неделя, 30 януари 2011 г.

Кекс с карамелена глазура


Получи се така, че от скоро моят тийн предпочита всякакви десерти с карамел пред любимите бисквити. Прилапвайки кекс за закуска ми даде идея за тази карамелена глазура. Каза ми: „Може ли да се смеси кекс с крем карамел? Ех, щеше да е супер кекс, напоен с карамел отвътре!”.
Необходими продукти:
5 с. л. захар
3 с. л. вода
150 мл течна готварска сметана

Начин на приготвяне:
  • Захарта и водата се слагат в тиган.
  • При периодично разбъркване се загряват до кафяв цвят. Не трябва да се прекалява с разтапянето, защото карамела ще нагарча. 
  • Постепенно се добавя сметаната. Разбърква се с дървена лъжица до хомогенно смесване на карамела и сметаната. 
  • Глазурата е готова за употреба, когато се охлади достатъчно, но все още е в течно състояние, не бива да се втвърдява. 
.

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Постни мъфини с тиква

Мъфини без мляко ІІ вид
Ако претърсите кулата за рецепти с тиква, ще откриете различни попадения: пастички, пюре, баница, бисквити… Беше въпрос на време да експериментирам с тиквени мъфини. Тъй като отдавна много харесвам разнообразния блог на Nanita, си избрах нейна рецепта. Надявам се и други прохождащи кулинари като мен да открият своето вдъхновение в нейното виртуално кътче.  
Нанита, използвам възможността да ти благодаря за обратния имейл: „Здравей! Благодаря ти, че си се доверила на моето предложение! Ще очаквам с нетърпение публикацията и ще дам линк в моята рецепта към нея. Поздрави!”.  
За да предам на рецептата нещо свое, реших да направя орехово-захарно покритие. Повярвайте ми, въпреки че са постни се получават изключително меки и сочни кексчета, а с покритието от орехи и захар имат истински вкус на тиквеник.
Чаената чаша, която използвам за мярка в моите рецепти е с вместимост 240 мл.
Подчертавам, че в рецептата на Нанита се използва
1ч.ч. = 200 мл.

Необходими продукти:
1 ½ ч.ч. (330 г) пюре от тиква
80 мл растителна мазнина
120 мл вода
¾ (140 г ) ч.ч. захар
2 ч.ч. (260 г) брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.л. канела
1 щипка джинджифил

Необходими продукти за орехово-захарно покритие:
2 с.л. орехови ядки
1 с.л. кафява захар
Смесват се в блендер.

Начин на приготвяне:
Пюрето от тиква, водата и растителната мазнина се смесват в дълбока купа.
Добавя се захарта и се размесва добре.
 

В друга купа се смесват брашното, бакпулвера, канелата и джинджифила.
Сухите съставки се прибавят към мокрите. Разбърква се с телена лъжица.
 

Със супена лъжица се запълва ⅔ от обема на формите с тесто.
Ръси се с орехово-захарна смес.
 

Пече се за 25-30 минути в загрята до 180°С фурна.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.
 
.

неделя, 16 януари 2011 г.

Бисквити с карамелизирани орехи

Малцина биха устояли на уханни бисквитки. Имам няколко успешни рецепти, които никога досега не са ме подвеждали. Резултатът: прелестните изкусителки едва се задържат 2 дни в кутията.  
Наистина, кой би отказал бисквитка? Още повече пък ароматна хрупкава домашна бисквитка? Ако добавим карамелизирани орехови ядки? Тогава се получава истинско апетитно изкушение за всеки един вкус.  
Когато приготвях тези бисквити по изпитаната вече рецепта, реших да експериментирам като прибавя останалите ми от еклер тортата на Йоли карамелизирани ядки. Получиха се чудни бисквитки – още по-хрупкави и с още по-карамелен вкус от обичайните кръгли приятелки.

Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (113 г) краве масло
¾ ч.ч. (150 г) бяла захар
1 яйце
1 прах ванилия
1 ⅛ ч.ч. (150 г) брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
⅔ ч.ч. (90 г) карамелизирани орехи

Необходими продукти за карамелизирани орехи:
¼ ч.ч. захар
½ ч.ч. ядки 
Приготвяне на карамелизирани орехи:
Захарта се карамелизира до светъл карамел. Прибавят се ядките, нарязани на ситно и всичко се смесва добре. Изсипва се върху намазана с масло тава. След като изстине се начупва на ситно.


