понеделник, 28 ноември 2011 г.

Своеобразен кулинарен и релаксиращ остров или Пилешка салата с ябълки и стафиди

В основата на днешната рецепта е ястието, специално измислено за коронацията на кралица Елизабет ІІ през 1952 година – Пиле за коронация. В сезонът на изобилие от ябълки реших да заменя екзотичното манго с есенната „принцеса”. Избрах по-кисела и тръпчива ябълка, каквато малкият принц редовно пренебрегва пред госпожица мандарина. Вкусът на обикновеното пилешко месо обогатих с апетитния аромат на луканков салам. Не пропуснах стафидите, защото оставят приятно усещане за сладост. Отново се получи необичайната комбинация от продукти, предаваща на ястието специално значение. Приготвено към менюто в средата на седмицата ястието представлява един своеобразен кулинарен и релаксиращ остров в делничното ежедневие.

Необходими продукти за 1 порция:
100 г бяло месо, сварено
½ (50 г) средна ябълка
50 г луканков салам
3 с.л. (30 г) черни стафиди
50 г кашкавал*

за дресинг:
3 с.л. майонеза
1 с.л. ябълков сок, пресен
1 ч.л. лимонов сок
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:
Пилешкото месо, ябълката и луканковият салам се режат на малки кубчета.
Майонезата се овкусява с ябълковия и лимоновия сок. 
Подправя се с черен пипер и сол на вкус.
Месните и плодовите кубчета и стафидите се смесват в голяма купа. 
Излива се майонезената смес. Обърква се добре. 
Почива 1 часа в хладилник.
Поднася се със ситно настърган кашкавал. 

  • Сварете пилешкото месо от предната вечер, защото се реже по-лесно.
  • Добре е ябълката да се бели, ако има дебела кора.
  • Използвайте черни стафиди, за да се открояват по-добре на фона на светлата смес.
  • Използвайте майонеза без силни аромати, за да не превземе основните.
  • Вместо ябълков сок използвайте около 3 с.л. блендирани неугледни крайчета от плода.
  • Нека ястието престой 1 час, за да се компилират по-добре ароматите на отделните съставки.
* Приблизително колкото 2 кибритени купийки.

.

понеделник, 21 ноември 2011 г.

С дъх на канела и есенен аромат или Ябълкови мъфини с орехи

Мъфини с кисело мляко ІV вид


Необходими продукти:
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 ч.л. бакпулвер*
1 ч.л. канела
1 ч.ч. (200 г) захар
1/3 ч.ч. (80 мл) олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 яйца
1 щипка сол
180-200 г ябълка, настъргана – 1 ч.ч.
½ ч.ч. смелени орехи

Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът и канелата се пресяват в купа.
Яйцата с щипка сол и захарта се разбиват с телена бъркалка. 
Добавят се олиото и шупналото със сода кисело мляко.
Ябълката и орехите се прибавят накрая. 


Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за 25 минути.
Готовите мъфини остават във формите 10 минути.


Тази смес е достатъчна за 18 мъфини, но аз винаги пека наведнъж 12 по-големички.

* Върху пакетчето с бакпулвер е указано за колко брашно е достатъчно количеството. В моя случай - няма да посочвам марката, използвам приблизително половин пакетче или 1 ч.л. за необходимото количество брашно - 280 г. Важно е да четете инструкциите на опаковките. 

Сърдечно благодаря на Деси и Ели за снимките, изпратени за „Не е трудно, аз също опитах!”. Радвам се, че моите рецепти са реализирани във вашите домове.

Това е писмото от Деси:
Здравейте, казвам се Десислава и скоро попаднах на вашия чудесен блог. Искам да изкажа огромното си възхищение от прекрасните рецепти и идеи, но най-вече съм впечатлена от точното и ясно обяснение на рецептите. Аз от скоро съм в кулинарната магия, често голямото ми вдъхновение преминава в тъга по несполучливия резултат:)) но това в никой случай не ме отказва - дори напротив.
Та по конкретната тема - от както ви открих успях да приготвя две от предложенията - до преди малко се забавлявах с еклерчетата, а преди време с малко импровизации - приготвих бананово-медената торта. Може да се каже, че дори и при моите умения се получиха доста добре, поне като вкус:)
Ще приложа и няколко снимки, но поради качеството и резултата може би е по-добре да не се показват на друго място, просто исках да знаете че в мое лице имате още един последовател и верен почитател:)
Благодаря още веднъж за чудесните напътствия, ако имам пак добър резултат ще споделя отново.
Лека вечер:)
Деси, привет! Благодаря за приятелското  писмо и оказаното доверие. Радвам се, че моите рецепти ти харесват. Създадох блога си с идеята да съм полезна на младите кулинари. Самата аз много от рецепти изпълнявам за 1 път. Най-важното е да сме уверени в това, което правим.
Еклерите и тортата са се получили много добре. Не се отказвай дори при неуспешни опити. Не забравяй, че и на най-опитния кулинар може да се случи нещо непредвидимо.
Благодаря за второто писмо с разрешение да публикувам снимките ти. Желая ти успех!


Ели, поздрав от кулата! Твоите писма и коментари ме правят много щастлива. До скоро!
.

понеделник, 14 ноември 2011 г.

