понеделник, 25 юли 2011 г.

Кюфтета с бял сос по кулинарна книга от 1958 г.

Това е една от предпочитаните рецепти в кулата. Любима е на моя мъфиноунищожител. Самата аз помня това ястие от годините в детската градина. Още усещам аромата на току що приготвения млечен сос. Както и друг път съм писала, ястията с мляко са любими на децата.
Използвам рецепта 61 от старата готварска книга „Готвени ястия от месо”, издадена през 1958 г. Умишлено съм намалила на половина количеството продукти, за да получа само 3-4 порции. Освен това съм използвала пресни листа от магданоз и целина, а в оригиналната рецепта са необходими 100 г корени, нарязани на едро.
Да ви е сладко!
Необходими продукти:
400 г смляно месо
40 г ориз
1 с.л. магданоз, листа - ситно нарязани
1 с.л. целина, листа - ситно нарязани
25-30 г брашно
1 литър вода
50 г масло
150 г кисело мляко
1 яйце
50 г морков
лимон
сол и черен пипер
дафинов лист

Начин на приготвяне:
Едро нарязаните моркови, целина, магданоз, черен пипер и дафинов лист се варят в 1 литър вода с 2 кубчета телешки бульон.


Каймата се омесва с ориза и солта.
Оформят се като топки, набрашняват се и се пускат в кипящия бульон.
Варят се до пълно омекване на ориза за около 20 минути на слаб огън.


Киселото мляко, брашното и яйцето се разбиват в съд с кръгло дъно.
Постепенно се разрежда с бульон – лъжица по лъжица като се бърка непрекъснато,
за да не се пресече яйцето и сосът да остане гладък.
Всичко се смесва при уеднаквяване на температурите.
Подправя се с малко лимонов сок.
По желание полученият сос може да се пасира.
Връща се в тенджерата с кюфтетата и се кипва.


.

понеделник, 18 юли 2011 г.

Лятна торта с крем от извара

Това е едно леко и свежо предложение за страстните почитатели на тортите дори в летните горещини. Използвах успешната си рецепта за блат, а за пълнеж – кремообразния елемент от рецепта за чийзкейк от любимото списание „Уверени в кухнята”. Именно изварата придава неустоимия свеж и приятно кисел вкус на тортата – истински оазис в горещите дни. Опитайте!

Необходими продукти за блат с диаметър 18-19 см:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1½ ч.ч. (150 г) захар
2 яйца
4 с.л. (80 г) кисело мляко
½ ч.л. сода бикарбонат
ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч.
(140 г) брашно
½ ч.л. бакпулвер
ванилия
100 мл захарен сироп или сироп от компот
шоколадови пръчици за поръсване
7 броя бишкоти

Необходими продукти за крем с извара:
450 г извара
1 коф. (400 г) кисело мляко
2 пак. желатин
100 г пудра захар
100 г. шоколад за оцветяване на 1/3 от крема

Начин на приготвяне:
Приготвяне на блат
Захарта и яйцата се разбиватс миксер до пухкава бяла смес.
Последователно се добавят шупналото със сода мляко, олиото и сухите съставки, като се разбърква с телена бъркалка след всяко прибавяне.
Пече се в намаслена и набрашнена форма или покрита с намаслена хартия за печене с диаметър 18-19 см.
І етап на печене: при 200°С за 10 минути.
ІІ етап на печене: при 170°С за 15 минути.
Блатът изстива във формата 10 минути.
Изважда се и се доохлажда върху решетка.


Приготвяне на крем с извара
В дълбока купа се миксира киселото мляко, изварата и пудрата захар. 
Ако не ви допада зърнестата структура на изварата, пасирайте.
Желатинът набъбва в 60 мл. вода.
Разтваря се на водна баня без кипене или за кратко в микровълнова печка.
Прибавя се към млечната смес и се миксира.
Една трета от крема се оцветява с разтопен на водна баня шоколад.
Прибира се в хладилник за 2 часа.
Необходимо е да се полужелира, за да се използва при сглобяване на тортата.

Сглобяване на тортата
Изстиналият блат се реже на 2 платки.
Препоръчвам използването на сладкарски ринг за торта.

Върху чиния за сервиране се поставя първата платка.
Сиропира се с 50 мл захарен сироп или сироп от компот.
Нанася се половината от белия крем.
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.

Бишкотите се разпределят плътно върху крема.
Нанася се кафявия крем.
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.


Реди се втората платка, нанася се втората половина бял крем.
Отгоре се украсява с шоколадови пръчици.  
Прибира се в хладилник за 20-30 минути.

  • Необходимо е тортата да престои един ден в хладилник, за да се компилират ароматите и вкусовете и да се стегне желето.
  • Ако не ви допада зърнестата извара, може да я замените с крема сирене.
  • Препоръчвам киселото мляко с по-висока масленост и гъстота.
.

