сряда, 28 септември 2011 г.

Пенне* със сос от чушки и домати

Днешната рецепта представлява живописно съчетание на пресни зеленчуци във вкусен доматен сос, поднесено с къси макарони. Апетитното вегетарианско ястие може да впечатли дори върлите привърженици на  месцето.  Освен за паста, ароматният сос е подходящ за пълнеж на печени необелени картофи. Необходимо е 15 минути време за подготовка и 25 минути за приготвяте.
Рецептата е от списание "Уверени в кухнята", излизало през 2002 г. Няма рецепта, която да съм изпробвала и да не се е получило страхотно ястие. Благодарна съм на мама, че ми направи толкова полезен подарък навремето. Макар и недооценен тогава, в момента е една от настолните ми готварски книги. Тя ми направи комплекта, докато се изпълни папката. Съжалявам, че не купих останалите броеве.

Необходими продукти за 4 порции:

2 с.л. олио
1 глава кромид лук, на шайби
1-2 скилидки чесън, пресован
3 чушки – червена, зелена и жълта, на кубчета
2 малки тиквички, на шайби
100 г гъби, на резени
2 стръка целина, на резени
400 г домати, обелени и настъргани
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. червено вино
1 с.л. царевично нишесте
300 мл вода
2 ч.л. сух риган
сол и черен пипер на вкус

350 г къси макарони
25 г краве масло

 
Начин на приготвяне:

Олиото се загрява в тиган.
Зеленчуците се сотират за 5 минути като се разбърква.
Добавят се доматите, доматеното пюре и червеното вино.


Царевичното нишесте се размива във водата.
Добавя се към зеленчуците заедно със зелените подправки.
Кипва се като се разбърква до сгъстяване.
Подправя се на вкус. 
Захлупва се и се задушава 20 минути.


Междувременно макароните се варят според указанията на опаковката в тенджера с подсолена вода. Отцеждат се и се овалват в маслото. Поднасят се веднага заедно със соса.

* Penne - паста с тръбообразна форма и скосени краища.

Източник: списание "Уверени в кухнята"

  • Пресните домати може да замените с домати от консерва.
  • Как си спестявам беленето на пресни домати – разполовявам домата, всяка половинка стържа на ренде, докато остане само ципата.
  • Освен за паста и картофи, сосът от чушки и домати поднасям с печено на скара  пилешко месо.
.

понеделник, 26 септември 2011 г.

Закъсняла лятна рецепта или студена супа от домати, картофи и чушки по рецепта от 1958 г.

Ако сте любители на супите и смятате, че през лятото обичайно се сервира таратор, днес съм решила да ви разубедя. Разлистих старите готварски книги и няколко рецепти за студени супи привлякоха интереса ми. Приготвянето им е бързо и икономично, а аромата предсказуем, имайки предвид използваните ароматни съставки – сезонни пресни зеленчуци и подправки. Тъй като в кулата приготвям малки количества храна, аз намалих дозата на половина. С известни промени в оригиналната рецепта, които облекчават приготвянето на супата, постигнах „WOW ефект. Насладете се на днешното свежо предложение.

Необходими продукти за 3 порции:
3 малки домата (250 г)
1 чушка (100 г)
3 малки картофа (200 г)
2 с.л. олио
сол и захар на вкус*
1-2 с.л. магданоз, ситно нарязан
600 мл вода

Начин на приготвяне:
Доматите се разполовяват, всяка половинка се настъргва на едро ренде като накрая остава ципата. Така спестявам време за белене и рязане.
Чушката и картофите се режат на малки парченца.
Зеленчуците се варят до готовност във вода, в която е добавено сол, захар и олио.
След сваляне от котлона се подправя с магданоз.
Поднася се студена.
По желание може да се пасира.


* Не се ангажирам с точно количество на сол и захар, защото отделните производители предлагат различни продукти. Аз използвах ½ ч.л. сол и 1 ч.л. захар. Нека не ви учудва по-голямата количество захар в сравнение със солта. Необходимо е, за да пречупи киселия вкус на доматите. 
.

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Трицветна салата с паста в чаша

Обичайно пастата се комбинира с доматен сос. Така ми хрумна идеята за тази салата от много дребна паста,  за да стои елегантно в чаша и пресни домати, нарязани на малки кубчета. Добавих среден пласт от пасирано броколи и получих салата, достойна за сервиране на всеки един национален празник на България.  Ако не харесвате вкуса на броколи, може да го замените с печена зелена чушка, сварени и пюрирани картоф и спанак, прясна марула или краставица, крехък магданоз.