Варени гевреци Bagel

Тези пръстеновидни варени гевреци Бейгъл са еврейски специалитет. Според историците идват от Прусия. През IX в. този район се населява от еврейска общност, която приготвя варени гевреци – първите без съмнение пряко свързани със съвременните.
Всъщност варенето се въвежда като спасителна мярка. Според една версия е измислено след поредно покачване на напрежението между християни и евреи на границата на Централна и Източна Европа. Заради връзката на хляба с Христос християните настояли да се забрани на евреите да правят и да купуват хляб. Тогава местен управител измисля начин да предотврати размириците и насилието – обявява, че само печеното тесто може да бъде наричано хляб. Евреите схващат намека и скоро се ориентират към алтернативното му приготвяне – варенето. В началото само леко го препичат, но когато суматохата се уталага, започват да пекат сварените питки и така се появяват първите бейгъли.
Извън Стария континент бейгълите са пренесени от руски и полски евреи. Именно в Полша (и по-точно в Краков) са открити първите данни за еврейския бейгъл. Обварзанек или обарзанек (от obwarzyć – бланширам) се споменава за пръв път в кралските анали от 1394 г. Приготвяни с пшенично брашно, обварзанките са считани за луксозна храна в район, където пшеницата била оскъдна по това време.
В края на XIX и началото на XX в. историята на еврейските гевреци приема интересен обрат. Докато бързо увеличават популярността си по други континенти, в Европа бейгълите преминават почти в нелегалност.
Евреите, които масово напускат централните и източни части на Европа след 1880 г., пренасят със себе си и геврека – към Канада, Великобритания и Съединените щати. Най-големият наплив имигранти към Aмерика е през 1882 г. Новодошлите се заселват в имигрантския квартал Лоуър Ийст Сайд, Манхатън, като се говори, че сред тях е имало и много български евреи, които също са започнали да се препитават с правене на хляб.
През 1910 г. еврейските съюзи на пекарите в Ню Йорк вече са пример за всички от бранша в страната. В стремежа си да запазят идентичността си евреите се вкопчват в това, което най-лесно може да поддържа чувството им за общност – религията и прилежащите й традиции, сред които е храната кашер. Те следят зорко приготвянето й, да не би да е в контакт със забранени мазнини и меса и се стремят да има същия вкус, какъвто е имала у дома. Това се отнася и за хляба, който са пекли – черен ръжен хляб, оплетения шалах, който се приготвя за Шабат и разбира се бейгъли. Ню Йорк става глобален лидер в културата на яденето на бейгъли. Днес пекарни за бейгъли има буквално на всеки ъгъл, всяка улица и задължително на летищата.

Необходими продукти:
¼ кубче (10 г) прясна мая
7 ч.л. пудра захар
200 +50 мл топла вода
450-500 г брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 разбити яйца
1 яйце за глазиране

Начин на приготвяне:
Замесване в машина за хляб Moulinex:
Маята се размива в 50 мл вода и 1 ч.л. захар.
В контейнера се сипва 200 мл вода, разбитите яйца, олиото, солта и захарта.
Покрива се с пресятото брашно.
Сипва се сместа с маята.
Задава се програма 12 за замесване и втасване на тесто с продължителност 1 ч. 10 мин.

Ръчно замесване:
Маята, 1 ч.л. захар и 250 мл вода се объркват.
Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
Брашното, солта и останалата захар се объркват.
Прибавят се олиото, разбитите яйца и сместа с маята.
Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
Втасва до удвояване на обема.

Оформяне на варените гевреци:
Тестото се премесва на набрашнена повърхност. Дели се на 20 части.
Оформят се цилиндри, дълги 18 см, свиват се на пръстен и се защипват краищата.
Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15-20 минути.


Гевреците се варят в подсолена кипяща вода за 15 секунди.

Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.
Маже се с разбито яйце. По желание се ръси със сусам или маково семе.


Пече се в предварително загрята тава 200°С за 15 минути.

  • Получават се 20 геврека по 45 г. 
  • Източник: сп.”Уверени в кухнята”
  • Още за тесто за хляб и пити тук.

Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах".
Първите са варени гевреци
. Моят принос е, че използвах пълнозърнесто брашно и се получи много вкусно.

Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 

Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.
.

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Ризото с моркови и гъби


Не е необходимо да разказвам за италианското ястие ризото. То отдавна навлезе в съвременната българска кухня и това не е случайно. Първо: приготвя се изключително бързо и лесно. Второ: с малко въображение и импровизация може да се постига всеки път различен вкус и аромат. Трето: има кремообразна консистенция и е подходящо за предястие, за гарнитура или за основно. Обикновено предпочитам ризото в деня на варивата от 90-дневната диета. Днес съм комбинирала специфичния аромат на гъбите с леко сладникавия вкус на морковите. Опитайте...
Необходими продукти за 2 порции :

1 ч.ч. с вместимост 200 мл течност

20 г кромид лук, нарязан на ситно
1-2 скилидка чесън, пресован
2-3 с.л. зехтин
180 г моркови, нарязани на шайби
120 г гъби, нарязани на тънки резени
1 ч.ч. (170 г) ориз
4 ч.ч. (800мл) зеленчуков бульон или вода
1-3 с.л. краве масло със стайна температура
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Зеленчуците се сотират в зехтина за 1-2 минути.
Добавя се ориза като се разбърква.


Сипва се 1 ч.ч. топъл бульон, разбърква се.
Захлупва се и се вари на много слаб огън.
Когато оризът поеме течността, се добавя втора порция бульон. После трета и четвърта.
Сваля се от котлона. 


Прибавя се масло, магданоз, сол и пипер. Разбърква се.


Сервира се в чиния като се обръща от купичка.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.