понеделник, 14 ноември 2011 г.

Варени гевреци Bagel

Тези пръстеновидни варени гевреци Бейгъл са еврейски специалитет. Според историците идват от Прусия. През IX в. този район се населява от еврейска общност, която приготвя варени гевреци – първите без съмнение пряко свързани със съвременните.
Всъщност варенето се въвежда като спасителна мярка. Според една версия е измислено след поредно покачване на напрежението между християни и евреи на границата на Централна и Източна Европа. Заради връзката на хляба с Христос християните настояли да се забрани на евреите да правят и да купуват хляб. Тогава местен управител измисля начин да предотврати размириците и насилието – обявява, че само печеното тесто може да бъде наричано хляб. Евреите схващат намека и скоро се ориентират към алтернативното му приготвяне – варенето. В началото само леко го препичат, но когато суматохата се уталага, започват да пекат сварените питки и така се появяват първите бейгъли.
Извън Стария континент бейгълите са пренесени от руски и полски евреи. Именно в Полша (и по-точно в Краков) са открити първите данни за еврейския бейгъл. Обварзанек или обарзанек (от obwarzyć – бланширам) се споменава за пръв път в кралските анали от 1394 г. Приготвяни с пшенично брашно, обварзанките са считани за луксозна храна в район, където пшеницата била оскъдна по това време.
В края на XIX и началото на XX в. историята на еврейските гевреци приема интересен обрат. Докато бързо увеличават популярността си по други континенти, в Европа бейгълите преминават почти в нелегалност.
Евреите, които масово напускат централните и източни части на Европа след 1880 г., пренасят със себе си и геврека – към Канада, Великобритания и Съединените щати. Най-големият наплив имигранти към Aмерика е през 1882 г. Новодошлите се заселват в имигрантския квартал Лоуър Ийст Сайд, Манхатън, като се говори, че сред тях е имало и много български евреи, които също са започнали да се препитават с правене на хляб.
През 1910 г. еврейските съюзи на пекарите в Ню Йорк вече са пример за всички от бранша в страната. В стремежа си да запазят идентичността си евреите се вкопчват в това, което най-лесно може да поддържа чувството им за общност – религията и прилежащите й традиции, сред които е храната кашер. Те следят зорко приготвянето й, да не би да е в контакт със забранени мазнини и меса и се стремят да има същия вкус, какъвто е имала у дома. Това се отнася и за хляба, който са пекли – черен ръжен хляб, оплетения шалах, който се приготвя за Шабат и разбира се бейгъли. Ню Йорк става глобален лидер в културата на яденето на бейгъли. Днес пекарни за бейгъли има буквално на всеки ъгъл, всяка улица и задължително на летищата.

Необходими продукти:
¼ кубче (10 г) прясна мая
7 ч.л. пудра захар
200 +50 мл топла вода
450-500 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 разбити яйца
1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Замесване в машина за хляб Moulinex:
Маята се размива в 50 мл вода и 1 ч.л. захар.
В контейнера се сипва 200 мл вода, разбитите яйца, олиото, солта и захарта.
Покрива се с пресятото брашно.
Сипва се сместа с маята.
Задава се програма 12 за замесване и втасване на тесто с продължителност 1 ч. 10 мин.

Ръчно замесване:
Маята, 1 ч.л. захар и 250 мл вода се объркват.
Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
Брашното, солта и останалата захар се объркват.
Прибавят се олиото, разбитите яйца и сместа с маята.
Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
Втасва до удвояване на обема.

Оформяне на варените гевреци:
Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 20 части.
Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.


Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за 15 секунди.

Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.
Маже се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.


Пече се в предварително загрята тава 200°С за 15 минути.

  • Получават се 20 геврека по 45 г. 
  • Източник: сп.”Уверени в кухнята”
  • Още за тесто за хляб и пити тук.

Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах".
Първите са варени гевреци
. Моят принос е, че използвах пълнозърнесто брашно и се получи много вкусно.

Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 

Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.
.

14 коментара:

fedora каза...

Обичам гевречета, а твоите са станали много апетитни! Дай едно насам за сутрешната закуска :))
Хубав понеделник :)

Ondine каза...

Мммм супер са!Браво!:)

Moni каза...

Чудесни са, Стани, както съм на вълна месене тези дни, трябва непременно да направя.:-)))
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица в кулата и извън нея!:-))

Kokona каза...

Още не съм хапвала, а това което виждам е много изкушаващо:) Много красиви гевречета и снимки:)

Елена Димиева каза...

Само ако знаеш откога им се каня на Бейгълите, твоите изглеждат страхотно. :)))
хубава седмица!

s каза...

Много добре изглеждат и рецептата май не е много сложна за изпълнение, гевреците са ми любими!Чудя се дали може да се направят с пълнозърнесто брашно?

eva bor каза...

ох ох какъв любител съм на бегълите, благодаря за рецептата ще ги изпробвам:)
Твоите изглеждат много апетитно!
Чудна седмица ти пожелавам:)

Мария каза...

Много хубаво са се получили бейгълчетата! Отдавна съм ги сложила в списъка си за проба, но все не стигам до тях заради нещо друго.
Благодаря, че ме подсети, Witch! Страхотни са!
Сърдечни поздрави и до скоро! :)

Нели каза...

МНОГО СПОЛУЧЛИВО,ЩЕ НАПРАВЯ И АЗ!

s каза...

Направих ги с пълнозърносто брашно.Станаха много хубави - ароматни и невероятно вкусни. Благодаря за чудесната рецепта и подробните обяснения.
Блогът е чуден, пълен с много идеи и вкусни предложения.Това е снимка на моите гевречета(не знам как да ви благодаря)http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2611515775836&set=a.2464572742352.143495.1493263263&type=3&theater
Сърдечни поздрави и пожелания за още вкусни успехи!
Соня

Мариета каза...

Много обичам варени гевреци и все се каня да си направя, ама...благодаря за изчерпателната информация, научих много нови неща.
Съвсем скоро ще се възползвам от рецептата, благодаря!
Хубав ден!

The witch каза...

Благодаря на всички за похвалите и заделеното време да оставите коментари тук. Радвам се, че повечето от вас са избрали моята рецепта за бейгъли. Много харесвам гевречета във всички възможни вариации. В скоро време ще публикувам рецепта за бретцели. Очаквайте я в следващата седмица.

ellyganova каза...

Тези гевреци са ми любими. Не знаех, че се приготвят толкова лесно. Непременно ще пробвам (когато ми остане време)!
Поздрави :)

The witch каза...

Ели, привет. Очаквам впечатления от бейгълите. Надявам се да ти харесат.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.