четвъртък, 22 декември 2011 г.

3 в 1 Трицветен хляб с вкус на домати и спанак...

Домашен ръчен хляб 
и 
пожелание за весели празници и успешна 2012 година

Вече знаете за пристрастеността ми към домашното приготвяне на хляб. Имам изпитана рецепта за ръчен домашен хляб, която днес представям в по-специален вариант – шарен, ароматен и вкусен. Обикновено приготвям двойна доза тесто, за да направя един трицветен* и един обикновен хляб**. Зарадвайте сетивата си с вида, уханието и вкуса на днешното ми предложение. Разкошно е! А удоволствието от месенето е несравнимо. До преди година дори не подозирах за неговото магическо въздействие.

Необходими продукти:
500 г брашно
10 г прясна мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
275 мл топла вода
3 с.л. кетчуп Heinz
1 ч.л. червен пипер
45 г спанак, млян
10-12 с.л. брашно допълнително

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 100 мл топла вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята и останалата вода.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.
Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
Дели на се три равни части с остър нож.
Първата се оставя настрана.
Втората се сплесква, в средата се поставя кетчуп и червен пипер. Меси се до хомогенно оцветяване на тестото като се добавя 5-6 с.л. брашно, за да се компенсира увеличаване на влажността в тестото.
Оцветяването на тестото не е лесно. Получи се нещо с консистенцията на кал. В началото помислих, че съм съсипала тестото, но постепенно кетчупа и допълнителното количество брашно се поеха и се получи чудесно меко и еластично цветно тесто. За улеснение неоцветеното тесто се поставя върху насипано на работния плот брашно и тогава се сплесква и добавя кетчупа. Не показвам снимка от този етап по обясними причини – ръцете ми бяха доста изцапани.
Третата се оцветява със спанак по гореописания начин.

 

От всяка топка се оформя дълъг фитил.
Сплитане на тройна плитка:
Трите фитила – еднакви по дебелина и дължина, се поставят един до друг върху работния плот.
Горните им краища се притискат плътно един до друг.
Десният фитил се премества между средния и левия.
Левият се премества между средния и десния и т.н. до края.
Краищата се притискат добре, за да не се отвори плитката.


Хлябът се слага в намаслена или застлана с хартия за печене тава
Използвам форма с размери 30/11/7 см. В нея хлябът се изпича много добре като се получава чудесен страничен цветен изглед. Ако използвате плитка тава, страничната кора ще потъмнее и няма да личи преплитането на цветните фитили.
Втасва втори път за около 1 час***.


Пече се в предварително загрята фурна на 220°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
Температурата се намаля на 200°С и се пече до готовност – около 15 минути.
Хлябът почива 10 минути в тавата.
Изважда се и се охлажда върху решетка.
Когато изстине напълно се прибира в кутия за хляб – завит в кърпа или найлоново фолио.


* Идеята за трицветния хляб е заимствана от този италиански сайт, като използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото.

** Идеята за домашен ръчен хляб дължа на Мария
Обикновено го приготвям  със следните продукти:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
1½ с.л. захар
550 мл топла вода


 

Начинът на приготвяне е подобен на този на трицветния хляб с няколко разлики:
Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода.
Втасалото тесто се дели на две равни части с остър нож, от които оформям два хляба.
За постигане на пухкав и бухнал хляб
с длани се разстила правоъгълник с приблизителни размери 15/25 см;
навива се с приплъзване на руло.
Поставят се в тавата за печене. С остър нож се правят плитки диагонални разрези по повърхността.  


Аз използвам ускорено втасване във фурна:
Фурната се нагрява до 50°С.
Изключва се.
Формата с хляба се слага в средата на долната половина за 20 минути.
Изважда се (маже се с разбито яйце, ако е по рецепта) и се покрива с найлон и кърпа.
До достигане на температурата за печене обемът е удвоен.
Освен това прилагам втасване в хладилник през нощта:
За първо втасване – тестото се приготвя от студени продукти. Оставя се да престои в хладилника в купа, покрита с влажна кърпа и леко намаслено с олио. На сутринта се оформя в желаните изделия, които втасват повторно.
За повторно втасване – тавата с оформените тестени изделия се слага в голяма найлонова торба, за да има място за набухване. Прибира се в хладилник.
  • Още за тесто за хляб и пити тук.


Приятели, 
Коледа е онова възхитително време,
когато сърцата са изпълнени с благодарност и признателност,
а домовете – с ентусиазъм, надежда и радост.
Тогава, когато всеки си спомня любимите хора и добрите приятели.
Нека твоят дом е изпълнен с щастие,
твоето сърце – с любов,
твоите дни – с наслада.
На Коледа и винаги!
Весели празници и успешна 2012 година!

Искам да се похваля с нескрита гордост с поредните снимки за „Не е трудно, аз също опитах”, които получих на towerwitch@gmail.com. Те изпълниха сърцето ми с радост и удовлетворение. Надявам се, благодарение на такива писма и снимки начинаещите кулинарни вълшебници да добият повече смелост за експерименти в кухнята. 

