четвъртък, 22 декември 2011 г.

3 в 1 Трицветен хляб с вкус на домати и спанак...

Домашен ръчен хляб 
и 
пожелание за весели празници и успешна 2012 година

Вече знаете за пристрастеността ми към домашното приготвяне на хляб. Имам изпитана рецепта за ръчен домашен хляб, която днес представям в по-специален вариант – шарен, ароматен и вкусен. Обикновено приготвям двойна доза тесто, за да направя един трицветен* и един обикновен хляб**. Зарадвайте сетивата си с вида, уханието и вкуса на днешното ми предложение. Разкошно е! А удоволствието от месенето е несравнимо. До преди година дори не подозирах за неговото магическо въздействие.

Необходими продукти:
500 г брашно
10 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
275 мл топла вода
3 с.л. кетчуп Heinz
1 ч.л. червен пипер
45 г спанак, млян
10-12 с.л. брашно допълнително

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 100 мл топла вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята и останалата вода.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
Дели на се три равни части с остър нож.
Първата се оставя настрана.
Втората се сплесква, в средата се поставя кетчуп и червен пипер. Меси се до хомогенно оцветяване на тестото като се добавя 5-6 с.л. брашно, за да се компенсира увеличаване на влажността в тестото.
Оцветяването на тестото не е лесно. Получи се нещо с консистенцията на кал. В началото помислих, че съм съсипала тестото, но постепенно кетчупа и допълнителното количество брашно се поеха и се получи чудесно меко и еластично цветно тесто. За улеснение неоцветеното тесто се поставя върху насипано на работния плот брашно и тогава се сплесква и добавя кетчупа. Не показвам снимка от този етап по обясними причини – ръцете ми бяха доста изцапани.
Третата се оцветява със спанак по гореописания начин.

 

От всяка топка се оформя дълъг фитил.
Сплитане на тройна плитка:
Трите фитила – еднакви по дебелина и дължина, се поставят един до друг върху работния плот.
Горните им краища се притискат плътно един до друг.
Десният фитил се премества между средния и левия.
Левият се премества между средния и десния и т.н. до края.
Краищата се притискат добре, за да не се отвори плитката.


Хлябът се слага в намаслена или застлана с хартия за печене тава
Използвам форма с размери 30/11/7 см. В нея хлябът се изпича много добре като се получава чудесен страничен цветен изглед. Ако използвате плитка тава, страничната кора ще потъмнее и няма да личи преплитането на цветните фитили.
Втасва втори път за около 1 час***.


Пече се в предварително загрята фурна на 220°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
Температурата се намаля на 200°С и се пече до готовност – около 15 минути.
Хлябът почива 10 минути в тавата.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
Когато изстине напълно се прибира в кутия за хляб – завит в кърпа или найлоново фолио.


* Идеята за трицветния хляб е заимствана от този италиански сайт, като използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото.

** Идеята за домашен ръчен хляб дължа на Мария
Обикновено го приготвям  със следните продукти:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
1½ с.л. захар
550 мл топла вода


 

Начинът на приготвяне е подобен на този на трицветния хляб с няколко разлики:
Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода.
Втасалото тесто се дели на две равни части с остър нож, от които оформям два хляба.
За постигане на пухкав и бухнал хляб
с длани се разстила правоъгълник с приблизителни размери 15/25 см;
навива се с приплъзване на руло.
Поставят се в тавата за печене. С остър нож се правят плитки диагонални разрези по повърхността.  


Аз използвам ускорено втасване във фурна:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага в средата на долната половина за 20 минути.
Изважда се (маже се с разбито яйце, ако е по рецепта) и се покрива с найлон и кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Освен това прилагам втасване в хладилник през нощта:
За първо втасване – тестото се приготвя от студени продукти. Оставя се да престои в хладилника в купа, покрита с влажна кърпа и леко намаслено с олио. На сутринта се оформя в желаните изделия, които втасват повторно.
За повторно втасване – тавата с оформените тестени изделия се слага в голяма найлонова торба, за да има място за набухване. Прибира се в хладилник.
  • Още за тесто за хляб и пити тук.


