понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пикантно пиле

Печеното на скара пиле е несъмнено един от най-добрите начини на готвене на пилето. Независимо от това дали скарата е електрическа или газова, резултатите са еднакво добри, макар че нищо не може да надмине вкусовете и дъха на пилето на барбекю*.
Днешната рецепта изисква минимални готварски умения, но по-продължителна подготовка, защото месото се маринова в пикантна смес за 12 часа. Задължително предварително се надупчва с вилица, за да проникнат още по-добре съставките на маринатата в месцето. Гарантирам, че си струва дългото чакане, тъй като резултатът е крехко, вкусно и пикантно пилешко ястие.
Рецептата е от списание "Уверени в кухнята", което нито един път не ме е подвеждало. Често публикувам рецепти от неговите странички и тъй като вече не се издава се надявам да е полезна информация за млади и неуверени кулинари занапред. 
                      
Необходими продукти за 4 порции:
700 г пилешки гърди с дебелина около 2 см

За марината:
1 с.л. черен пипер, смлян
2 с.л. доматено пюре
1-2 скилидки чесън, пресован
½ ч.л. сол
1 с.л. френска горчица
75 г краве масло, размекнато
1 ч.л. захар
1 щипка лют червен пипер
¼ ч.л. канела на прах

За гарнитура:
прясна чушка с правилна форма
домат с по-малък размер
пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Кожата на пилето се маха. Месото се надупчва с вилица.
Всички останали продукти се смесват в купичка. Нанася се върху месото с четка.
Съдът се покрива с найлоново фолио и се държи в хладилник за 12 часа.


Парчетата месо се поставят на гореща скара. Пече се от двете страни до готовност.
Докато месото се пече се приготвя гарнитурата
чушката се почиства от семките и се разполовява надлъжно; доматът се реже на тънки шайби; в леглото от чушка се редува домат и магданоз; декорира се с магданоз.

Източник: списание „Уверени в кухнята”
* Барбекю е понятие в английския език за обозначаване на начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел или приготвената по този начин храна. Със думата Barbecue се означава също така и популярен градински празник, предимно в западната и южната част на САЩ, по време на който се използват типичните уреди за барбекю за приготвяне на големи количества печено месо.
За разлика от скарата, приготвянето на барбекю отнема обикновено цял ден или следобед и е много по-бавен процес от скарата.
Една легенда разказва, че известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не е опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб е силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.
.

5 коментара:

Мъх каза...

Браво, вещице!
Дояде ми се скара, а не ми стиска да пална барбекюто навън:( Май само ще си преглъщам тук:-)

rusanka каза...

Много вкусно рецепта!
Пикантно и ароматно!
Благодаря за интересния разказ за барбекюто, Станиславче!
Поздрави и хубава вечер!

fedora каза...

Ама много красиво си поднесла всичко! Поздравления :)

The witch каза...

Мъхче, кой не обича барбекю. Ароматът, загарът, апетитният вкус са незаменими.
Роси, рецептата е от списание "Уверени в кухнята", което нито един път не ме е подвеждало. Често публикувам рецепти от неговите странички и тъй като вече не се издава се надявам да е полезна информация за млади и неуверени кулинари занапред.
Ив, благодаря ти. Първо с очите възприемаме храната и за мен е от изключително значение те да останат доволни. До скоро.

Valkocompany каза...

Подкрепям ! Тъй като каймата изглежда порядъчно зле :)
http://www.youtube.com/watch?v=3b9k1mqlF6Q&feature=related

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.