понеделник, 31 октомври 2011 г.

Бърза, лесна и вкусна паста с карфиол

Не сте опитвали паста с карфиол? Е, време е. Подготвила съм по чинийка за желаещите. Надявам се да ви харесат така както допаднаха на мен и всички в кулата. Рецептата дълго чака своя ред. Обичам суровия и хрупкав карфиол, но сварен в комбинация с паста не ми се очертаваше като вкусно ястие.  Един ден реших да опитам и останах приятно изненадана и много доволна. Това е бърза, лесна и вкусна рецепта за всеки начинаещ готвач.
Предпочитам да използвам паста от твърда пшеница, защото има много повече витамини и микроелементи, а освен това – много по-малко от полезните вещества преминават във водата при варене.

Нещо интересно… За производството на истински макаронени изделия се използва само брашно от твърда пшеница и вода, докато огромна част от родните макарони се правят от брашно за хляб, в най-добрия случай от грис и мека пшеница. В Италия, Франция и Гърция по закон макаронени изделия се произвеждат само от твърда пшеница и използването на други суровини, без да са указани на опаковката, се смята за измама. В Испания, САЩ, Канада въпреки, че няма специален закон, преобладаващата част от произведената паста е именно от твърда пшеница.

За да се получи добре пастата, освен че е задължително да се купува качествена паста, е необходимо да се спазват няколко основни правила:
  • вари се в много вода – на всеки сто грама паста се предвижда по един литър вода
  • за да не изкипи пяната, водата се посолява около 10 г сол на литър вода
  • солта се слага в завряла вода; ако се соли от самото началоще заври по-бавно
  • в момента, в който пастата се слага да се вари, водата трябва да кипи силно
  • водата трябва да заври бързо, а бавно да ври през цялото време, като за тази цел силата на огъня се намалява
  • тенджерата не се захлупва с капак и не се разбърква прекалено много, за да не се начупи и повреди повърхността на пастата, но не се оставя да се слепи; подходящо е да се използва дървена лъжица
  • за да не се превари, се спазва времето, отбелязано на опаковката
  • качествената паста не се мие, след като се свари
  • пастата попива от соса, затова е добре тя да да се повари известно време (5-10 минути) с него.

Необходими продукти за 4 порции:
350 г паста
500 г (3 ч.ч.) карфиол, нарязан на розички
3 ч.л. зехтин
1 ч.л. галета
½ глава лук, ситно нарязана
8 с.л. сирене гауда или твърд кашкавал, настърган
½ ч.ч. магданоз, ситно нарязан
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Пастата се вари според указанията. Запазва се 1 ч.ч. течност от варенето.
Карфиолът се вари на пара 10 минути. Добре е да не се прекалява, за да остане твърд.
Лукът се сотира в зехтина. Добавя се галетата и магданоза.
Смесват се карфиола, 1 ч.ч. от течността, лучено-магданозената смес. Овкусява се със сол и пипер.
В чинии за сервиране се разпределя пастата, отгоре се ръси кашкавал, накрая се сипва карфиоловата смес, ръси се по щипка галета.


  • Източник: тук
  • Снимките не се получиха ефектни и примамливи, но реших да не бавя рецептата, заради сезонните продукти в нея. Надявам се да опитате тази паста. Очаквам отзиви.
Ели и Мони, сърдечно благодаря за доверието към моя блог, за честите коментари към моите публикации и за приятелския жест – красивите и мотивиращи наградки.

Предавам щафетата напред, за да зарадвам уважавани от мен кулинари:  


Страхотен кулинар и добър приятел! 
Йоли и Вкусно с Йоли http://yoli-www.blogspot.com/
Лети и Кулинарно приключение http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/
Роси и Домашно приготвена храна http://www.rusankakulinaria.info/


Приятел с голямо сърце
Ели и Моите любими рецепти http://ellyganova.blogspot.com/
Аелис и Аелис в страната на чудесата http://aelisaelis.blogspot.com/
Мария и Fait Maison http://faitmaison-maria.blogspot.com/


Най-добър приятел! 
Емилия и The secret - with love http://tarakchieva.blogspot.com/ 
Мариета и Когато готвенето стане страст http://passionscooking.blogspot.com/
Мъх и Горски мъх http://gorskimah.blogspot.com/ 
Пипи и В кухнята на пипилотките http://pipilotki.blogspot.com/
.

