четвъртък, 31 март 2011 г.

Медена торта "Раз-два-три"


Няма нужда да разказвам за меда, нали? Всепризнат факт е неговата лечебна стойност, както и това, че е фантастичен подсладител за кремове, бисквити, торти и различни сладкиши. Ето защо преминавам бързо към предисторията на тази рецепта.  
В нашето семейство медът е на почит, затова често се налага да търся нови и нови медени рецепти. Веднъж разпитвайки „чичко Гугъл” за Honey cake, попаднах на медена торта в този сайт http://jeenaskitchen.blogspot.com/.  
Направих някои промени в състава на продуктите и основно в начина на приготвяне. Първо: стори ми си безсмислено да купувам цяла кутия кондензирано мляко, заради 4 лъжички и го замених с кисело мляко, още повече рецептата изисква сода бикарбонат, а тя традиционно се свързва с киселото мляко. Второ: реших, че на медено тесто подхожда повече канела, отколкото ванилия. Накрая: вместо маргарин прибавих олио. И така, готовото тесто изсипах в кръгла тортена форма с диаметър 18,5 см и височина 7,5 см.  
Действително, медената торта се оказа неустоима с прекрасното съчетание на ароматен меден блат с красив златисто-кафяв цвят и кремообразeн желатинов пълнеж с лек кисел привкус.
Необходими продукти за блата:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
ч.ч. (100 г) кафява захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. (130 г) мед
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
пудра захар за поръсване

Необходими продукти за пълнеж – желирано кисело мляко:
1 коф. (400 г) кисело мляко 2%
1 коф. вода
2 пак. желатин
10 с.л. захар или мед на вкус
капки лимонов сок или малко настъргана лимонова кора

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко,
медът,
олиото
и сухите съставки,
като се разбърква добре след всяко прибавяне.


Пече се в намаслена и набрашнена форма (или покрита с намаслена хартия за печене) с диаметър 18,5 см и височина 7,5 см*.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.

Приготвяне на пълнеж – желирано кисело мляко
В дълбока купа се миксира киселото мляко, водата и избрания подсладител.
Желатинът набъбва в 60 мл. вода.
Разтваря се на водна баня без кипене или за кратко в микровълнова печка.
Прибавя се към млечната смес и се миксира. 

Сглобяване на тортата
Изстиналият блат се реже на 3 пласта**.
Всеки пласт се слепва със следващия чрез полужелираното кисело мляко.
Накрая се завършва с последен млечен слой или се ръси с пудра захар.
Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете. 

* Една доза от необходимите продукти е достатъчна, за да изпечете блат в правоъгълна форма с размери 30/11/7 см. В този случай ще получите симпатични медени пастички.
** Ускорих изстиването на блата като го покрих и оставих навън на студено за 4-5 минути.

  • Меденият блат е достатъчно подсладен, затова оставите пълнежа с леко кисел вкус, за да постигнете страхотно съчетание. 
  • Вместо желирано кисело мляко може да използвате пълнеж от заквасена сметана и крема сирене. Предлагам ви и трети вариант – разбита течна сметана, но изберете такава без захар. 

Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах".
Вариация на тема ''Медена торта Раз-два-три''. Моята форма с пръстен е по-голяма и затова разрязах блата само на 2 части, а в крема добавих малко крем сирене и плодове.


Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 
Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.
      .

      понеделник, 28 март 2011 г.

      Пиле по италиански


      Изключително сочно и вкусно месо в комбинация с ароматен сос и апетитно запечен кашкавал. Маслините придават истински средиземноморски привкус на ястието.  
      Според оригиналната рецепта това ястие от пилешко месо, печено на фурна, се поднася с разтопено върху него сирене моцарела – традиционно използвано при пиците. Аз го замених с обикновен кашкавал, но също постигнах завиден резултат.
      Необходими продукти:
      3 парчета пилешки гърди без кожа
      2 скилидки чесън, счукани
      сол и черен пипер
      15 г краве масло
      3 с.л. олио
      1 глава лук, ситно нарязана
      400 г домати от консерва, нарязани
      2 с.л. доматено пюре
      1 ч.л. риган, ситно нарязан
      2 ч.л. босилек, ситно нарязан
      150 мл телешки бульон
      1-2 ч.л. захар
      150 г кашкавал на резени
      черни маслини за декорация

      Начин на приготвяне:
      Месото се подправя с чесъна, солта и пипера.
      Маслото и 1 с.л. олио се стопяват в тиган.
      Месото леко се пържи по 3 мин от всяка страна.
      Пренася се в огнеупорна тавичка, толкова голяма, че да не остава много свободно място около него.


      Останалото олио се загрява в тигана.
      Добавя се лука, пържи се 5 минути.
      Добавят се доматите, доматеното пюре, ригана, босилека и бульона.
      Подправя се на вкус със сол, пипер и захар.
      Къкри 15 минути на тих огън.