Приятели, 
Коледа е онова възхитително време,
когато сърцата са изпълнени с благодарност и признателност,
а домовете – с ентусиазъм, надежда и радост.
Тогава, когато всеки си спомня любимите хора и добрите приятели.
Нека твоят дом е изпълнен с щастие,
твоето сърце – с любов,
твоите дни – с наслада.
На Коледа и винаги!
Весели празници и успешна 2012 година!

Искам да се похваля с нескрита гордост с поредните снимки за „Не е трудно, аз също опитах”, които получих на towerwitch@gmail.com. Те изпълниха сърцето ми с радост и удовлетворение. Надявам се, благодарение на такива писма и снимки начинаещите кулинарни вълшебници да добият повече смелост за експерименти в кухнята. 

Повярвайте ми, в това малко кътче от дома може да бъде сътворена истинска магия. Не е никак трудно – достатъчно е малко време, няколко щипки увереност и по-голяма доза желание. Ако привлечете децата или съпругът, може заедно да се позабавлявате с приготвянето на нещо вкусно и ароматно в неделния следобед.
Писмото от 9 март 2012 на Траяна:
Здравейте! Казвам се Траяна  и съм сигурно най-голямата фенка на трицветното хлебче със спанак и кетчуп. Аз го приготвям с домашен кетчуп, имам доста, мама беше правила лятото. Правя го два пъти седмично. По повод Баба Марта приготвих за свекървата и семейството бяло и червено хлебче, като мартеничка. Не успях да го видя разрязано, тъй като те си го хапнаха в тях. Останаха много очаровани. Дори не знаеха, че мога да меся (това е спорно, но се оправям).
Поздрави и продължавайте в същия дух!!!!

Траяна, съдейки по email адресът ти, разбирам че си младо 25-годишно момиче. Признавам си честно, че на твоята възраст не умеех да готвя нищо друго, освен топли сандвичи и печени картофки. Днес все по-малко млади дами се впускат в кулинарното изкуство. Именно затова, твоето писмо много ме зарадва. Не губи увереност, няма нищо страшно в кухнята, превърни времето прекарано там в магия за теб самата и за твоите близки. Благодаря за доверието към моите рецепти. От сърце ти пожелавам крепко здраве, кулинарен плам и цветни и ароматни мигове с близките хора. Сърдечен поздрав от всички в нашата кула!
.

23 коментара:

Анонимен каза...

Това си е жива провокация- посред снега ще тичам до магазина за спанак, за да направя този страхотен хляб:))) Разкошно изглежда! Весели празници! Милена

Мария каза...

Каква красота, Вещичка, искрени адмирации! И като визия, и като вкус хлябът ти е направо фантастичен! Непременно ще бъде опитан, страшно много ми хареса!
Благодаря ти за топлите пожелания - аз ти пожелавам да ти се връщат от сърце! Весели празници! :)

Гуинет каза...

Разкошен хляб! Така цветен и пухкав! Поздравления! Непременно ще го опитам! Весели празници!

ninfil каза...

Много оригинален хляб! За съжаление у дома не са големи любители на спанака и може би няма да ми уважат тази красота. Но си заслужава труда. Прекрасен е!
Весело посрещане на настъпващите празници! Успехи и лично щастие през новата година!

ellyganova каза...

Много атрактивно предложение!
Поздрави и пожелания за вълшебни празници :)

The witch каза...

Приятели, благодаря за вниманието и хубавите коментари. Надявам се да опитате рецептата и да споделите своите впечатления. Очаквам ги.

Милена, заради този хляб си струва да тичаш в снега до магазина за спанак. Използвам замразен в плик на кубчета по 20-тина грама.

Мария и Гуинет, хлебчето в действителност е още по-хубаво.

ninfil, ако не ви допада вкуса на спанака, можеш да оцветиш тестото с по-малко количество или да използваш магданоз. Поздрав на Бургас!

The witch каза...

Ели, привет! Радвам се, че си на гости в кулата. Добре дошла.

Габи каза...

Хлебчето е истинско произведение! Много красиво, а и как хубаво е бухнало - страхотно! Благодаря за интересната рецепта :) Весели празници!

