понеделник, 9 януари 2012 г.

Слънчева пита

Да е слънчева и плодородна,
спорна и благодатна,
късметлийска и щастлива
новата 2012 година!
Реших първата рецепта за новата година да бъде символична. Представям ви моята слънчева пита. И нека както слънцето осветява чистото и свежо утро, така стартираме с надежда, усмихнато настроение и позитивна душевна нагласа новата 2012 година!

Необходими продукти:
1 кг брашно
20 г прясна мая
2 ч.л. сол
4
ч.л. захар
550 мл топла вода

Начин на приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода.
Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
Прави се кладенче в средата, където се сипва маята и останалата вода.
Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа, оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.

Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.
С остър нож се дели на две равни части.
Първата половина остана цяла – това е тесто №1 от снимката.
Втората половина се дели на две части – 2/3 от нея е тесто №2 от снимката, а  останалата 1/3 е тесто №3. Тестото, с което не се работи се оставя настрани, покрито с фолио.

Тава с диаметър 30 см се омаслява добре.

Тесто №1 се дели на 5 еднакви по големина топки.
Върху набрашнена повърхност от едно топка се разточва кора с диаметър 30 см.
Поставя се в намаслената тава. Маже се с разтопено масло с помощта на четка.
Действието се повторя с останалите 4 топки. Последната пета кора не се маже с масло.
С остър нож се правят разрези в тестото до дъно, така че да се получат 8 триъгълни сектора.
При ръба на тавата се оставя 1,5 см неразрязано тесто.
Върхът на секторите се прегъва към ръба на тавата като леко се подгъва навътре.


Тесто №2 се дели на 5 еднакви по големина топки.
Повтаря се същата процедура с две разлики:
1)    разточва се кора с диаметър равен на свободното място в центъра на тавата;
2)    разрезите се правят така че върхът на всеки сектор да се разположи между „кифличките” на тесто №1 до ръба на тавата, без да се подгъва.

Тесто № 3 се разполага в центъра на тавата.


За да се получи красива съразмерна пита препоръчвам всяка част от тестото след оформянето в тавата да равни по височина с останалите две. Например първия път, когато приготвях питката, отделих по-голямо тесто № 2 и по-малко тесто №3. Затова направих втория пръстен само с 4 кори, а петата топка съединих с тесто №3.

Питката втасва втори път на топло място до удвояване на обема.


Декорира се с маково семе и сусам, за да се подчертаят допълнително отделните детайли: центъра – с мак, а единия пояс от сектори – със сусам. Преди поръсване много внимателно се маже с помощта на четка с разбит белтък.


Пече се в предварително загрята фурна на 200°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
Температурата се намаля на 180°С и се пече до готовност – около 40 минути. При необходимост се покрива с  алуминиево фолио, за да не прегори.
Моята фурна пече по-силно отгоре, затова разполагам тавата в средата на долната половина. Всеки познава своята фурна и нека съобрази печенето според нея.

Почива 15 минути в тавата.
Изважда се и се охлажда върху решетка.


*Идеята за оформянето на питката е заимствана от този хърватски сайт, като използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото.
  • Още за тесто за хляб и пити тук.


С радост и удовлетворение споделям новите попълнения в рубриката "Не е трудно, аз също опитах". Първо, красивата пита на Мариета по моята рецепта за Слънчева пита. Снимката получих по един куриер на флаш-памет и за съжаление не се запознах лично с тази толкова сръчна дама. Разбрах обаче, че питата многократно е красила празничната трапеза в нейния дом. 
Мариета, радвам се, че моята рецепта е зарадвала Вашите близки в празничните коледно-новогодишни дни. Благодаря за доверието към моя блог и за изпратената снимка. Поздравявам Ви за прекрасното оформяне. Ще ми бъде приятно да се запознаем в скоро време.
.

19 коментара:

Живка каза...

Чудесна пита си направила.поздравления! И как хубаво си обяснила и с тези постъпкови снимки всеки би се решил да я направи.Благозаря са споделената рецепта!
Приятен ден!

Зорница М. каза...

Наистина е слънчева питката! Поздрави!

eva bor каза...

Ауу каква красива пита!!! Много майсорки си я направила Вещичке :) Много здрава и щастлива нова година ти пожелавам!
Усмихната седмица :)

SONYA SHATEVA каза...

Както винаги перфектна - вкусно, красиво и поднесено с майсторско умение!Нека 2012 бъде наистина слънчева и светла за теб и цялото ти семейство!

The witch каза...

Сърдечно благодаря за милите и окуражителни коментари.
Живка, Зори, Ева и Соня,
бъдете здрави и щастливи!
Не спирайте да експериментирате!
Особено в готварството - това е най-лесният и вкусен начин да направим всеки един ден различен от предходния!
Успех!

Еoc каза...

Превъзходна!
Поздравления!

Мария каза...

Щастлива да е 2012 година и за теб, Witch! Не знам какво да кажа за питката - майсторски клас! Така хубаво е втасала и се е разлистила божествено, представям си как се топи в устата!
Много е красива, много!

ellyganova каза...

Страхотна питка!
Поздрави и пожелания за честита и спорна година!

The witch каза...

Еос, добре дошла в кулата!

Мария и Ели, благодаря ви сърдечно за вниманието към моя блог и заделеното време да надничате и коментирате честичко тук. С най-топли пожелания за сбъднати мечти и пъстри приключения!

The witch каза...

Еос, добре дошла в кулата!

Мария и Ели, благодаря ви сърдечно за вниманието към моя блог и заделеното време да надничате и коментирате честичко тук. С най-топли пожелания за сбъднати мечти и пъстри приключения!

Kokona каза...

За много години и много сбъднати мечти!:)

Страхотно оформена питка и апетитно изпечена:)

Роси каза...

Великолепна питка Witch !
утре ще направя тази питка но с обикновенно хлебно тесто да видим какво ще се получи

The witch каза...

Кокона, благодаря за това,че се отби в кулата. Радвам се, че идеята ми те харесва.
Заповядай отново!

Роси, надявам се да ти се получи добре питата.
Очаквам отзив и снимка.
До скоро!

Анонимен каза...

super pita

The witch каза...

Благодаря!

Нели каза...

Здравей,видях тази пита някъде,но мислех,че е много сложно да се направи.Сега ще я направя за 1 май,дано успея.

The witch каза...

Нели, радвам се, че си добила увереност след моята публикация. Благодаря за доверието.
За мен е истинско удовлетворение това, че блогът действа според замисъла ми, а именно да помага на начинаещи кулинари. Надявам се да ми изпратиш снимка на твоята пита.
Желая ти успех!

Нели каза...

Здравей,отново.Направих я,нямах сусам за украса,но стана супер.Снимах,но не знам как да ти пратя снимка(няма ги децата).

The witch каза...

Нели, така ме зарадва твоя коментар. Очаквам снимки с нетърпение. А ти - нови тестени предложения.
Поздрав от кулата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.