Необходими продукти за 2 порции:
300 г сварена дребна паста кус-кус или звездички
200 г сварено на пара броколи
200 г домати, нарязани на малки кубчета

заливка:
5 с.л. зехтин
1 ч.л. френска горчица
1 малка скилидка чесън, пресована
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Пастата се овкусява с 2 с.л. от заливката. Поставя се на дъното на чашата.
Броколито се пасира с 2 с.л. от заливката. Разпределя се върху пастата.
Накрая се покрива с кубчета домати, сипва се останалата заливка.

.

понеделник, 19 септември 2011 г.

Оризова салата в чаша



Необходими продукти за 2 порции:
2 малки (120 г) домата, нарязани на малки кубчета
100 г краставица, нарязана на финни ленти с картофобелачка
100 г ориз
2 с.л. царевица от консерва

за сос винегрет:
5 мл оцет
15 мл зехтин
3 г френска горчица


Начин на приготвяне:
Оризът се вари в подсолена вода в съотношение 1:4.
Лентите краставица се разпределят на дъното на две чаши.
Охладеният ориз, доматените кубчета и царевицата се смесват внимателно, за да не се разкашкат доматите. Сместа се сипва върху краставицата.
Залива се със сос винегрет.

.

четвъртък, 15 септември 2011 г.

Млечно-зеленчукови пънчета

Краставица и мляко – толкова традиционно съчетание. Реших да използвам утвърдената комбинация за една от поредните салатки. Но след като съставките са обичайни, нека оформлението е по-различно. Така се получиха тези пънчета от краставица и млечен пълнеж. Лесно, вкусно и интересно, нали?

Необходими продукти:
краставица
100 г сирене
2 с.л. кисело мляко
2 скилидки чесън, пресован
1-2 с.л. зехтин
копър на вкус
доматени резени за подложка

Начин на приготвяне:
От краставицата се оформят пънчета с височина 5 см.
С чаена лъжичка внимателно се издълбава вътрешността като се оставя дъно, за да се получат купички.
Сиренето, млякото, чесънът и зехтинът се смесват в блендер или с пасатор до хомогенна смес.

Пълнежът се разпределя в купичките от краставица.

Декорира се със стръкчета копър.

За колорит се правят подложки от кръгли резени домат. 

По желание може да се поръси със смелени орехи.
.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Мързеливи пилешки дробчета, първи рожден ден и предложение за награда

Днес тук има празник. "Ароматно в кулата на вещицата" навършва своята първа година
Приятели, всички вие, които отделяте от своето свободно време, за да оставяте похвални и стимулиращи коментари и вие, които често надничате анонимно през прозорчетата, благодаря ви от сърце. Без вас моята кула може би щеше да обрасне с гъст листак като кулата на спящата красавица. Бъдете щастливи!
Не ви предлагам обичайната за рожден ден почерпка с торта, сладкиши и напитки. Вместо това съм приготвила една награда. Вероятно сте забелязали, че имам два списъка с блогове, които следя: "Шпионирам..." и "Изпробвани магии...". От втория дойде идеята за наградата "Изпробвани магии". Тя е специално предназначена за няколко дами, които ми позволиха да публикувам тук стъпка по стъпка техни рецепти (името е съответната връзка, клик):
Лети, Пепи, Роси, Йоли, Нанита, Таня, Ирина и Маrabu, сърдечно ви благодаря за предоставената възможност вашите магии да оживеят и в моята виртуална кухня. Пожелавам ви нестихващ кулинарен заряд за нови и забавни приключения! Ще се радвам да приемете тази награда:
Предлагам наградата "Изпробвани магии" да продължи да живее в блогове, от които сме заимствали рецепти. Условието е следното: нека всеки, който е изпробвал рецепта от чужд блог дари тази награда на автора. Надявам се веригата да не прекъсне. 
Реших, че в празничния ден главната вещица трябва да почива, затова... С днешната рецепта ще поставя началото на нова рубрика – Магьосникът готви; ами сега… 
Като изходна точка ще си призная, че когато заживяхме заедно в кулата аз не умеех да готвя друго освен печени картофи и пържени яйца. Първоначално всичко приготвяхме заедно: къде по рецепти от стари готварски книги, къде след телефонни консултации с майки и баби. Определено магьосникът имаше по-голям опит в кухнята, придобит след 5-годишно студентско съжителство по мъжки. В сравнение с мен и моите съквартирантки (ние похапвахме основно сандвичи, солети и бисквити), момчетата бяха усвоили разнообразни топлинни обработки на храната, различни от запичане в парти-грил. Е, тази преднина в света на готварството отдавна е стопена, а магьосникът все по-рядко поема кулинарна инициатива, ако не броим барбекюто естествено. Но „блясъкът на прожекторите” привлича интереса и вниманието и ето го „преметнал престилка” пред вас.
Ще започнем с една мързелива рецепта. Мързелива, защото докато се приготвя храната може да се отдадете на интересно четиво или филм, а освен това след финала не е необходимо да чистите усилено котлони и плотове. Формула по мъжки, нали?!
В кулата сме щастливци, защото все още имаме удоволствието да приготвяме вкусни ястия от домашно отгледани кокошки. Радвам се, че синът ми знае какъв е вкусът на истинската бабина пилешка супа и колко жълт е жълтъкът на раслите на воля кокошки. По този причина рядко приготвям пилешки дробчета, колкото и да ги обичаме, но след като се сдобихме с екологично чисти веднага решихме да им се насладим. Опитайте и вие. Получават се изключително сочни и вкусни, а лукът… ммм… толкова апетитен и ароматен.

Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
600 г лук, нарязан на полумесеци
100 мл олио
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне:
Дробчетата се разполовяват и подреждат в тава. Подправят се на вкус със сол и пипер от двете страни.
Около тях се разпределя лукът.
Залива се с олиото.
Тавата се поставя във фурната, включва се на 200°С, пече се 60 минути.

  • Не се тревожете, че в началото лукът пуска голямо количество вода, впоследствие тя извира.  

    .

    четвъртък, 8 септември 2011 г.

    Балконски експеримент или Фокача с доматчета Чери и пармезан

    Това лято си наумихме, че освен обичайните красоти – разнообразни едногодишни цветя, ще отгледаме и доматчета Чери на един от балконите на нашата кула. Направихме разсад и всичко останало както си му е редът. Зарадвахме много ентусиасти като нас, защото от едно пликче семена получихме прекалено количество растения. Задържахме си 4 стръка, които разпределихме в 2 големи саксии. Добивът от малките закачливи зеленчуци беше достатъчен за декорации на салати, пици, фокачи и други ястия. В интерес на истината, аз ги предпочитам само за украса. Не ми допадат като основна съставка заради твърдата ципа. Догодина задължително ще експериментирам с отглеждане на зелени подправки в саксия. А сега се насладете на тази фокача с доматчета Чери и пармезан.

    Необходими продукти:
    1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
    ½ ч.ч. (120 мл) топла вода
    1 ч.ч. (240 мл) вода, стайна температура
    2 с.л. захар
    ¼ кубче прясна мая от 43 г
    4 ½ ч.ч. (630 г) брашно
    3 ½ ч.л. сол
    ½ (120 мл) зехтин

    Общо 30 мл за намазване:
    2  с.л. вода, стайна температура
    2 с.л. зехтин
    4-5 доматчета Чери, нарязани на тънки колелца
    пармезан за поръсване

    Начин на приготвяне:
    Маята и захарта се размиват в топлата вода.
    Сместа почива 10 минути.

    Брашното се смесва със солта.
    Пресява се в широка тава.
    Прави се кладенче в средата.
    Изсипва се сместа с маята, останалата вода и зехтина.
    Замесва се тесто.


    Върху набрашнена повърхност се меси 8-12 минути.
    Получава се еластично и гладко тесто.
    Не трябва да лепне по ръцете или плота.

    Тестото се поставя в намаслена купа.
    Покрива се с кърпа.
    Втасва при стайна температура поне 2 часа.


    Тава с размери 40/33 см се намаслява или се покрива с хартия за печене. Аз използвам хартия.
    Втасалото тесто се поставя в средата.
    Бавно се разстила към четирите ъгъла.
    Покрива се равномерно цялата тава.
    Почива 30 минути*.

    Маже се с четка с разбитата смес от вода и зехтин.
    Доматчетата Чери се разпределят равномерно по повърхността.
    Ръси се с пармезан на вкус.


    Фурната се загрява на 230°С.
    Пече се 10 минути.


    * Вечерта след работа, дори в делничен ден, съм замесила (ръчно или в хлебопекарната машина) това тесто.
    Втасало е вече 2 часа (ако е ръчно замесено), докато изгледам един филм или почета любима книга, зависи от настроението ми.
    Какво правя вместо да продължа изпълнението на рецептата по описания начин т.н. да почине 30 минути и т.н.:
    Покривам тавата с найлоново фолио или слагам в голяма торбичка.
    Прибирам я в хладилника за през нощта.
    Сутринта фурната се нагрява до 50-60°С.
    Изключва се.
    Тавата с фокачата (без найлоновото фолио, естествено) се слага вътре за 20 минути.
    Изважда се и се покрива с кърпа.
    Фурната се загрява на 230°С с празната тава.
    Използвам комплекта от тави на фурната. Две са и докато фокачата почива в едната, другата се нагрява във фурната.
    Ако нямате две еднакви тави, използвайте хартия за печене, за да почива фокачата на нея, а тавата да се нагрее предварително.
    При достигане на температурата, тавата се изважда.
    Фокачата, заедно с хартията за печене, се премества в нагрятата тава. Задължително ви е необходим помагач за тази операция. Това е моят бърз и лесен вариант на хрупкава сутринна закуска или обяд, ако спазвате 90-дневната диета. 
    • Още за тесто за хляб и пити тук.
    Приятели, използвам възможността да се похваля с новата си награда, която ми присъди Лети на 4 септември:


    Лети, благодаря за приятелското отношение и споделената награда. За мен те са от голямо значение, тъй като имам известна слабост към теб и твоя блог. От една страна ти си първия ми последовател и автор на първия коментар в кулата, а от друга страна - при теб винаги ми е приятно да чета и разглеждам под звуците на италианската музика, която си заредила.

