петък, 20 май 2011 г.

Пържоли в тавичка

Това е леко семейно ястие, за което се използват по-евтини парчета месо. Приготвя се лесно, без много суетене и специални приготовления и продукти. Месото става изключително крехко и ароматно. Поредното предимство е, че рецептата се отнася към групата на рецептите 2 в 1 - пържолки плюс сос. Откакто открих тази рецепта и приготвих пържолките за първи път, често намирам време, за да зарадвам близките си отново. Опитайте и вие.

Необходими продукти за 4 порции:
1 кг месо, нарязано на резени
2 с.л. подправено брашно*
2 с.л. олио
½ ч.л. сушена мащерка
2 дафинови листа
350 г лук, нарязан на полумесеци
2 скилидки чесън, счукан
1 с.л. брашно
300 мл телешки бульон
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Всяка пържола се овалва в подправено брашно.
Пържи се в 1 с.л. от олиото до покафеняване от двете страни.
Подреждат се в йенска тавичка с капак.
Ръси се с мащерка.
Добавя се дафинов лист.


Загрява се останалото олио.
Пържи се лука и чесъна до покафеняване.
Прибавя се брашното и се разбърква.
При непрекъснато бъркане се прибавя бульонът.
Получава се гладък сос.


Сосът се излива върху пържолите.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.


Пече се при 170°С за 1 час.


* Брашно, черен и червен пипер.

Източник: сп. „Уверени в кухнята”.
.

събота, 14 май 2011 г.

Фокача със спанак, зелен лук и чесън


Тази фокача направих специално за конкурса „Моето любимо пролетно ястие” на Гответе с мен. Използвах за основа вече изпитаното тесто от тази рецепта. Насладете се на приятния пролетен аромат.
Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) вода, стайна температура
2 с.л. захар
½ кубче прясна мая от 43 г
4 ½ ч.ч. (630 г) брашно
3 ½ ч.л. сол
½ (120 мл) зехтин


Необходими продукти за плънка: 
Общо 30 мл за намазване:
2  с.л. вода, стайна температура
2 с.л. зехтин
Общо 100 г зелении:
2 стръка пресен спанак
1 стрък зелен лук
1 стрък зелен чесън
1 с.л. зехтин
1 щипка сол

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути*.

Брашното се смесва със солта.
Пресява се в широка тава.
Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята, останалата вода и зехтина.
Замесва се тесто.


Върху набрашнена повърхност се меси 8-12 минути.
Получава се еластично и гладко тесто.
Не трябва да лепне по ръцете или плота.

Тестото се поставя в намаслена купа.
Покрива се с кърпа.
Втасва при стайна температура поне 2 часа.


Тава с размери 40/33 см** се намаслява или се покрива с хартия за печене. Аз използвам хартия.
Втасалото тесто се поставя в средата.
Бавно се разстила към четирите ъгъла.
Покрива се равномерно цялата тава.
Почива 30 минути*.

Спанакът и зелените лук и чесън, подсолени, се задушават в 1 с.л. зехтин до омекване в тефлонов тиган.


Фокачата се маже с четка с разбитата смес от вода и зехтин.
Правят се дупки с пръстите по цялата повърхност.
Разпределя се зелената задушена маса.


Фурната се загрява на 230°С.
Пече се 10 минути.

* Вечерта след работа, дори в делничен ден, съм замесила (ръчно или в хлебопекарната машина) това тесто. Втасало е вече 2 часа (ако е ръчно замесено), докато изгледам един филм или почета любима книга, зависи от настроението ми.
Какво правя вместо да продължа изпълнението на рецептата по описания начин т.н. да почине 30 минути и т.н.:
Покривам тавата с найлоново фолио или слагам в голяма торбичка.
Прибирам я в хладилника за през нощта.
Сутринта фурната се нагрява до 50-60°С. Изключва се.
Тавата с фокачата (без найлоновото фолио, естествено) се слага вътре за 20 минути. Изважда се и се покрива с кърпа.
Фурната се загрява на 230°С с празната тава.
Използвам комплекта от тави на фурната. Две са и докато фокачата почива в едната, другата се нагрява във фурната.
Ако нямате две еднакви тави, използвайте хартия за печене, за да почива фокачата на нея, а тавата да се нагрее предварително.
При достигане на температурата, тавата се изважда.
Фокачата, заедно с хартията за печене, се премества в нагрятата тава. Задължително ви е необходим помагач за тази операция. Това е моят бърз и лесен вариант на хрупкава сутринна закуска или обяд, ако спазвате 90-дневната диета.

