събота, 30 април 2011 г.

Зелен фасул с млечен сос

Признавам си, че не обичам да приготвям и да ям зелен фасул. У дома дори с месце не се „преглъща” този зеленчук. Но тъй като съм решила да направя всички (или почти всички) рецепти от тези книги, днес сготвих зелен фасул с млечен сос. 
Тази рецепта привлече вниманието ми заради соса. Обожавам мляко и млечни и всички рецепти с тези продукти. Препоръчвам ястията с млечен сос за изготвяне на детски менюта. Малките деца традиционно харесват всичко с мляко. Успех!

Необходими продукти:
¾ кг млад зелен фасул 
3 с.л. брашно
5-6 с.л. мазнина
300 мл прясно мляко
300 мл отвара от фасула
пресен магданоз или пресен копър

Начин на приготвяне:
Фасула се почиства, нарязва и сварява в подсолена вода.
Може да се използва готов консервиран фасул.
Брашното се запържва в мазнината за много кратко, колкото да е не съвсем сурово.
Налива се прясното мляко и отварата.
Бърка се до получаване на сос.
Когато заври се добавя сварения/консервиран фасул.
Ястието къкри 4-5 минути на тих огън.
Поднася се поръсено с пресен магданоз или копър.


Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., стр. 185, рецепта 457. 
.

сряда, 27 април 2011 г.

Подкрепете моята идея "Не е трудно, аз също опитах!"

Ако вече сте забъркали успешно някоя от моите сладки или солени магии, с радост ще публикувам ваши снимки.
Идеята ми е повече дами (защо не и господа), виждайки не само постигнатия от мен резултат, да се убедят колко е лесно да се изпълнят различните рецепти, стига да разполагаме с повече време и силно желание.
С етикет "Не е трудно, аз също опитах" ще откриете рецепти със снимки, изпробвани и от други чародийци.
Достатъчно е да изпратите вашите снимки на адрес towerwitch@gmail.com.
Моля, посочете името, което искате да изпиша на снимката, за да се потвърди авторството й.
Благодаря на Ели, която изпрати първата снимка.
Очаквам вашите снимки и отзиви.
Желая ви успех!
.

вторник, 26 април 2011 г.

Scones/Скони с извара и шоколад

Предлагам ви рецепта за любимите тестени изделия, приготвени без мая и продължително време за втасване. Получават се лесно и бързо, пухкави и уханни. Необходимо е 10 минути време за подготовка и 20 минути време за изпичане – общо 30 минути време и естествено голяма доза желание за кулинарно забавление. Успех!

Необходими продукти:
250 г извара
6 с.л. олио
6 с.л. прясно мляко
125 г. захар
300 г брашно + 1 с.л. за набрашняване
1 пак. бакпулвер
½ пак. ванилова захар
1 щ. сол
100 г шоколад

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:
Изварата, олиото и прясното мляко се миксират.
Добавя се захарта.
Брашното, бакпулвера, ваниловата захар и солта се смесват в отделен съд.
Сухите съставки постепенно се прибавят към течните съставки.
Добавя се шоколада, начупен на малки парченца.


Тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност.
Оформя се цилиндър с дължина 30 см.
Реже се на 16 еднакви части.
От всяка част се оформя питка.
Питките се подреждат в намаслена тава с размери 34/40 см.
Мажат се с разбито яйце.


Пече се при 175°С за 20 минути.
Готовите питки изстиват 10-15 мин. върху метална решетка.


Източник: рецепта на marabu от Гответе с мен. 

.

неделя, 17 април 2011 г.