      Доматеният сос се излива върху месото.
      Покрива се с фолио или с капака на йенската тенджера.
      Пече се при 180°С 25 минути.


      Включва се грил функция на най-силната степен.
      Всяко месо се покрива с резен кашкавал.
      Запича се 3-4 минути, докато се разтопи.
      Поднася се украсено с маслини и листа от джоджен. 

       
      Получих първата снимка по електронната си поща за реализиране на моята идея. "Не е трудно, аз също опитах!". Повече прочети тук. Представям ви резултата от магията на Ели:

      .

      четвъртък, 24 март 2011 г.

      Сирене по шопски

      Ежедневието ми в последния месец е изключително динамично и забързано. Майсторски жонглирам със системни уравнения и осева симетрия, с домакински задължения и служебни ангажименти. И всичкото това в преливащи дози. Сега се сещам, че не съм приготвила почвената смес за пролетния цветен разсад, а вече трябва да се пикира. Понякога се чудя как успявам, какво ме крепи, докога ще успея да съхраня този ентусиазъм всичко да прави сама и то по възможно най-добрия начин? Познавам се добре и вероятно завинаги ще запазя този "огън" жив, както казва една приятелка. Един от начините да се справя с липсата на достатъчно време са ястията раз-два-три. Бързи са - отнемат не повече от 20-30 минути. Лесни са - нужни са обикновени продукти и умения за начинаещи.

      Необходими продукти за 1 порция:
      150 г сирене
      20 г краве масло
      ¼ глава лук
      2 яйца
      1 резен домат
      1 люта чушка

      Начин на приготвяне:
      Лукът се реже на кубчета.
      Поставя се на дъното на пръстено гювече.
      Върху него се слага плочка сирене.
      Ръси се с червен пипер.
      Маслото се разпределя отгоре.
      Слага се резенът домат.
      Запича се 10 минути при 190°С.

      Изважда се от фурната.
      Отгоре се чукват яйцата, като се внимава жълтъците да останат цели.
      Прибавя се лютата чушка.
      Не я търсете на снимката. Аз не обичам люти чушки, така че не я сложих в моето гювече. Обаче в оригиналната рецепта присъства.
      Запича се докато яйцата се втвърди.
      Поднася се топло.
      • Ако сиринето е прекалено солено - предварително го обезсолете в съд с вода.
       
      .

      понеделник, 21 март 2011 г.

      Хляб с прясно мляко

      Този хляб е изключително ароматен и пухкав отвътре, а в същото време има апетитна златиста хрупкава коричка. Следвайте уханието при изкачване на витите стълби към кулата. Повярвайте ми, струва си усилието и отделеното време.


      Необходими продукти:
      ½ пак. (21 г) прясна мая
      10 г захар
      375 мл прясно мляко
      100 + 400 г брашно
      1 ч.л. сол
      50 г краве масло

      Начин на приготвяне:
      Маята се размива в топлото мляко заедно със захарта в купа, 
      в която ще се меси с миксер и приставките за тесто (спираловидните).
      Добавя се 100 г брашно, разбърква се добре.
      Покрива се с кърпа, оставя се на топло за 20 минути.

      Останалото пресято брашно и солта се прибавят към закваската.
      Добавя се мекото масло. Меси се до еластично тесто.
      Покрива се, втасва 30 минути на топло място.



      Тава с размери 30/11 см и дълбочина минимум 7 см се намаслява и набрашнява. 
      Сипва се втасалото тесто*.
      Покрива се, втасва 60 минути.

      По повърхността на втасалия хляб се прави надлъжен разрез с остър нож. 
      Маже се с вода.

      Пече се в загрята фурна на 200°С за 45 минути
      като на пода на фурната се поставя съд с гореща вода. 
      В последните 15 минути съда се маха, за да хване хлябът хрупкава коричка и отдолу. 
      Ако прегаря бързо отгоре се покрива хлабаво с алуминиево фолио – след първите 15-20 минути.
      *Аз не премесвах повторно тестото, а изсипах от купата на миксера направо в тавата за печене, преди повторното втасване. 
      • Още за тесто за хляб и пити тук.
      .

      събота, 19 март 2011 г.

      Фусили* с домати и босилек за 8 минути



      Необходими продукти за 3 порции:
      300 г сурова паста

      500 г консервирани домати, обелени, наситнени
      4 скилидки чесън, счукан с ½ ч.л. сол
      2 с.л. зехтин
      1 щ. черен пипер
      1 ч.л. мащерка
      1-2 ч.л. босилек
      3 ч.л. пармезан

      Начин на приготвяне:
      Пастата се вари според указанията на опаковката. Аз – 5 минути.

      Зехтинът се загрява.
      Сипват се доматите, чесъна, пипера, мащерката и босилека.
      Къкри на умерен огън 3 минути, при което се сгъстява.
       

      Сервира се върху порция оцедена паста. Ръси се с пармезан.