** Тъй като малкият фокачоунищожител не обича спанак и зелени подправки, отделих малка част от тестото, за да направя още една фокача, поръсена с ½ ч.л. чубрица, в тавичка в диаметър 26 см специално за него. От останалото тесто приготвих фокачата за нас. Получи се малко по-тънка от обикновено (вж фокача с маслини), но трябваше да удовлетворя разнообразните желания у дома с направата на едно тесто.

.

понеделник, 9 май 2011 г.

Бързи канелени кифлички

Когато не разполагате с достатъчно време, за да приготвите уханните кифлички като тези на майката на Дребосъчето, ви съветвам да опитате този бърз вариант. Открих рецептата за бързите канелени кифлички и мисля, че всяко дете (малко или пораснало, с перка на гърба или без перка) ще остане много доволно.

Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 ч.ч. (240 мл) прясно мляко
1 с.л. оцет
½ ч.ч. (100 г) кафява захар
½ ч.л. сол
1 пак. (10 г) бакпулвер
½ ч.л течна ванилия или 1 прах
1 яйце
3-3 ½ ч.ч. (490 г) брашно

Необходими продукти за плънка:
2 с.л. краве масло, разтопено
1 с.л. канела
2/3 ч.ч. кафява захар

Начин на приготвяне:
Прясното мляко със стайна температура се смесва с оцета за 5 мин.
Захарта и яйцето се разбиват с телена бъркалка.
Овкусява се със солта и ванилията.
Добавя се млякото и брашното.


Тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност.
Меси се 1-2 минути.
Разточва се кора с размер 30/50 см.
Маже се масло и се ръси захарна канела.


Навива се на руло на широката страна.
Режат се 12 порции по 4-5 см дебелина.
Поставят се във форма за мъфини с хартийки за печене.



Пече се при 190°С за 20 минути.
Изстиват във формата за 15 минути, а след това на решетка.
Ръси се с пудра захар или с бял топинг*.


* Необходими продукти за топинг:
½ ч.ч. (58 г) пудра захар
1 с.л. маргарин
2-3 с.л. вода
Приготвяне на топинга:
Пудрата захар се пресява, за да не се получават бучици. Смесва се с маргарина и водата. Бърка се до гладкост и лъскавина. Ако се налага, леко се загрява в микровълновата фурна до хомогенно смесване на съставките. За времето, докогато се пекат кифличките, топинга отново се стяга, така че да се разнася с вилица на стегнати пръски по повърхността на кифличките.
Искам да се похваля с поредните снимки за „Не е трудно, аз също опитах”, които получих на towerwitch@gmail.com. Те изпълниха сърцето ми с радост и удовлетворение. Надявам се, благодарение на такива писма и снимки начинаещите кулинарни вълшебници да добият повече смелост за експерименти в кухнята.
Повярвайте ми, в това малко кътче от дома може да бъде сътворена истинска магия. Не е никак трудно – достатъчно е малко време, няколко щипки увереност и по-голяма доза желание. Ако привлечете децата или съпругът, може заедно да се позабавлявате с приготвянето на нещо вкусно и ароматно в неделния следобед. 
Соня, ти ми изпращаш снимки за пореден път. Сериозно се замислям да върна жеста като ти подаря една от моите островърхи шапки, защото си истинска вълшебница. Твоите бързи канелени кифлички са по-сполучливи от моите. Прекрасни са! Благодаря за доверието към моите рецепти. От сърце ти пожелавам крепко здраве, кулинарен плам и цветни и ароматни мигове с близките хора. Сърдечен поздрав от всички в нашата кула!
Писмото от 8 март 2012 на Соня:
Здравей Вещи, изпращам ти снимки, за да си избереш за рубриката "Не е трудно, аз също опитах", ако нещо ти хареса!
.

петък, 6 май 2011 г.

