понеделник, 10 октомври 2011 г.

Apple Streusel Cake

Ябълков сладкиш с щрусел
В миналите векове на ябълката са преписвани магически способности, простиращи се от лечение на болести, осигуряване на плодородие, придобиване на безсмъртие. Дори днес този плод е натоварен и с добра, и с лоша символика. Но повечето от нас възприемат ябълките като храна и е факт, че те са важна земеделска култура в умерените ширини на света. Съществуват множество разнообразни сортове като ябълките от всеки един имат свой ​​уникален цвят, форма, текстура и аромат. Цветът варира от червено, зелено, жълто до кафяво; вкусът може да бъде сладък, тръпчив, мек или пикантен; текстурата е мека или твърда. Този калейдоскоп от многообразие предлага богат избор на плод според вкусовете на всеки отделен човек.
Днешният сладкиш попада в категорията „кафе-торта” и съчетава светъл маслен блат с нарязани ароматни ябълки и хрупкав топинг. Според личното предпочитание се използват различни сортове – тръпчивите Грейни смит и Гравенщайн или по-сладките Златна и Червена превъзходна като първият вариант е препоръчителен за печени сладкиши. Топингът Streusel има немски произход, макар често да се споменава като датски или шведски. Прави се от кафява захар, масло и смелени лешникови, бадемови или орехови ядки, а съвременни рецепти добавят различни подправки и аромати. Сладкишът се сервира се топъл или със стайна температура, гарниран с разбита сметана или ванилов сладолед.

1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност

Необходими продукти за хрупкав топинг:
½ ч.ч. (65 г) брашно
½ ч.л. канела
3 с.л. (40 г) краве масло, нарязано на малки парченца
¼ ч.ч.(70 г) кафява захар
½ ч.ч. (40 г) ядки, изпечени* и нарязани на ситно

Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. (130 г) брашно
1 ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол
¼ ч.ч. (56 г) краве масло, стайна температура
½ ч.ч. (100 г) кристална захар
1 яйце  
ванилия на вкус
80 мл прясно мляко
1 – 2 големи ябълки, нарязани на тънки филии

Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява до 180°С.
Форма с диаметър 20 см се намаслява и набрашнява или се постила с хартия за печене.

1. Приготвяне на ядки за хрупкав топинг:
Ядките се запичат в загрята до 180°C за 15 минути**.
Още горещи се завиват в кърпа, запарват се за няколко минути, след това енергично се разтриват в кърпата за премахване на люспичките – само за лешниците или бадемите.
Използват се изстинали.

2. Приготвяне на хрупкав топинг:
Брашното и канела се смесват.
Добавя се маслото, нарязано на малки парченца.
Разбърква се в блендер или с вилица до получаване на суха ронлива смес.
Прибавят се кафявата захар и ядките.
Оставя се настрана, докато се приготвя тестото.


3. Приготвяне на тесто и оформяне на сладкиша:
В отделна купа се смесват сухите съставки: брашното, бакпулвера и солта.
В купата на електрическия миксер се разбива маслото до кремообразна текстура.
Сипва се захарта и се разбива до светла и пухкава смес.
Добавя се яйцето*** и ванилията и се разбива до хомогенна смес.
Прибавя се сместа с брашното и млякото, като се редуват при непрекъснато бъркане. 
Тестото се разстила на дъното на подготвената форма, изглажда се повърхността.
Отгоре се подреждат равномерно ябълковите резени. Ръси се с топинга.



Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 45-50 минути или докато клечка, поставена в центъра излезе суха.
Готовият сладкиш почива във формата 10 минути, после се изважда и изстива леко върху решетка.
Сервира се топъл или със стайна температура, гарниран с ванилов сладолед или разбита сметана.
Получават се 8-10 порции.


* Препоръчвам да печете ядките, за да постигнете по-богат аромат и по-маслен вкус.
** Наскоро открих лесния и бърз начин на печене на ядки в микровълнова печка. Поставят се в дълбока чиния с една идея водичка – просто се напръсква с пръсти. Внимание – трябва често да се разбърква, за да не изгорят!
*** При добавяне и разбиване към маслото яйцето се пресича, но смело напред – впоследствие се получава гладка смес.


.

9 коментара:

ellyganova каза...

Веднага си я слагам в списъка ;)
Много обичам ябълковите сладкиши. Жалко, че трябва да се ограничавам с калориите, но при първия подходящ случай, ще я направя.
Поздрави и хубава седмица!

Мъх каза...

Хрупка ми:-) И ми ухае на ябълки;-)
Благодаря за рецептата и хубава вечер!

pipilota каза...

Обожавам сладкиши с ябълки, а в комбинация и с ядки са ми просто неустоими. Много интересно подреждане на съставките, които спомагат за получаване и на красива визия. Запазвам си рецептата и при пръв удобен случай ще бъде направена, благодаря!
Лека и спокойна вечер!

The witch каза...

Ели и Мъхче, благодаря от сърце. Винаги сте добре дошли в кулата.
Сладкишчето е разкошно. Мъхче, наистина хрупка и ухае приятно.
Ели, получава се мъничко - едва 8-10 порции, а следователно и калориите са мънички.
До скоро!

The witch каза...

Пипилота, добре дошла в кулата.
Радвам се, че рецептата е привлякла интереса ти.
Поздрав на Бургас от мен.

Мария каза...

Каква хубава магия си забъркала пак, Вещичке :) С ябълки и ядки - точно за сезона! Ще ми разбъркате подозренията и ще ме накарате накрая да я заобичам тази есен ;)

The witch каза...

Мария, есента ме очарова с богатите растителни багри, с изобилието от сезонни плодове, с усещането за спокойствие, тишина и равновесие.
До скоро не експериментирах с плодови сладкиши, защото магьосник-стажантът не ги одобрява. Но този ябълков сладкиш излапа с огромно удоволствие. Дали заради щрусела, дали заради тинейджърския нарастващ апетит??? Това е основната причина да нямам други ябълкови магии. но ако се разходиш си из кулата, в коридорите Тиква, например, ще усетиш истинския есенен дух.
До скоро!

rusanka каза...

Ммм...Саниславче, ухае на ябълки и канела!
Страхотно есенно предложение!
Поздрави и хубава вечер!

The witch каза...

Роси, добре дошла в кулата. В новия понеделник отново ще ухае на ябълки и канела. Заповядай на гости.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.