понеделник, 24 октомври 2011 г.

Ябълков сладкиш от 1966 г. с нова визия

Всеки един от четирите сезона впечатлява със своя уникална красота. Ранната есен ме очарова с богатата палитра от цветове; с изобилието от сезонни плодове; с приятното усещане за спокойствие, тишина и равновесие. Въпреки това наоколо се носи ненатрапчива меланхолия и тиха носталгия по отминалото лято, които се опитвам да компенсирам с ароматни кулинарни изкушения.
Някъде около Рилски манастир, 25.10.2008 г.
Рядко забърквам плодови тестени лакомства, тъй като магьостик-стажантът не ги одобрява. Но за огромна моя изненада този ябълков сладкиш излапа с нескрито удоволствие. Дали заради щрусела, дали заради тинейджърския нарастващ апетит??? Съвсем естествено този факт стимулира експериментаторските ми способности към нови ябълкови магии.
В толкова виртуални кухни ухае на ябълкови сладкиши по рецепти от различни блогове и сайтове, че водена от желанието да не се повторя разлистих стара кулинарна книжка. Днес представям рецепта 1108 от „Съвременна готварска книга” на П. Чолчева. За да индивидуализирам сладкиша, промених финалния щрих като вместо популярната решетка от тесто направих цветна бисквитена градина. Харесва ли ви?

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл течност
1 ч.ч. краве масло или ½ ч.ч. олио и ½ ч.ч. краве масло
1 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
ч.ч. + 1½ ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия на вкус
1 кг ябълки
3 с.л. счукан сухар или галета
4 с.л. захар
1 с.л. канела


Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват за 8-10 минути.
Последователно се добавят яйцата, шупналото със сода кисело мляко и 2½ ч.ч. брашно.
Замесва се много меко тесто.
Около 2/3 от тестото се сипва в намаслена и набрашнена тава с диаметър 30 см.


Ябълките се режат на четвъртини, почистват се от сърцевината, стържат се на едро ренде и се изстискват.
Смесват се със сухара, захарта и канелата.
Разстила се равномерен пласт върху тестото.


Останалото тесто се домесва с 1½ ч.ч. брашно.
Разточва се кора с дебелина 5-7 мм.
Изрязват се форми по избор, които се разпределят върху ябълките.


Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 45-50 минути.
Реже се след като изстине и се поднася богато поръсен с пудра захар.
 

Сърдечно благодаря на Ели за снимките, изпратени за „Не е трудно, аз също опитах!”. Радвам се, че моите рецепти са реализирани в твоя дом. 
 

Ели, поздрав от кулата! Твоите писма и коментари ме правят много щастлива. До скоро!
.

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Пикантно пиле

Печеното на скара пиле е несъмнено един от най-добрите начини на готвене на пилето. Независимо от това дали скарата е електрическа или газова, резултатите са еднакво добри, макар че нищо не може да надмине вкусовете и дъха на пилето на барбекю*.
Днешната рецепта изисква минимални готварски умения, но по-продължителна подготовка, защото месото се маринова в пикантна смес за 12 часа. Задължително предварително се надупчва с вилица, за да проникнат още по-добре съставките на маринатата в месцето. Гарантирам, че си струва дългото чакане, тъй като резултатът е крехко, вкусно и пикантно пилешко ястие.
Рецептата е от списание "Уверени в кухнята", което нито един път не ме е подвеждало. Често публикувам рецепти от неговите странички и тъй като вече не се издава се надявам да е полезна информация за млади и неуверени кулинари занапред. 
                      
Необходими продукти за 4 порции:
700 г пилешки гърди с дебелина около 2 см

За марината:
1 с.л. черен пипер, смлян
2 с.л. доматено пюре
1-2 скилидки чесън, пресован
½ ч.л. сол
1 с.л. френска горчица
75 г краве масло, размекнато
1 ч.л. захар
1 щипка лют червен пипер
¼ ч.л. канела на прах

За гарнитура:
прясна чушка с правилна форма
домат с по-малък размер
пресен магданоз

Начин на приготвяне:
Кожата на пилето се маха. Месото се надупчва с вилица.
Всички останали продукти се смесват в купичка. Нанася се върху месото с четка.
Съдът се покрива с найлоново фолио и се държи в хладилник за 12 часа.


