от цветчетата за теб. Как е в авантюристичната ти кухня?

Мъхче, прегръдка. Сандъците в кулата са препълнени с ароматни рецепти, които очакват подходящ момент. Надничай често тук и ще се убедиш в чудните вълшебства от старите книги.

Ина, благодаря за приятелското отношение и внимание към моя блог. За мен е истинска чест и гордост всяко гостуване в кулата.

Роси, радвам се, че прие поканата ми. В оригиналната рецепта трябваше да направя решетка вместо цветна градинка. Благодаря за поздравите към останалите магьосници.

Мария каза...

Вещичке, това с цветенцата отгоре много добре се е получило! Красиво и хрупкаво и определено много вкусно! Харесва ми много :)

The witch каза...

Мария, сърдечно благодаря за вниманието към моя блог. Разходи се из коридорите на кулата - имам 2 рецепти за канелени кифлички като едната е светкавична. А твоите са прелестни.
До скоро!

Вихра каза...

Чудесна идея са тези цветя, вместо решетката от тесто!При първа възможност ще експериментирам:))) Така ме изкуши!:))

The witch каза...

Вихра, добре дошла в кулата.
Идеята с цветната градина се хареса от всички. Цветчетата имат текстура на бисквитки.
Очаквам коментар след като забъркаш тази магия.

ellyganova каза...

The witch, наистина беше много вкусен сладкишът. Щях да ти пратя снимка за "Не е трудно, аз също опитах", но имах проблем с пощата и продължавам да имам :/
Поздрави и хубави почивни дни!

Moni каза...

Стани, здравей, отдавна не сме си гостували по блогърски.:-))) В кулата продължава да е много вкусно. Този ябълков сладкиш ме омагьоса, невероятен е. Със сигурност е вкусен, а в цветенцата ми останаха очите. Поздравления!
Бих искала да те поканя, когато имаш време да наминеш през блогчето ми, защото там има изненада за теб. Очаквам те!
Сърдечни поздрави и усмихната неделя!

The witch каза...

Ели, надникнах в твоята виртуална кухня и останах очарована и горда. Очарована от твоя нестихващ кулинарен ентусиазъм; горда при вида на поредна трансформация на моя рецепта. Поздравление!
Ако разрешиш, ще копирам снимка на сладкиша от твоя блог за "Не е трудно..."? До скоро!

Мони, добре дошла! Освен, че споделяш приятелски отзив се надявам в скоро време да споделиш и коментар от собствен опит за ябълковия сладкиш.
Сърдечно благодаря за наградките - много мил жест, който определено ме мотивира занапред.
Италианската сватбена супа е разкошна.
Успешна нова седмица!

Мария каза...

Поздравление за идеята. Вярно е че новите рецепти са в крак с времето, но и старите книги крият изненади. Това ще го пробвам.

The witch каза...

Мария, добре дошла в кулата. Надявам се сладкишът да ти хареса. До скоро.

оферти за ранни записвания каза...

Страхотен блог с толкова много вкусни предложения.Радвам се че не спирате да ни пишете и предлагате ястие,които са най вече достъпни за всички ни с продукти,които лесно се намират.Чудесно е че стават и толкова бързо за около 40 минути,което точно за вечеря може и да успея да приготвя и дано всички в нас да изненадам с нов десерт.Винаги домашно направеното ястия е много по ценено и достойно.Има и канела,която придава един толкова романтичен вкус.

The witch каза...

Оферти, сърдечно благодаря за хубавия коментар. Радвам се, че съм полезна с моя блог и обикновени рецепти. До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.