петък, 15 юли 2011 г.

Хляб с кашкавал и маслини

Използвах вече изпитаната рецепта за хляб със сирене и мащерка, за да зарадвам близките си с нов вид домашен хляб. Замених сиренето с кашкавал и мащерката с чубрица, добавих маслини. Получи се уханно тестено изделие, което приятели оприличиха по-скоро на солен кекс, отколкото на хляб. Така или иначе, опитайте рецептата и ще останете доволни. Неустоим е ароматът, който се носи из кулата…
Необходими продукти:
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 ½ с.л. захар
360 г брашно
¾ ч.л. чубрица
1 ½ ч.л. сол
½ кубче прясна мая
55 г настърган кашкавал
6 с.л. едро нарязани маслини

Начин на приготвяне:
Маята, захарта, 3 с.л. брашно и топлата вода се смесват за 10 минути.
В широка тава се пресява брашното.
В кладенче в средата се поставят кашкавала и маслините.
Сипва се течността с маята, солта, чубрицата и зехтина.
Течността се разбърква до хомогенно смесване.
Постепенно се поема брашно към течността да пълното му усвояване.
Получава се лепкаво тесто.


Сипва се направо в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си или се прилага ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Пече се при 200°С за 20-25 минути..

  • Получава се ароматен хляб с тегло 720 г. 
  • Източник: Гответе с мен.
  •  Още за тесто за хляб и пити тук.
.

понеделник, 11 юли 2011 г.

Хляб със сирене и мащерка

Не мога да опиша усещането, когато правя хляб в домашни условия. Преди време направих първия опит и оттогава насам не мога да се спра. Старая се поне един път седмично да забъркам такава магия. Това е истинско вълшебство. От една страна е забавлението от месенето, втасването и печенето, които имат терапевтичен ефект, а от друга – експериментирането с разнообразни добавки и аромати. И не на последно място – задоволството от одобрителните погледи и мимики на близките хора, когато отхапват първото парченце.
Необходими продукти:
240 мл вода
3 с.л. зехтин
1 ½ с.л. захар
360 г брашно
¾ ч.л. сушена мащерка
1 ½ ч.л. сол
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха мая
55 г натрошено сирене

Начин на приготвяне:
Маята, захарта, 3 с.л. брашно и топлата вода се смесват за 10 минути.
В широка тава се пресява брашното.
В кладенче се сипва течността с маята, солта, мащерката и зехтина.
Течността се разбърква до хомогенно смесване.
Постепенно се поема брашно към течността да пълното му усвояване.
Добавя се натрошеното сирене.
Получава се лепкаво тесто.


Сипва се направо в намаслена и набрашнена форма с размери 30/11/7 см.
Втасва до удвояване на обема си или се прилага ускорено втасване:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага вътре за 20 минути.
Изважда се и се покрива с кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Пече се при 200°С за 20-25 минути.

  • Получава се ароматен хляб с тегло 640 г. 
  • Източник: Гответе с мен.
  • Специално благодаря на marabu за разрешението да публикувам тук тази рецепта. Замених маслините с мащерка, тъй като в момента не разполагах в кулата с този продукт, а помощник-магьосникът отказа да притича до близкия магазин. Така, освен това, че направих ръчно вместо в машина този хляб, индивидуализирах рецептата по свой начин. 
  •  Още за тесто за хляб и пити тук.
.

петък, 8 юли 2011 г.

Как се реорганизира кухненско чекмедже

Мястото в кухнята никога не стига за всички съдове, прибори и инструменти, които са необходими за готвене, сервиране и хранене. Съществуват разнообразни хитринки за съхранението им, така че всичко да бъде спретнато и подредено, да се спести място и всичко да е „под ръка”.  
Днес предлагам една идея, която реализирах наскоро – ЧЕКМЕДЖЕ С ДЪРВЕНИ РАЗДЕЛИТЕЛИ за съхранение на комплекта кухненски уреди и пасатора.
Тъй като не исках да пробивам дупки в обърнатия плот, за да закача приборите, аз ги съхранявах свободно разположени в едно от чекмеджетата. Търсенето на нужния прибор из останалите често затрудняваше работата ми. Реших, че за по-ефективна дейност и бърз и лесен достъп до приборите е необходимо да се сегментира това пространство. Получи се много удобно и практично място за приборите, които използвам най-често, но предпочитам да останат скрити от погледа.
Необходими материали:
дървена летва*
пирони и чук
линия и молив
дрелка
лепило**

Изпълнение:
Пространството на чекмеджето се организира според необходимостта като се чертаят двойки успоредни линии с разстояние между тях равно на дебелината на дървената летва. Тези линии продължават по напречните стени на чекмеджето като плоскостите трябва да са перпендикулярни на дъното.
В моя случай – направих две двойки линии за три отделения в чекмедже с размери 40/40 см.
Надлъжно между успоредните линии се пробват малки дупки с помощта на дрелка.
За по-голяма сигурност преди да се поставят дървените плоскости се слага лепило.


