вторник, 28 юни 2011 г.

Лимонов сос

Този сос е подходящ за рибно филе или месо, готвено на пара. Подходяща салата за такова свежо и леко ястие е зелена салата.

Необходими продукти за 4 порции:
300 мл пилешки бульон
1 лимон – кората, настъргана
1 ½ с.л. царевично брашно
½ лимон – сокът
2 жълтъка, леко разбити
2 ч.л. захар
1 щипка джинджифил

Начин на приготвяне:
В тенджера се кипват бульона и лимоновата кора.
Задушават се 5 минути на тих огън.

 
Царевичното брашно се смесва с лимоновия сок.
Добавя се на тънка струя към бульона.
Вари се 5 минути на тих огън при непрекъснато бъркане.


Жълтъците и захарта се смесват в отделен съд.
Постепенно там се налива от бульона като се бърка с дървена лъжица, за да не се пресече яйцето.
След уеднаквяване на температурите на двете смеси, жълтъчената смес се прибавя в тенджерата с бульона.


Връща се на котлона и се вари 5-10 минути до гъст сос.
Овкусява се с джинджифил.


Източник: Списание "Уверени в кухнята". 

"Не е трудно, аз също опитах" набира скорост. С огромна радост споделям поредното писмо и снимка по моя рецепта, изпратени от Ели:
Привет :)
Пращам снимка на лимоновия сос, гарниран с пилешка пържола.
Не спазих оригиналната рецепта, тъй като съпругът ми не харесва вкусът на яйцата в сосовете и затова ползвах майонеза. И по тази причина, може би, не отговаря съвсем на условията на " Не е трудно, аз също опитах". Но вкусът на лимон, много го харесахме :)
Приятелски поздрави! 
.

понеделник, 27 юни 2011 г.

Надупчен сладкиш или двойно шоколадов сладкиш

Така и не реших кое от двете имена да остане като заглавие на публикацията. Нарича се Двойно шоколадов сладкиш, защото се прави от шоколадов блат и шоколадов пълнеж. Но имайки предвид начинът, по който се съчетава блатът и пълнежът, може да се нарича и Надупчен сладкиш. В охладения блат се правят дупки, които се запълват с шоколад. Ех, магия... за истински любители на тази кафяво-млечна сладост. 

Необходими продукти за блат:
1 ч.ч. е с вместимост 220 мл
1 яйце
1 ч.ч. (190 г) захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
½ ч.ч. (110 мл) олио
1 ч.л. какао
1 ½ ч.ч. (180 г) брашно, пресято

Необходими продукти за шоколадова заливка:
1 пак. (125 г) краве масло
12 с.л. пудра захар
6 с.л.  вода
6 с.л. какао

Начин на приготвяне:
Яйцето и захарта се разбиват с телена бъркалка.
Добавя се шупналото със содата мляко.
Добавя се олиото.
Постепенно се прибавят брашното и какаото.
Сместа се изсипва в тава с диаметър 25 см.
Пече се при 180°С за около 30 минути.
В поизстиналия блат се правят дупки с молив или дръжка на дървена лъжица. 


Залива се с топлата шоколадова заливка.
Аранжира се със филирани бадеми.


Престоява в хладилник 1 денонощие.

.

петък, 24 юни 2011 г.

Като слънчев лъч

 
Днес беше един от не толкова добрите ми дни. Важното е, че е към своя край и аз поглеждам напред с надежда за по-успешни утрешни делници.
Като слънчев лъч усетих едно от входящите писма на towerwitch@gmail.com. Имаше етикет "snimki" и веднага разбрах какво съдържа. Толкова се зарадвах...
Еllyganova, автор на Моите любими рецепти ми изпраща поредните си снимки за "Не е трудно, аз също опитах". Щастлива съм, че отново се е доверила на моята рецепта. Още повече тя е "част от нейните любими рецепти". Надникнете тук, за да видите пълнозърнест вариант на тези бързи и лесни питки. 


Ели, 
сърдечно ти благодаря за снимките! 
Желая ти усмихнато и шарено лято!
.

понеделник, 20 юни 2011 г.

Бърз и лесен хляб без месене

Този хляб е любим в нашето семейство. Лесен и бърз, защото отнема по-малко от час време, а също така – изключително вкусен с хрупкавата си коричка и мека и еластична вътрешност. Опитайте тази магия!