Начин на приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер за 2 минути. Добавят се яйцето и ванилията.

В отделна купа се смесват предварително пресятото брашно, содата и солта. Към яйчената смес постепенно се прибавят сухите съставки.
 

Накрая – карамелизирани орехи, начупени на ситно.
Сместа престоява 30 минути в хладилник, за да се стегне.

Тавата се застила с хартия за печене.
С чаена лъжица се изсипва от сместа.
При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма.
Пече се в средата на загряна до 190°С фурна за 7-10 минути.
  • Пекат се 3 тави с бисквити.
  • Получават се 50-60 броя бисквити (около 500 г). 
  • Колкото по-дълго се пекат, толкова по-хрупкави стават бисквитите.
.

понеделник, 10 януари 2011 г.

Курабийките на леля Искра

Всеки начинаещ сладкар трябва да опита рецепта за курабийки. Няма по-подходящо време за това от снежните почивни дни. Семейството е у дома. Всеки се е отдал на любимо занимание – домашно кино, увлекателна книжка, игри и прочие. В такъв момент никой не отказва уханни домашни курабийки.  
Коледните дни прекарахме весело и шумно на гости при моите роднини. Към празничната компания се присъединиха две приятелски семейства на родителите ми. Е, върнах се с обогатен бележник с рецепти за два вида курабийки, едновремешни бабини пурички и съвременен ананасов сладкиш. Започвам представянето с курабийките на леля Искра.
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
4 яйца
2 ½ ч.ч.
(500 г) захар
2-3 прахчета ванилия от 0,2 г
кората на 1 лимон
1 кофичка (400 г) кисело мляко
½ ч.л. (3 г) сода бикарбонат
1 кг брашно
1 бакпулвер
2 с.л.
(50 г) разтопена мас
1 яйце за намазване
½ ч.ч. кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:
В голяма купа се разбиват яйцата. Добавя се захарта, ванилията и лимонената кора.

Добавя се шупналото със содата мляко.

Добавя се на порции половината брашно, пресято с бакпулвера. 
На тънка струйка се излива разтопеното и охладено масло, след което се сипва останалото брашно.

От тестото се оформят топчета с големина на орех. 
В лицевата част се топват в разбито яйце, овалват се в захар на кристали.
          Тъй като се получава голямо количество, всяка нова тава с курабийки подготвям и оформям по различен начин за разнообразие: стандартна форма на бабините курабийки, курабийки с бадем, раирани курабийки, захарни колелца и др.

Подреждат се в тава с хартия за печене на разстояние 1 см една от друга. 
Пече се до леко порозовяване в предварително загрята до 210°С фурна.
  • Продуктите се смесват в посочения ред. След всяко добавяне се миксира добре. Бъркалките се подменят с тези за тесто, когато тестото натежи. 
  • Изпекох 5 тави с курабийки – около 100-110 броя. 
  • Прекалено голям количество за трима обитатели на кулата, затова следващия път ще направя курабийки по същата рецепта, но с намалени на половина продукти.
.

събота, 8 януари 2011 г.

Бисквити с шоколадови парченца


Необходими продукти: 
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност½ ч.ч. (113 г) краве масло
⅓ ч.ч. (70 г) бяла захар
⅓ ч.ч. (80 г) кафява захар
1 яйце
1 прах ванилия
1 ⅛ ч.ч. (150 г) брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
100 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:
Мекото масло и захарта се разбиват с миксер до светла смес за 2 минути.
Добавят се яйцето и ванилията.

В отделна купа се смесват предварително пресятото брашно, содата и солта.
Към яйчената смес постепенно се прибавят сухите съставки.

Накрая – шоколадът, начупен на малки парченца.


Сместа престоява 30 минути в хладилник, за да се стегне.
Тавата се застила с хартия за печене.
С чаена лъжица се изсипва от сместа.
При печенето бисквитите придобиват кръгла сплесната форма.
Ръси се с цветни или шоколадови пръчици.

Пече се в средата на загряна до 190°С фурна за 7-10 минути.

  • Пекат се 3 тави с бисквити.
  • Получават се 50-60 броя бисквити (около 500 г). 
  • Не заменяйте кафявата захар с бяла, защото именно тя предава прекрасния лек карамелен вкус на бисквитите. 
  • Колкото по-дълго се пекат, толкова по-хрупкави стават бисквитите. 
Бисквитки без цветни пръчици
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.