Чекмеджето със залепените на точното място плоскости се обръща обратно.
В направените дупчици се коват много тънки и финни пирони на определено разстояние.
Мисля че пироните се казват пирони за прозорци.
Внимавайте пироните трябва да влязат в дупчиците и в плоскостта, без да се подават навън от нея.


* Дървената летва купих от Практикер. Носих съответното чекмедже, за да може служителят да определи дължините и да отреже с точност нужните плоскости.
** Аз използвах JIP MULTIPURPOSE/ПРОЗРАЧНО. Изключително здраво, лепи чисто и бързо пластмаса, дърво, хартия, текстил, гума, кожа, корк, метал, мукава, керамика, стъкло, порцелан, мрамор и др. Купих го от книжарница, тубичка 30 мл, за не повече 2 лв.

Това е. 
Очаквайте следващия ми сръчен проект.
.

сряда, 6 юли 2011 г.

Направете света около вас красив и пъстър, ароматен и вкусен.

 Тогава той ще ви отвърне със същото!
Днес няма да пиша за нова рецепта, а ще демонстрирам силата на друга магия – приятелството и усмивките. Повод за публикацията са две писма от последните дни, пристигнали на towerwitch.gmail.com, които ме изпълниха с радост и удовлетворение. Истинско удоволствие за мен са писмата със снимки от доволни читатели. Разбирам, че идеята се приема отлично и мисията на блога ми да подкрепя и вдъхва увереност на начинаещи кулинари е изпълнима. „Не е трудно, аз също опитах” „работи”.
Албена и Еми, сърдечно ви благодаря за доверието към моите рецепти, за отделеното време и подкрепата. Бъдете здрави и щастливи! Направете света около вас красив и пъстър, ароматен и вкусен. Тогава той ще ви отвърне със същото!

Писмото от 3 юли 2011 г.
Привет, The witch!
След бърканите със сладко мъфини и мъфините със сирене направих тези страхотни бисквити. Много икономични и вкусни се оказаха. Свършиха аламинутно.
Благодаря за рецептата.
Поздрав от мен – Албена!



Писмото от 4 юли 2011 г.
Здравейте. Казвам се Емилия.
От известно време следя Вашият блог.
Много ми допада - както начина по, който е оформен, така и прекрасните вкусотии, които споделяте с нас - любителите кулинари.
Реших да подкрепя идеята Ви " Не е трудно, аз също опитах" :-))
Приготвих свинско печено с мляко и.........със съпруга ми се влюбихме в този вкус.
Изпращам 2 снимки, ако имате желание - публикувайте ги в блога си.
За съжаление фотоапарата ми е съвсем, съвсем любителски, но...важно е желанието, нали !?
Желая Ви много успех и творческо вдъхновение, дано да съм ви донесла поне една усмивка с писмото си.
Еми
.

понеделник, 4 юли 2011 г.

Bolo de banana/Бананова обърната торта


Преди време представих тук Pineapple Upside Down Cake/Ананасова обърната торта. След като установих, че тя е популярна в целия свят, реших да направя останалите по-известни варианти.
Днес ви предлагам да опитате Bolo de Banana – бразилския вариант, в който вместо ананас се използват банани.
Необходими продукти за тесто:
3 яйца
125 г захар
80 г краве масло
125 г брашно
1 пак. бакпулвер
3 банана

Необходими продукти за карамел:
20 с.л. захар
1 с.л. хладка вода
1 с.л. олио

Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват.
Добавя се поразтопеното масло със стайна температура.
Добавя се брашното, смесено с бакпулвера.
Захарта, водата и олиото се смесват в съд за карамелизиране.
Разбърква се периодично и се внимава да не се вгорчи карамела от прекалено силен огън или от по-продължително престояване. 
С карамела се маже по дъното и стените на тава с диаметър 25 см.
Плътно една до друга се редят банановите шайби.
Излива се тестото.
Пече се 40 минути в загрята до 160°С фурна.
Изстива 10 минути в тавата.
Правят се няколко пробождания с вилица и се сиропира със захарен сироп.


Тавата се захлупва с чиния за сервиране и внимателно се обръща в нея.
Готова е за консумиране. 

  • Мажа дъното и стените на тавичката с меко масло, за да не залепне блата и да се обърне в чинията успешно без разкъсване.
  • Още един начин на разполагане на бананите
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.