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
½ пак. (3,5 г) суха мая или ¼ кубче (10 г) прясна мая
240 мл хладка вода
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
2 ч.ч. (280 г) брашно

Начин на приготвяне:
  • при използване на прясна мая:
Маята и захарта се разтварят в 50 мл хладка вода. 
Покрива се с мека кърпа и се оставя настрани за 10 минути.
Останалата вода, зехтинът, солта и  шупналата мая поетапно се смесват в дълбока купа.
Пресятото брашно се прибавя с лъжица в течната смес. 
Миксира се със спираловидните бъркалки за тесто.
Получава се гъсто и лепкаво тесто.
Сипва се директно в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си. Препоръчвам ви ускореното втасване*.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.
Получава се вкусен хляб с тегло 490 г.
  • при използване на суха мая:
Водата и зехтинът се смесват в дълбока купа.
Добавят се захарта и солта.
Брашното се пресява в отделна купа. Към него се добавя сухата мая.
Сухите продукти се прибавят с лъжица в течната смес. 
Миксира се със спираловидните бъркалки за тесто.
Получава се гъсто и лепкаво тесто.
Сипва се директно в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си. Препоръчвам ви ускореното втасване*.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.
Получава се вкусен хляб с тегло 490 г.


*Ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50-60°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.

.

събота, 18 юни 2011 г.

Благодаря за подкрепата!

 

Помните ли тази публикация? Плахо представих своята идея "Не е трудно, аз също опитах". Време е за равносметка... 
След първата снимка на Пиле по италиански, изпратена от Ellyganova, 
получих снимки на Торта "Роял" от Диана. 
Последни пристигнаха снимките от beniG на Бъркани със сладко мъфини "Милена" и на Мъфини със сирене. 

Мили дами, сърдечно благодаря за подкрепата. 
Надявам се да получа още много снимки, за да покажем заедно колко лесно и забавно може да бъде  готвенето. 

Бъдете позитивни!
Не се отказвайте от мечтите си!
Направете света около вас цветен и вкусен!

.

понеделник, 13 юни 2011 г.

Питки за 30 минути

Прибирате се вечер уморени и изтощени от натоварен работен ден и установявате, че хлябът е свършил. Не откривате спагети, нито макарони... Е, решението са тези бързи, лесни и икономични питки. Необходими са брашно, мляко и бакпулвер. Без специални готварски умения, за 30 минутки време, ще имате топли и уханни питки за вечеря. Получава се като магия: раз-два-три и на масата се подреди.


Необходими продукти:
350 г брашно + 2-3 с.л. за набрашняване
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. сол
2 ч.л. захар
300 г кисело мляко 4,5 %
1 с.л. олио + 2-3 с.л. за оформяне

Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулвера, солта и захарта се смесват.
Киселото мляко и олиото се разбъркват.
Към тях постепенно се добавят сухите съставки.
Меси се меко и лепкаво тесто.
Върху набрашнена повърхност тестото се дели на 10 части. 
Оформят се малки топки.
Редят се в намаслена тава.


Пече се при 210°С за 25 минути.

  • При необходимост използвайте още 2-3 с.л. брашно за набрашняване, но не повече.
  • При оформянето на тестото на отделни части и топки намаслявайте периодично дланите си, за да не залепва тестото по тях.
  • Източник: Гответе с мен, marabu.
  •  Още за тесто за хляб и пити тук.

Днес, 24 юни 2011 г., на towerwitch@gmail.com получих поредните снимки от ellyganova, автор на Моите любими рецепти. Радвам се, че се е доверила на моята рецепта. Още повече тя е част от нейните любими рецепти. Надникнете тук, за да видите пълнозърнест вариант на тези бързи и лесни питки. 


Ели, 
сърдечно ти благодаря за снимките! 
Желая ти усмихнато и шарено лято!
.

понеделник, 6 юни 2011 г.

Сарми с фин доматен сос


Необходими продукти за зелеви сарми:
5 глави лук
6 с.л. пресен магданоз
1 с.л. пресен копър
1 с.л. сух джоджен
½ ч.ч. (100 мл) олио
1 ½ ч.ч. ориз
1 ½ ч.ч. (150 мл) вода
сол на вкус
1 ч.л. черен пипер
консервирани зелеви листа

Необходими продукти за фин доматен сос:
1 глава лук
1 морков
2-3 с.л. олио
2 с.л. брашно
400 мл вода
1 ½ с.л. доматено пюре
1 с.л. листа от целина
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
1 дафинов лист
1-2 с.л. краве масло


Начин на приготвяне на сармите:
В тенджера се смесват олиото, оризът, лукът и подправките.
Сипва се водата и се захлупва.
Задушава се на тих огън докато оризът поеме водата.
Дръпва се от огъня и се подправя с пипер и лимона.


Правят се правоъгълни сарми от сместа, свити в зелеви листа.


Нареждат се плътно в плитка широка тенджера.
Долива се вода, докато ги облее.
Покриват се с чиния.
Варят се на тих огън.
Изстиват напълно в тенджерата.


Начин на приготвяне на соса:
Лукът и морковът, нарязани на ситно, се запържват в олиото до омекване.
Добавя се брашното и се разбърква, за да не се получат брашнени бучки.
Налива се водата.


Сипва се доматеното пюре.
Прибавят се целината и подправките.
Сосът вре 10-15 минути на тих огън.
Пасира се.
Накрая се прибавя прясно масло.


Сосът е подходящ за кюфтета и сарми.

 
Източник: Съвременна готварска книга, 1966 г., рецепта 365, с. 153.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.