Мъх каза...

Вещице,
уби ме с този хляб:-) На всичкото отгоре той не е боядисан, а е оцветен с аромат:-)
Страшна работа е, вещерска със сигурност;-))

Мерси за хубавите пожелания, от сърце желая да ти се връщат 100-кратно;-)
Весели празници!

Lety каза...

Прекрасен хляб - красив, празничен и пухкав!
Весели празници! Пожелавам много светлина, любов и радост в дома ти!

Диана каза...

Страхотен е този хляб!!!
Поздрави и пожелания завесели празници.

Анонимен каза...

Да се отчета- направих го и изглежда страхотно ефектно! Вкусът и ароматът са направо убийствени! Аз си мислех, че кетчупът и спанакът само ще оцветят тестото, но се оказа, че трите части имат различен и прекрасен вкус и аромат! Свалям шапка за страхотната идея!Милена

The witch каза...

Габи, покрай останалите приготовления по празниците ПОзабравих повторното втасване и затова стана ПОпо-бухнало хлебчето.

Мъхче, благодаря ти много. Много си наблюдателна - забеляза, че хлябът не е химически боядисан, а оцветен с естествени боички. Браво!

Лети, добре дошла в кулата. Не си идвала скоро, но с този коментар много ме зарадва.

Диана, последвай примера на Милена и съм убедена, че ще останеш доволна от резултата.

Милена, прекрасна новина. Радвам се, че си направила хлебчето. Истинско удовлетворение изпитах, когато прочетох, че си останала доволна. Аз също шапка ти свалям за това.

di_ani каза...

Страхотен хляб -
оригинален, много ароматен и вкусен!
Сърдечни пожелания за вълшебна Коледна нощ,
хубави и щастливи празнични дни,Диана

fedora каза...

Чудесен ти се е получил, Вещичке!

Весели празници :)

Нели каза...

Честита Коледа!Докато стигна до теб ,то дойде нова година :)
Много здраве,радост и топлина!

The witch каза...

Ди_ани, Ина, Нели, сърдечно благодаря за прекрасните пожелания.
Желая ви весели празници, споделени с близките и обични хора.

SONYA SHATEVA каза...

Ее, това си е магия! Страхотна си! Най-хубавото е, че е оцветено не с боички, а с естествени вкусове и аромати! Поздравления за идеята и успешното представяне!Възхищавам ти се! Весело посрещане на Новата година!

The witch каза...

Соня, добре дошла отново в кулата. При нас кипи усилена празнична подготовка, а из коридорите витае веселия домашен дух. Влизаме от празник в празник като се започне от Бърни вечер и Коледа, през Стефанов ден и рожден ден на малкия магьосник утре и завършим с посрещането на новата година.
Засрамваш ме с това "Възхищавам ти се!".
Но пък се радвам, че при нас ти харесва.
Весел празник!

MaGi каза...

Поздравления за рецептата :) Скоро открих този блог и днес реших да направя трицветния хляб - всички вкъщи останаха много доволни - аз особено хаха
На 22 години съм и това ми беше вторият опит за месене на хляб и се получи перфектен:)
Поздрави

The witch каза...

Маги, приеми искрените ми поздравления!
Приятно ми е да науча, че моята рецепта ти е доставила радост и удовлетворение. На твоята възраст дори пържени филийки не съм правила. Браво!

Анонимен каза...

Здравейте! Страхотно изглежда цветното хлебче! Много искам да го приготвя и аз, но имам само един въпрос: по рецептата пише,че брашното е 500 гр. , не е ли малко 10 гр. прясна мая, до колкото знам за 500 гр. брашно се използва 20-25 гр. мая? или при хлябовете е различно? Извинявам се предварително ако въпроса е глупав ,но съм начинаеща все още :)

The witch каза...

Анонимна, благодаря за коментара и заделеното време.
Цветното хлебче се получава точно както съм описала рецептата.
Не се тревожи - изпробвана е многократно.
Виж по нагоре в текста линка към рецептата на Мария.
Желая ти успешен първи опит.
Очаквам с интерес твоето мнение.
С пожелание за топла есен!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.