Повярвайте ми, в това малко кътче от дома може да бъде сътворена истинска магия. Не е никак трудно – достатъчно е малко време, няколко щипки увереност и по-голяма доза желание. Ако привлечете децата или съпругът, може заедно да се позабавлявате с приготвянето на нещо вкусно и ароматно в неделния следобед.
Писмото от 9 март 2012 на Траяна:
Здравейте! Казвам се Траяна  и съм сигурно най-голямата фенка на трицветното хлебче със спанак и кетчуп. Аз го приготвям с домашен кетчуп, имам доста, мама беше правила лятото. Правя го два пъти седмично. По повод Баба Марта приготвих за свекървата и семейството бяло и червено хлебче, като мартеничка. Не успях да го видя разрязано, тъй като те си го хапнаха в тях. Останаха много очаровани. Дори не знаеха, че мога да меся (това е спорно, но се оправям).
Поздрави и продължавайте в същия дух!!!!

Траяна, съдейки по email адресът ти, разбирам че си младо 25-годишно момиче. Признавам си честно, че на твоята възраст не умеех да готвя нищо друго, освен топли сандвичи и печени картофки. Днес все по-малко млади дами се впускат в кулинарното изкуство. Именно затова, твоето писмо много ме зарадва. Не губи увереност, няма нищо страшно в кухнята, превърни времето прекарано там в магия за теб самата и за твоите близки. Благодаря за доверието към моите рецепти. От сърце ти пожелавам крепко здраве, кулинарен плам и цветни и ароматни мигове с близките хора. Сърдечен поздрав от всички в нашата кула!
.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Тиквени мъфини със сирене

 Мъфини без мляко ІІІ вид

Храненето е най-лесният и „вкусен” начин да разнообразим ежедневието си, нали? Това е основната теза, която ме води при оформянето на седмичното меню и рядко се случва да повторя ястие или десерт. Днес темата е за тиквените мъфини. Обикновено рецептите, на които попаднах в български кулинарни сайтове са за сладки кексчета. Самата аз имам няколко варианта в зависимост от използваните количество и вид на мляко, мазнина и яйца. Надникнете в сладки и солени магии, където са систематизирани в групи: мъфини с кисело мляко І, ІІ, ІІІ и т.н. вид; мъфини с прясно мляко І, ІІ, ІІІ и т.н. вид; постни мъфини І и ІІ вид. Този път исках да постигна нещо по-различно, по-нетрадиционно. Ето как попаднах на  Kidspot Kitchen и тези интересни на вкус мъфинки. Надявам се да ги пробвате и да споделите своето впечатление.

Необходими продукти за 12 броя:

1 ч.ч. с вместимост 240 мл

300 г тиква или тиквено пюре
ч.ч. (40 мл) вода от варенето на тиквата или чиста вода
2 яйца
¼ ч.ч. (60 мл) олио
2 ч.ч. (280 г) брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол
1 ч.ч. сирене, натрошено
½ щипка кардамон или куркума за аромат

Начин на приготвяне:

Винаги приготвям тиквеното пюре от една цяла тиква, което разпределям в кутии по 300 г и съхранявам във фризер. Ако не разполагате с предварително приготвено по този начин пюре, сварете за 10 минути или до омекване 300 г тиква – обелена и нарязана на малки кубчета, след това охладете добре преди употреба. Заделете ¼ чаша от течността от варенето, за да постигнете още по-наситен аромат на мъфините.

Тиквеното пюре, водата, олиото и яйцата се смесват.
Сухите съставки се смесват. Винаги пресявам брашното.
Прибавят се към тиквената смес.
Добавя се сиренето.
Разбърква се толкова, колкото да се поемат двете смеси.
Сместа се разпределя в специална тава с 12 гнезда с хартийки за печене.

 

Пече сe при 180°С за 20-25 минути.
Мъфините се оставят за 10 минути във формата.
Изваждат се и изстиват върху метална решетка.


Сърдечно благодаря на Соня (Моето сладко хоби) за писмото и снимките за „Не е трудно, аз също опитах”:

Здравей, ще повторя, че много ми допадна твоят блог заради подробните и точни описания на приготвянето на различните рецепти. А и не са сложни за изпълнение. Направила съм вече доста неща, но не всичко съм снимала! Изпращам снимки от някои мои ястия по твои рецепти за рубриката ти "Не е трудно, аз също опитах"
Първите са варени гевреци
. Моят принос е, че използвах пълнозърнесто брашно и се получи много вкусно.



Продължението е вариация на тема ''Медена торта Раз-два-три''. Моята форма с пръстен е по-голяма и затова разрязах блата само на 2 части, а в крема добавих малко крем сирене и плодове.


 
Това си снимки от ''Канелени кифлички на майката на Дребосъчето'. Аз също съм фен на Карлсон:). 
Много вкусно и със завладяващ аромат.

Соня, справила си се чудесно. Радвам се, че си зарадвала своите близки с изделия по мои рецепти. Харесва ми това, че си добавила във всяка нещичко от себе си. 
Пожелавам ти нови и успешни кулинарни приключения.
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.