Козунак от старите готварски книги

Има толкова много рецепти за козунаци. Аз ви предлагам една, която е изпитана през годините от редица поколения - от старата готварска книга „Съвременна домашна кухня”, издадена 1975 г. Преди да запретнем ръкави и да нахлупим островърхата шапка - нещо интересно и любопитно...
Великден е най-светлият и най-важният религиозен празник в православното християнство. В миналото, когато нашият народ е бил предимно селски, великденските празници са били не само дни на радост, но и време, през което са се изпълнявали различни ритуали, чиито корени се губят далеч в дълбоката езическа древност. Седмицата предхождаща Великден, е известна като СТРАСТНАТА СЕДМИЦА или Страстната неделя. За православните българи най-важни са срядата, четвъртъка и петъка.
ВЕЛИКА СРЯДА се нарича срядата от Страстната седмица. През този ден не се вършела никаква женска работа, т.е. не се тъкало, предяло, шиело, перяло и т.н. В някои краища ходели в планината за здравец, които после връзвали на малки букетчета, за да го раздават на следващия ден на роднини и съседи за здраве.
На ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК още преди изгрев слънце, се слагали две червени яйца в сито, постлано с ален плат. Поставя ли се на източно изложение, за да ги „види” Слънцето, след като изгрее. Вечерта занасяли няколко яйца в черквата и ги оставяли пред иконите. Тези яйца след това занасяли на нивата или лозето и ги закопавали в земята, за да има плодородие. Само едно се запазвало пред домашната икона през цялата година. От Велики четвъртък съгласно православната традиция започват онези четвъртъци, които продължават да Спасовден (Възнесение Христово). През тези 7 четвъртъка хората не се трудели нито на полето, нито вкъщи.
Тъй като Велики четвъртък е голям християнски празник, никой нищо не работел. Мъжете прекарвали деня около воловете, колата и кошовете и се занимавали с дребни поправки. Жените прекарвали цялото си време у дома. Боядисвали яйцата, месели и печали обредните хлябове и други хлябове за Великден.
На РАЗПЕТИ ПЕТЪК народът не работел нито на полето, нито у дома. Момите и булките пишели великденските яйца. В народните представи писаното яйце стаяло много по-високо от обикновеното великденска яйце, защото то било правено с много повече любов и старание.  С писаното яйце не се чукали, то не било за ядене, а само за гледане и радост – от там идва изразът „гледам някого като писано яйце”. Във всяка шарка момата или булката освен вещината си влагала сърцето и чувствата си. Рисунките и орнаментите символично изразявали радост, любов, здраве и други благопожелания. Чрез тези шарки любимият или съпругът е трябвало да узнае за чувствата в сърцето на момата или булката. Докато се пишели яйцата се пеели любовни песни.   
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 кубче прясна мая
6 яйца
200 г краве масло или 150 г свинска мас или маргарин
250 мл прясно мляко
300 г захар
1 лимон – настъргана кора
4 праха ванилия
2 с.л. коняк
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл прясно мляко.
Добавя се 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Почива под кърпа и на топло 10-15 мин.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се останалото прясно мляко.
Ароматизира се с ванилията, коняка и лимоновата кора.

Брашното се разстила в широка тава.
В средата се прави кладенче.
Сипва се втасалата мая, яйчената смес и солта.


 
Замесва се тесто, като от време на време
се налива от разтопената мазнина
или ръцете често се топят в нея.

При месенето тестото се разтегля, събира се на топка и пак се разтегля.
Получава се еластично и гладко тесто, което не залепва по повърхността и ръцете.
Ръси се с брашно и се покрива с кърпа.
Втаса на топло за 1 час – до удвояване на обема си.


От втасалото тесто с намаслени ръце се къса толкова, колкото е необходимо за оформяне на едно козуначено изделие.
Аз разделих тестото на две части – едната с една идея по-малка от другата. Направих 1 правоъгълен козунак във форма с размери 30/11/7 см и 1 козуначен венец в форма с вместимост 2 литра.

Сплитане на печива на тройна плитка
Тестото се дели на три части.
Оформят се три еднакви по дебелина и дължина фитила.
Поставят се един до друг на работния плот.
Горните им краища се притискат добре.
Десният фитил се премества над средния в средата.
Левият фитил се премества над средния в средата.
Плетенето продължава по същия начин.
Най-накрая краищата се притискат добре.


Изделието се слага в намаслена форма.
Покрива се с кърпа.
Втасва на топло до удвояване на обема.


