Не сте опитвали паста с карфиол? Е, време е. Подготвила съм по чинийка за желаещите. Надявам се да ви харесат така както допаднаха на мен и всички в кулата. Рецептата дълго чака своя ред. Обичам суровия и хрупкав карфиол, но сварен в комбинация с паста не ми се очертаваше като вкусно ястие. Един ден реших да опитам и останах приятно изненадана и много доволна. Това е бърза, лесна и вкусна рецепта за всеки начинаещ готвач.
Предпочитам да използвам паста от твърда пшеница, защото има много повече витамини и микроелементи, а освен това – много по-малко от полезните вещества преминават във водата при варене.
Нещо интересно… За производството на истински макаронени изделия се използва само брашно от твърда пшеница и вода, докато огромна част от родните макарони се правят от брашно за хляб, в най-добрия случай – от грис и мека пшеница. В Италия, Франция и Гърция по закон макаронени изделия се произвеждат само от твърда пшеница и използването на други суровини, без да са указани на опаковката, се смята за измама. В Испания, САЩ, Канада въпреки, че няма специален закон, преобладаващата част от произведената паста е именно от твърда пшеница.
За да се получи добре пастата, освен че е задължително да се купува качествена паста, е необходимо да се спазват няколко основни правила:
- вари се в много вода – на всеки сто грама паста се предвижда по един литър вода
- за да не изкипи пяната, водата се посолява – около 10 г сол на литър вода
- солта се слага в завряла вода; ако се соли от самото начало – ще заври по-бавно
- в момента, в който пастата се слага да се вари, водата трябва да кипи силно
- водата трябва да заври бързо, а бавно да ври през цялото време, като за тази цел силата на огъня се намалява
- тенджерата не се захлупва с капак и не се разбърква прекалено много, за да не се начупи и повреди повърхността на пастата, но не се оставя да се слепи; подходящо е да се използва дървена лъжица
- за да не се превари, се спазва времето, отбелязано на опаковката
- качествената паста не се мие, след като се свари
- пастата попива от соса, затова е добре тя да да се повари известно време (5-10 минути) с него.
Необходими продукти за 4 порции:
350 г паста
500 г (3 ч.ч.) карфиол, нарязан на розички
3 ч.л. зехтин
1 ч.л. галета
½ глава лук, ситно нарязана
8 с.л. сирене гауда или твърд кашкавал, настърган
½ ч.ч. магданоз, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пастата се вари според указанията. Запазва се 1 ч.ч. течност от варенето.
Карфиолът се вари на пара 10 минути. Добре е да не се прекалява, за да остане твърд.
Лукът се сотира в зехтина. Добавя се галетата и магданоза.
Смесват се карфиола, 1 ч.ч. от течността, лучено-магданозената смес. Овкусява се със сол и пипер.
В чинии за сервиране се разпределя пастата, отгоре се ръси кашкавал, накрая се сипва карфиоловата смес, ръси се по щипка галета.
- Източник: тук
- Снимките не се получиха ефектни и примамливи, но реших да не бавя рецептата, заради сезонните продукти в нея. Надявам се да опитате тази паста. Очаквам отзиви.
Ели и Мони, сърдечно благодаря за доверието към моя блог, за честите коментари към моите публикации и за приятелския жест – красивите и мотивиращи наградки.
Предавам щафетата напред, за да зарадвам уважавани от мен кулинари:
Лети и Кулинарно приключение http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/
Пепи и http://pep-4o.blogspot.com/
Роси и Домашно приготвена храна http://www.rusankakulinaria.info/
Приятел с голямо сърце
Аелис и Аелис в страната на чудесата http://aelisaelis.blogspot.com/
Най-добър приятел!
Мариета и Когато готвенето стане страст http://passionscooking.blogspot.com/
Мъх и Горски мъх http://gorskimah.blogspot.com/ Пипи и В кухнята на пипилотките http://pipilotki.blogspot.com/