    С радост предавам наградата на три дами:  
    • Емилия и The secret - with love, чийто блог открих наскоро и освен това е почти връстник на моя Ароматно в кулата на вещицата;
    • Пепи и Храна за мой’те канибали за полезните съвети и препоръки, които ми дава с пожелание да бъде все така активна и полезна за начинаещите кулинари;
    • Мария и My Cooking Book Blog за старанието и всеотдайността във воденето на своя блог и за увереността в кухнята, която ми вдъхва. 
    .

    събота, 3 септември 2011 г.

    За босилека, соса Песто и една неочаквано вкусна паста

    БОСИЛЕКЪТ (Ocimum basilicum) е известен още като „царска билка“ (от гръцки език: Basilicum – царски). Едногодишното тревисто растение има голо четириръбесто стъбло, което разклонено достига до височина 60 см. Листата му са яйцевидно-продълговати с дълги дръжки и заострени в края. Цветовете са предимно бели, много рядко лилаво-бели или червени. Плодовете са сухи и след като узреят се разпадат на четири малки семенца. Цъфти от юни до септември.

    Родина на босилека са тропиците на Азия и Африка. Отглежда се културно в Европа от векове.

    С босилека са свързани много поверия и легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“. В Египет се е използвал при балсамирането на мъртвите. По време на Римската империя поднесен стрък босилек е бил знак за изразяване на любов. В Мексико се е смятало, че ако носиш стръкче босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е вечно верен. В Европа през средните векове хората смятали, че под него се развъждат скорпиони.

    Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене – преди цъфтежа. Съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли, витамин К, витамин А и е богат на манган.


    Босилекът като лечебно растение има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци. Отлично средство срещу комарите. Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

    В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня (паста и пица), подправка за печени говежди и птичи меса. Отлично се свързва с всякакви доматени сосове. От него се приготвя прочутия италиански СОС ПЕСТО (на италиански език: Pesto, от pestato, pestare – стриване, смачкване, произведен на основата на зехтин, босилек и сирене. Обикновено има зелен цвят (от босилека), но съществуват и такива с червен цвят, придаден от добавените сушени на слънце домати. Произхожда от Генуа – района на Лигурия в Северна Италия (Pesto alla genovese). Счита се, че е известен още от времето на Римската империя, но първите писмени сведения са от 1865 година. Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя в мраморно хаванче с дървено чукало от босилек, набран в околностите на Генуа, сол, кедрови ядки, чесън, зехтин и сирене пекорино. В зависимост от използваните съставки съществуват множество разновидности – вместо кедрови ядки се използват орехи, кашу или бадеми; сиренето може да бъде пармезан или грана падано; добавя се мента към босилека. В Сицилия се приготвя червено песто от много по-малко босилек, домат и бадеми, а в Калибрия – чушка и черен пипер.

    Във френската историческа област Прованс съществува отделен вариант на този сос, наречен писту (на френски език: pistou), в който не се добавят ядки. В Австрия от тиквени семки се приготвя „тиквено песто“, а в Германия вместо босилек за приготвянето му се използва левурда (позната в България още като „мечи лук“, „див чесън“, „див лук“).

    Необходими продукти:
    50 г пресен босилек
    2 скилидки чесън
    150 мл зехтин
    сол и черен пипер на вкус
    2-3 с.л. от водата на сварената паста

    Начин на приготвяне:
    Босилекът и чесънът се смилат в блендер до хомогенна смес.
    Сипва се зехтин по-малко и се разбива.
    Добавя се водата от сварените макарони.
    Подправя се на вкус.


    Използвам възможността да се похваля и да благодаря за една наскоро получена награда:


    Мина, сърдечно ти благодаря за слънчевата награда и вниманието към моя блог. За мен е чест да имам тази картинка за украса в кулата от такава кулинарна вълшебница като теб! Желая ти все по-оригинални и по-вкусни кулинарни вдъхновения!
    Предавам наградата на:
    • Мария с пожелание за нови кулинарни и сръчни предизвикателства,
    • Габи с благодарност за вниманието към моя блог, 
    • Ина и Русанка за кулинарното вдъхновение!
    .
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.