Втасалите козунаци се мажат с разбито яйце.
Ръси се със захар. Декорира се с бадеми по желание.
Пече се при 180°С.
Козунаците се покриват с алуминиево фолио 15-20 минути след началото на печенето, за да не изгорят отгоре.


Източник: Съвременна домашна кухня, С., 1975 г. – рецепта 1232 за обикновени  козунаци, с. 380.

.

петък, 15 април 2011 г.

"Игра с огъня" или пържола „Диана”

Пържола „Диана” е австралийско атрактивно ястие, в което задължително се използва фламбирано филе. Всяко крехко месо също е вкусна алтернатива. Фламбирането е забавна "игра с огъня", подобно на печенето на скара, което създава оригинална атмосфера. За да е безопасна тази операция се спазват няколко основни правила: алкохолът да не се налива от бутилката, а от чашка или кафениче от разстояние 25-30 см; за запалка се използва дълга клечка, фламбира се в масивен тиган.

Необходими продукти за 4 порции:
100 г краве масло
1 малка глава лук, нарязана на много ситно
4 филета по 175 г.
75 г гъби, нарязани*
сол и черен пипер
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. устърски сос (замених със соев сос)
1 щипка пудра захар
4 с.л. коняк
2 с.л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Половината масло се стопява в тиган.
Сотира се лукът за 2 минути.
Изважда се от тигана и се държи на топло.

Огънят се засилва.
Филетата се пържат от двете страни по 1-2 минути до покафеняване.


Добавя се останалото масло и гъбите.
Лукът се връща в тигана.
Обърква се добре.
Подправя се.

Лимоновият сок и устърският сос се прибавят.
Ръси се захарта.
Кипва се.

Полива се с конякът и бързо се пали.
Пламъците се оставят да изгаснат.
Добавя се магданозът.


* На снимките липсват гъби, защото нямах под ръка.


Източник: сп. „Уверени в кухнята”.
.

понеделник, 11 април 2011 г.

Бананово-медена торта

Това е тортата, която приготвих за рождения си ден преди броени дни. За първи път правя празничната си торта сама. До сега съм разчитала на богатия избор в сладкарниците. Реших, че не може една толкова активна в последно време сред кулинарното интернет пространство вещица да не направи уникална и единствена торта за собствения си празник.
И така, тортата изглежда скромна и семпла на външен вид, но аз ви гарантирам невероятен вкус. Всяка една от водещите съставки в отделните й елементи – меден блат, яйчен крем, пресни банани и шоколадова глазура, се съчетава в ароматна и вкусна комбинация, която ще стане любима.  
За тази торта са необходими два дунапренови медени блата, пухкав яйчен крем с добавки от шоколад и желатин, банани и невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. Изписаните продукти са достатъчни за един блат с диаметър 25 см, така че си набавете двойна доза от тях. Кремът и покритието стигат за гарниране на торта с диаметър 25 см.
Необходими продукти за 1 блат с диаметър 25 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (100 г) захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
5 с.л. (130 г) мед
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер

Необходими продукти за яйчен крем:
500 мл прясно мляко
125 г захар
1-2 праха ванилия
3-4 жълтъка
1 яйце
75 г царевично нишесте
50 г бял шоколад
1 пак. желатин
65 г краве масло

6-7 банана

Необходими продукти за шоколадова глазура GANACHE:
100 г натурален шоколад – кувертюр
100 мл течна готварска сметана
1 ч.л. краве масло или кулинарен маргарин
2 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиват до пухкава смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко,
медът,
олиото
и сухите съставки,
като се разбърква добре след всяко прибавяне.
Пече се в намаслена и набрашнена форма (или покрита с намаслена хартия за печене) с диаметър 25 см.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.
Със същите продукти и по описания начин се приготвя втори блат.


Приготвяне на крема:
Яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и нишестето се разбиват в тенджера, в която след това ще се вари крема.
Млякото се затопля.
Към яйчената смес постепенно, по-малко с черпак се добавя от топлото мляко.
Отново се връща на котлона.
Вари се до гъст крем на тих огън 15-20 минути.