Пролетна чорба – мозайка

Пролет е… Всичко наоколо напомня за този съзидателен сезон – цветовете, ароматите, полъхът на вятъра. Не остава на последно място и градският пазар със своето изобилие от сезонните зеленчуци и подправки.
Спанак… Родината на спанака е древна Персия, съвременен Иран. Пренесен е около два века пр. Хр. в Централна Азия, където бързо намира място в богатата на продукти кухня. В Европа спанакът идва през XIII век, като арабите го пренасят в Испания. Там растението става много популярно сред монасите, които започват да го отглеждат. За още няколко века то се разпространява из цяла Европа, а през XVII век в богатите домове се налага спаначеният хляб, който се е смятал за голям деликатес. Приготвял се е от брашно, получено от стритите семена на спанака, което е било трудоемък процес.  
Зелените листа са популярни и заради приятните им багрилни свойства - сокът от спанак може да оцветява кремове и сосове в ярък цвят. Широка популярност растението добива чак през второто десетилетие на XVII век, като голяма част от славата си дължи на голямото съдържание на витамин С и витамини от група В.
Да, сещам се за Попай Морякът и неговата сила, придобита от похапване на спанак. Добре известен е митът за грешката в десетичната запетая, която провъзгласява спанака като вълшебно растение с невероятно съдържание на желязо. През 1870 г. д-р Е. Вон Волф изчислява, че спанакът има 10 пъти повече желязо, отколкото в действителност. През 1937 г. немски химици повторно изследват растението, но митът остава жив още дълго и дори се затвърждава от анимационния герой Попай Моряка, който консумира гигантски количества спанак, за да се превърне в супермен.  
С правописна грешка или не, спанакът е ароматен пролетен зеленчук, които намира приложение в разнообразни кулинарни изделия. Предлагам ви рецепта за супа от любимите ми стари готварски книги. Свежа и уханна, тя се поднася с кубчета от твърдо сварено яйце и пресен магданоз.

Необходими продукти:
200 г спанак, пресен
5-6 стръка зелен лук
4-5 с.л. олио
1 литър вода
2 с.л . ориз
20 броя черни маслини
Сол
Черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце1 сварено

Начин на приготвяне:
Спанакът и лукът се почистват, измиват и нарязват на ситно.
Задушават се в олиото до омекване.
Налива се водата.


Когато възври се добавят ориза, маслините, подправките на вкус.
Сваля се от котлона щом оризът се свари.
Прибавя се прясното мляко.


Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., стр. 105, рецепта 222.
.

вторник, 3 май 2011 г.

Фокача с маслини


Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ ч.ч. (120 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) вода, стайна температура
2 с.л. захар
½ кубче прясна мая от 43 г
4 ½ ч.ч. (630 г) брашно
3 ½ ч.л. сол
½ (120 мл) зехтин

Общо 30 мл за намазване:
2  с.л. вода, стайна температура
2 с.л. зехтин
100-150 г зелени маслини без костилка

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се размиват в топлата вода.
Сместа почива 10 минути.

Брашното се смесва със солта.
Пресява се в широка тава.
Прави се кладенче в средата.
Изсипва се сместа с маята, останалата вода и зехтина.
Замесва се тесто.


Върху набрашнена повърхност се меси 8-12 минути.
Получава се еластично и гладко тесто.
Не трябва да лепне по ръцете или плота.
Тестото се поставя в намаслена купа.
Покрива се с кърпа.
Втасва при стайна температура поне 2 часа.


Тава с размери 40/33 см се намаслява или се покрива с хартия за печене. Аз използвам хартия.
Втасалото тесто се поставя в средата.
Бавно се разстила към четирите ъгъла.
Покрива се равномерно цялата тава.
Почива 30 минути*.

Маслините се разпределят равномерно по повърхността.
Маже се с четка с разбитата смес от вода и зехтин.

Фурната се загрява на 230°С.
Пече се 10 минути.


* Вечерта след работа, дори в делничен ден, съм замесила (ръчно или в хлебопекарната машина) това тесто.
Втасало е вече 2 часа (ако е ръчно замесено), докато изгледам един филм или почета любима книга, зависи от настроението ми.
Какво правя вместо да продължа изпълнението на рецептата по описания начин т.н. да почине 30 минути и т.н.: 

Покривам тавата с найлоново фолио или слагам в голяма торбичка.
Прибирам я в хладилника за през нощта.
Сутринта фурната се нагрява до 50-60°С.
Изключва се.
Тавата с фокачата (без найлоновото фолио, естествено) се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
Фурната се загрява на 230°С с празната тава.
Използвам комплекта от тави на фурната. Две са и докато фокачата почива в едната, другата се нагрява във фурната.
Ако нямате две еднакви тави, използвайте хартия за печене, за да почива фокачата на нея, а тавата да се нагрее предварително.
При достигане на температурата, тавата се изважда.
Фокачата, заедно с хартията за печене, се премества в нагрятата тава. Задължително ви е необходим помагач за тази операция. Това е моят бърз и лесен вариант на хрупкава сутринна закуска или обяд, ако спазвате 90-дневната диета. 
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.