      * Fusilli – паста с дълга спираловидна форма
       

      Препоръки:
      • Пастата не трябва да се вари повече от посоченото на пакета време.
      • Използването на консервирани домати съкращава времето за готвене.
      • Не прекалявайте с черният пипер. Сосът става достатъчно пикантен.
      • Аз използвах суха мащерка (любимият ни чай) и замразен босилек.
      • Смесете пастата и сосът за 10 минути преди сервиране, за да се поемат добре ароматите.
      .

      петък, 18 март 2011 г.

      Risotto/Ризото с гъби



      Необходими продукти за 2 порции :
      ½ глава лук, нарязан на ситно
      1-2 скилидка чесън, пресован
      2 с.л. зехтин
      200 г гъби
      1 ч.ч. ориз
      4 ч.ч. зеленчуков бульон
      30 г масло
      2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
      сол
      черен пипер
      2 ч.л. пармезан

      Начин на приготвяне:
      Лукът и чесънът се задушават в зехтина за 1-2 минути.
      Добавят се гъбите, задушава се 5 минути.

      Слага се ориза и се бърка.
      Сипва се 1 ч.ч. топъл бульон, разбърква се.
      Когато течността се поеме се добавя втора порция бульон. После трета.
      Ако е необходимо, в зависимост от вида ориз, се добавя четвъртата порция бульон. 

      Сваля се от котлона. Прибавя се масло, магданоз, сол и пипер. Разбърква се.

      Сервира се в чиния като се обръща от купичка.
      Ръси се с пармезан или ...
      ... или с пикантен сос за ориз.
      • Източник: http://www.giallozafferano.it/
      .

      четвъртък, 17 март 2011 г.

      Сос Роберт и сос Шаркютиер

      Sauce Robert е класически френски кафяв сос. Приготвя се от ситно нарязан лук, задушен в масло, вари се с бяло вино, подправя се със захар и горчица. Подходящ е свинско, телешко и пилешко печено месо, особено на скара.  
      Sauce Robert е един от най-старите френски сосове. През ХІХ век Marie-Antoine Careme систематизира 78 вида сос. Само два от тях: sauce Robert и sauce Remouladе са публикувани преди това – в готварски книги от 1651 г. и 1691 г.

      Необходими продукти:
      25 г (2 с.л.) масло
      85 г (2 глави, средни) лук
      170 мл бяло вино
      115 мл сос от печено*
      115 мл доматен сос
      ¼ ч.л. пудра захар
      25 г. горчица

      Начин на приготвяне:
      Лукът се задушава в маслото до зачервяване.
      Залива се виното. Вари се докато остане 2/3 от обема.
      Прибавят се сосовете. Къкри 10 минути.
      Сваля се от котлона. Прецежда се.
      Прибавя се захар и горчица. Разбърква се добре с вилица.
       

      * Имам тиган-скара, в който пека пилешките пържолки. След изпичането им наливам 100 мл гореща вода. Това правя много внимателно на тънка струя, защото тигана е горещ и пръска. Леко разкращам водата по тигана, за да поеме течността, останала от печенето. Но без да бъркам, за да не се отлепят загорели елементи и да вгорчат водата. Така получавам сос от печеното. 
      • Получава се около 200 мл сос. 
      • За сос Шаркютиер: към 200 мл сос Роберт добавете 5 кисели краставички, нарязани на дебели ивички.
      •  Източник: Пържени и печени на скара ястия, с. 125 и с. 128.
      .

      сряда, 16 март 2011 г.

      Мъфини с шунка

       Мъфини с кисело мляко І вид

      Обичате мъфини, нали? Вече опитахте мъфини със сирене и маслина, мъфини със сирене и сметана. Идва ред на мъфини с шунка. Рецептата е почти еднаква, но има някои корекции в количеството на продуктите в зависимост от новите прибавки. Тъй като шунката не е така сочна, както сиренето, тук е използвана цяла чаша кисело мляко. Опитайте…

      Необходими продукти:
      1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
      2 ч.ч. (280 г) брашно
      1 ч.л. (5 г) бакпулвер
      ½ ч.л. сол
      1 ч.л. чубрица
      1 яйце
      1 ч.ч. кисело мляко
      1 ч.л. сода бикарбонат
      2 с.л. олио
      50 г
      шунка

      Начин на приготвяне:
      Пресятото брашно се смесва с бакпулвеа, солта и чубрицата.
      Разбива се яйцето. Добавя се шупналото със сода кисело мляко и олиото. Разбърква се.
      Към течните съставки се добавят сухите и леко се разбърква.
      Прибавя се шунката, нарязана на малки кубчета и леко се разбърква. 

      Сместа се разпределя във формичките.
      Пече се за 15-20 минути в загрята до 180°С фурна.
      Готовите мъфини остават във формите 10 минути.
      Сервират се топли.
      • Сместа за тези мъфини се получава по-гъста, но нека това не ви тревожи, мъфините стават прекрасни и удвояват обема си. 
      .
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

      7 от последните коментари

      Моята "сандъчена" градина, 2010 г.