Добавя се шоколада, начупен на парченца.
Бърка се до разтапянето му.
Изсипва се желатинът, направо от пакетчето.
Разбърква се до хомогенна смес.
След като изстине достатъчно се прибавя мекото масло.
Миксира се.
Докато кремът изстива, периодично се разбърква, за да не хване коричка.


Сглобяване на тортата
В чиния за сервиране се разполага първия меден блат.
Задължително трябва да е охладен.
Поставя се сладкарски ринг като се затяга според диаметъра на блата.
Разпределя се половината крем.


Бананите се белят и режат на две.
Разпределят се във вид на концентрични окръжности с център – центъра на блата така, че когато тортата се реже да се получат кръгли напречни плодови разрези.


Разпределя се останалата половина от крема.
Поставя се втория блат.
Така стегната в сладкарски ринг, тортата остава в хладилника поне 8 часа.


Приготвяне на шоколадова глазура GANACHE:
Шоколадът, нарязан на малки парченца, се поставя в средно голяма купа от неръждаема стомана.
Сметаната и маслото се загряват в тенджера до завиране.
Изливат се върху шоколада.
Сместа престоява 3-5 минути.
Разбърква се енергично, докато се получи еднородна и гладка смес. 


Повърхността на тортата се залива с полустегнатата шоколадова глазура като се оставя да се стича по страните.




Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете. 

Сърдечно благодаря на Деси за снимките, изпратени за „Не е трудно, аз също опитах!”. Радвам се, че моите рецепти са реализирани в твоя дом.

Това е писмото от Деси:
Здравейте, казвам се Десислава и скоро попаднах на вашия чудесен блог. Искам да изкажа огромното си възхищение от прекрасните рецепти и идеи, но най-вече съм впечатлена от точното и ясно обяснение на рецептите. Аз от скоро съм в кулинарната магия, често голямото ми вдъхновение преминава в тъга по несполучливия резултат:)) но това в никой случай не ме отказва - дори напротив.
Та по конкретната тема - от както ви открих успях да приготвя две от предложенията - до преди малко се забавлявах с еклерчетата, а преди време с малко импровизации - приготвих бананово-медената торта. Може да се каже, че дори и при моите умения се получиха доста добре, поне като вкус:)
Ще приложа и няколко снимки, но поради качеството и резултата може би е по-добре да не се показват на друго място, просто исках да знаете че в мое лице имате още един последовател и верен почитател:)
Благодаря още веднъж за чудесните напътствия, ако имам пак добър резултат ще споделя отново.
Лека вечер:)
Деси, привет! Благодаря за приятелското  писмо и оказаното доверие. Радвам се, че моите рецепти ти харесват. Създадох блога си с идеята да съм полезна на младите кулинари. Самата аз много от рецепти изпълнявам за 1 път. Най-важното е да сме уверени в това, което правим.
Еклерите и тортата са се получили много добре. Не се отказвай дори при неуспешни опити. Не забравяй, че и на най-опитния кулинар може да се случи нещо непредвидимо.
Благодаря за второто писмо с разрешение да публикувам снимките ти. Желая ти успех!



И отново да се убедим, че не е трудно да приготвиш Бананово-медената торта
С огромна радост и нескрито задоволство публикувам писмото на Даниела, пристигнало за „Не е трудно; аз също опитах” на 15 януари, благодарение, на което седмицата ми започна оптимистично и вдъхновяващо:
„Здравей! Направих медено-банановата торта за първия рожден ден на моя син, стана уникална на вкус и всички много я харесаха, за което благодаря.”

Даниела, аз също сърдечно ти благодаря за доверието към моята рецепта, за заделеното време да ми изпратиш снимките и тези мили думи.
Първият рожден ден е събитие с изключителна важност в живота на малкото човече и неговите близки. Пожелавам на теб и твоето семейство много здраве и късмет. Нека малкият малчуган расте щастлив, окрилен от вашата любов и грижа! А на теб специално пожелавам нови кулинарни приключения и удовлетворения!
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.