Парчетата месо се поставят на гореща скара. Пече се от двете страни до готовност.
Докато месото се пече се приготвя гарнитурата
чушката се почиства от семките и се разполовява надлъжно; доматът се реже на тънки шайби; в леглото от чушка се редува домат и магданоз; декорира се с магданоз.

Източник: списание „Уверени в кухнята”
* Барбекю е понятие в английския език за обозначаване на начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел или приготвената по този начин храна. Със думата Barbecue се означава също така и популярен градински празник, предимно в западната и южната част на САЩ, по време на който се използват типичните уреди за барбекю за приготвяне на големи количества печено месо.
За разлика от скарата, приготвянето на барбекю отнема обикновено цял ден или следобед и е много по-бавен процес от скарата.
Една легенда разказва, че известния мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не е опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на ХV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб е силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото заедно със своето название бързо се разпространява из Европа.
.

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Apple Streusel Cake

Ябълков сладкиш с щрусел
В миналите векове на ябълката са преписвани магически способности, простиращи се от лечение на болести, осигуряване на плодородие, придобиване на безсмъртие. Дори днес този плод е натоварен и с добра, и с лоша символика. Но повечето от нас възприемат ябълките като храна и е факт, че те са важна земеделска култура в умерените ширини на света. Съществуват множество разнообразни сортове като ябълките от всеки един имат свой ​​уникален цвят, форма, текстура и аромат. Цветът варира от червено, зелено, жълто до кафяво; вкусът може да бъде сладък, тръпчив, мек или пикантен; текстурата е мека или твърда. Този калейдоскоп от многообразие предлага богат избор на плод според вкусовете на всеки отделен човек.
Днешният сладкиш попада в категорията „кафе-торта” и съчетава светъл маслен блат с нарязани ароматни ябълки и хрупкав топинг. Според личното предпочитание се използват различни сортове – тръпчивите Грейни смит и Гравенщайн или по-сладките Златна и Червена превъзходна като първият вариант е препоръчителен за печени сладкиши. Топингът Streusel има немски произход, макар често да се споменава като датски или шведски. Прави се от кафява захар, масло и смелени лешникови, бадемови или орехови ядки, а съвременни рецепти добавят различни подправки и аромати. Сладкишът се сервира се топъл или със стайна температура, гарниран с разбита сметана или ванилов сладолед.

1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност

Необходими продукти за хрупкав топинг:
½ ч.ч. (65 г) брашно
½ ч.л. канела
3 с.л. (40 г) краве масло, нарязано на малки парченца
¼ ч.ч.(70 г) кафява захар
½ ч.ч. (40 г) ядки, изпечени* и нарязани на ситно

Необходими продукти за тесто:
1 ч.ч. (130 г) брашно
1 ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол
¼ ч.ч. (56 г) краве масло, стайна температура
½ ч.ч. (100 г) кристална захар
1 яйце  
ванилия на вкус
80 мл прясно мляко
1 – 2 големи ябълки, нарязани на тънки филии

Начин на приготвяне:
Фурната се нагрява до 180°С.
Форма с диаметър 20 см се намаслява и набрашнява или се постила с хартия за печене.

1. Приготвяне на ядки за хрупкав топинг:
Ядките се запичат в загрята до 180°C за 15 минути**.
Още горещи се завиват в кърпа, запарват се за няколко минути, след това енергично се разтриват в кърпата за премахване на люспичките – само за лешниците или бадемите.
Използват се изстинали.

2. Приготвяне на хрупкав топинг:
Брашното и канела се смесват.
Добавя се маслото, нарязано на малки парченца.
Разбърква се в блендер или с вилица до получаване на суха ронлива смес.
Прибавят се кафявата захар и ядките.
Оставя се настрана, докато се приготвя тестото.


3. Приготвяне на тесто и оформяне на сладкиша:
В отделна купа се смесват сухите съставки: брашното, бакпулвера и солта.
В купата на електрическия миксер се разбива маслото до кремообразна текстура.
Сипва се захарта и се разбива до светла и пухкава смес.
Добавя се яйцето*** и ванилията и се разбива до хомогенна смес.
Прибавя се сместа с брашното и млякото, като се редуват при непрекъснато бъркане. 
Тестото се разстила на дъното на подготвената форма, изглажда се повърхността.
Отгоре се подреждат равномерно ябълковите резени. Ръси се с топинга.



Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 45-50 минути или докато клечка, поставена в центъра излезе суха.
Готовият сладкиш почива във формата 10 минути, после се изважда и изстива леко върху решетка.
Сервира се топъл или със стайна температура, гарниран с ванилов сладолед или разбита сметана.
Получават се 8-10 порции.


* Препоръчвам да печете ядките, за да постигнете по-богат аромат и по-маслен вкус.
** Наскоро открих лесния и бърз начин на печене на ядки в микровълнова печка. Поставят се в дълбока чиния с една идея водичка – просто се напръсква с пръсти. Внимание – трябва често да се разбърква, за да не изгорят!
*** При добавяне и разбиване към маслото яйцето се пресича, но смело напред – впоследствие се получава гладка смес.


.

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Ограничител за кабел от картонена ролка

На всеки се е случвало да се опитва безуспешно да покори излишната дължина на кабели за електроуреди, зарядни устройства и РС, нали? Често те създават неудобство, защото се оплитат и пречат при почистване.

Международният символ за рециклиране Клик тук
Предлагам ви един атрактивен и изключително лесен, бърз и евтин начин за овладяване на този на пръв поглед незначителен проблем. За този проект са необходими само 5 минути време и материали, които обичайно изхвърляме като отпадък – картонена ролка от тоалетна хартия, изостанали парчета тапет или хартия.

Ако използвате парчета тапет, с който сте облепили стаята или хартия в цвят, който отговаря на избраната цветова комбинация на помещението, ще се сдобиете с ограничител за кабели, който идеално се вписва във вашия интериор.     

Необходими материали:

Картонена ролка от тоалетна хартия
Парче тапет или друга хартия

Лепило за хартия
Ножица
Линия
Молив



Начин на изпълнение:

Върху обратната страна на тапета се разчертава правоъгълник със следните размери:
  • дължина = обиколката на картонената ролка + 1 см резерва
  • ширина = дължината на ролката + два пъти по 2 см за резерва от двете страни

Тапета се залепва за ролката.
Резервата от двете страни се реже напречно през 1 см.
Получените ивици се прегъват към вътрешната част на ролката.
  • Ако нямате лепило, може да използвате двойнозалепваща лента.
  • Може да използвате част от ролката, ако прецените. Тогава преди облепянето с тапет определете желаната дължина.
.

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Доматени мъфини със сирене

Мъфини с прясно мляко ІІ вид
Дълго експериментирах приготвяне на идеалните мъфинки. Търсенето беше продължително, но и забавно, въпреки неудачите вследствие от неточни пропорции, неправилно съчетаване на продукти, неуместно изпичане и прочие. Вече мога да се похваля с няколко успешни рецепти за мъфини: три с прясно мляко, три с кисело мляко и 2 без мляко. Харесва ми да систематизирам нещата. Затова, след групиране по основна съставка, съвсем естествено се очерта следващата стъпка – да трансформирам солените мъфинки в сладки и обратно. Да започваме… За приготвянето на днешните солени доматени мъфини използвам тестото за сладки мъфини с парченца бисквити

Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
1 яйце
¼ ч.ч. (60 мл) олио
1 ч.ч. (240 мл) прясно мляко
80 г домат, настърган
2 ч.ч. (280 г) брашно
2 ч.л. бакпулвер
ч.л. сол
100 г сирене, натрошено на по-едро
4 доматчета Чери за декорация

Мокрите съставки: яйце, олио, прясно мляко и  домат се разбиват с телена бъркалка.
Сухите съставки: брашно, бакпулвер и сол се пресяват в друга купа.
Сухите съставки се прибавят към мокрите и леко се разбърква.
Добавя се сиренето. Винаги използвайте качествено сирене, натрошено по-едро, за да не се размива в тестото и да се усещат парченцата.
Със супена лъжица се запълват формите с тесто.
В специална тава за мъфини се поставят 12 хартийки за печене.


Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 20-25 минути.
Декорира с тънки резенчета домат Чери след 10 минути от печенето.
Мъфините изстиват 10 минути във формите.
Изваждат се от там и се охлаждат върху метална решетка.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.