понеделник, 16 януари 2012 г.

"Mix-in-the-pan" type of cake


Шоколадова торта с яйчен крем и глазура Ganache
Днешната торта е семпла на външен вид, но още с първата хапка запленява с прекрасен запомнящ се вкус. Нежната и сочна шоколадова основа чудесно се комбинира с пухкавия яйчен крем с бял шоколад и желатин, а богатата шоколадово-сметанова глазура придава впечатляващ финален щрих на цялата кулинарна магия.

Освен невероятния шоколадово-яйчен вкус това, което прави тази торта уникална е, че блатът е от типа mix-in-the-pan. Рецептата е изключително лесна – сухите и мокрите продукти се смесват директно в тавата за печене. По отношение на съставките е важно да се отбележат три неща. Първо – блатът не съдържа яйца, но въпреки това се получава мек и сочен. Второ – използва се горчиво и наситено на вкус какао. Трето – добавя се лимонов сок (портокалов сок или оцет), който влиза в реакция с какаото и при печенето блатът придобива лек червеникав  оттенък.

Нежна кадифена глазура GANACHE обилно покрива тортата като пухкава снежна пелена от приказките.  Декорирана с цветни желирани бонбони, тортата приема един закачлив празничен вид – неустоим и примамлив. Насладете му се!

За двуетажна голяма торта с 16 парчета са необходими два шоколадови блата с диаметър 25 см, една доза пухкав яйчен крем с бял шоколад и желатин и една доза невероятно кадифено шоколадово покритие GANACHE. За едноетажна малка торта с 12 парчета изпечете един блат с посочените долу продукти, но във форма с диаметър 20 см – получава се по-дебел и по-рохкав, залейте го с половин доза GANACHE.


Необходими продукти за един шоколадов блат с диаметър 25 см:
Винаги приготвям блатовете от предния ден, за да бъдат добре охладени за сглобяването на тортата.
1 ½ ч.ч. (195 г) брашно
¾ ч.ч. (150 г) захар
¼ ч.ч.(25 г) какао, задължително пресято
1 ч.л. бакпулвер
1ч.л. сода бикарбонат
¼ ч.л. сол
1/3 ч.ч. (75 г) масло, стайна температура
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ванилова захар

Необходими продукти за една доза яйчен крем с бял шоколад и желатин:
500 мл прясно мляко
125 г захар
ванилия на вкус
3-4 жълтъка
1 яйце
75 г царевично нишесте
50 г бял шоколад
1 пак. желатин на Д-р Йоткер
65 г краве масло

Необходими продукти за глазура Ganache за торта с диаметър 25 см:
200 г кувертюр, нарязани на дребно
200 мл течна сметана
1-2 с.л. захар
1 с.л. масло, стайна температура

Начин на приготвяне на тортата:

Приготвяне на блата:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера, ванилията, содата и солта се смесват.
Задължително пресявам какаото, за да се избегне образуване на бучки. Използвам малка цедка с фина мрежа.
Добавя се маслото, водата, лимоновия сок.
С вилица се смесват всички съставки до хомогенна смес.
Форма за торта с отделящо се дъно и с диаметър 25 см се застила с хартия за печене.
Сипва се сместа.
Пече се в предварително загрята до 180°С фурна за около 35 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра на блата излиза чиста.
При необходимост се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне прегаряне отгоре.
Блатът изстива 20 минути във формата.
Внимателно се сваля пръстена на формата, блатът се обръща върху решетка, накрая се сваля и дъното на формата. Оставя се да изстине напълно преди сглобяването на тортата.
Ако блатът се извади по-рано от формата рискувате да се начупи на парчета, поради рохкавата си текстура. 


Приготвяне на крема:
Яйцата, жълтъците, захарта, ванилията и нишестето се разбиват в тенджера, в която след това ще се вари крема.
Млякото се затопля.
Към яйчената смес постепенно, по-малко с черпак се добавя от топлото мляко.
Отново се връща на котлона. Вари се до гъст крем на тих огън 15-20 минути.
Понякога смесвам дотук използваните съставки наведнъж без предварително затопляне, миксирам и варя на тих огън при периодично разбъркване.
Добавя се шоколада, начупен на парченца. Бърка се до разтапянето му.
Изсипва се желатинът, направо от пакетчето. Разбърква се до хомогенна смес.
След като изстине достатъчно се прибавя мекото масло. Миксира се.
Докато кремът изстива, периодично се разбърква, за да не хване коричка.


Приготвяне на глазура Ganache:
Сметаната и маслото се затоплят на среден огън. Не се допуска кипене и бълбукане! Затоплят се толкова, че да се хомогенизират и след това в тях да се разтопи шоколада.
Топлата маслено-сметанова смес се сипва в съда с нарязания на ситно шоколад и се оставя да престои в продължение на 5 минути.
Разбърква се до получаване на гладка смес.
Оставя се на стайна температура за около един час.
С шпатула или нож се разпределя върху охладения блат.

Сглобяване на тортата
В чиния за сервиране се разполага първия блат. Задължително трябва да е охладен.
Поставя се сладкарски ринг като се затяга според диаметъра на блата.
Разпределя се крема, които трябва да е полужелиран.
Така стегната в сладкарски ринг, тортата остава в хладилника, докато кремът се желира - около 2 часа. Времето зависи от качеството на използвания желатин.
В това време приготвям глазурата.
Сладкарския ринг се сваля.
Поставя се втория блат.
С шпатула или нож се разпределя глазурата.
Декорира се пожелание. В нашият случай малкият магьосник пожела украсата да бъде от желирани бонбони и сини бонбони M&M, дискретно поръсване с цветни захарни пръчици и цветни кокосови стърготини.
Съхранява се в хладилник. 

  • Получават се 16 порции. 
  • Източник: тук
Забравих да напиша, че това е тортата за 15-тия рожден ден на малкия магьосник. За първи път приготвям торта за рождения му ден. Определено той има придирчив вкус и рядко ми (си) позволява(м) да експериментирам в празничния ден. За да съм сигурна в успеха за 5 дни направих тортата 4 пъти. Първия път изпекох един блат с диаметър 20 см, но бързайки да го извадя от формата го натроших. Е, изчезна и в насипно състояние и то не в коша с отпадъци… Наложи се втори опит, който завърши с прелестна торта за Коледа, украсена с зелени и червени бонбони M&M и бели BG бонбони „Снежинки”. Третият опит затвърди коледния и зарадва именик за Стефанов ден. В опитите до тук тортата беше много сочна и вкусна дори без крем, но рожденикът отсече: Тра-ла-ла, тра-ла-ла, на рожден ден ела. Ще ядем, ще ядем вкусна торта със крем.” Затова накрая направих два блата, който слепих с любимия яйчен крем с бял шоколад и желатин. От торта с 16 парчета след партито на 10 момчета открих едно-единствено парченце за снимане. Това е показателно за вкуса, нали?
.

7 коментара:

hristina каза...

Еха страхотна е :-)Поздравления. Разреза е един път :-)

Нели каза...

Много весела и чудно шоколадова!Допадна ми цялата рецепта ще доразгледам и ще си я запиша.Спокойна и лека нощ!

Мария каза...

С всички тези бонбонки отгоре, тази торта е точно като за моето момче! Ще има да подскача около нея, да й се радва.. :)) Разрезът много ми харесва, Вещичке, блатът изглежда сочен, а кремът нежен и лек. Дори се учудвам как въобще е останало парченце за снимане!
Това с лимоновият сок и какото не го знаех- хитро, ще опитам някой път.
Желая ти весел и усмихнат ден! :)

di_ani каза...

Честит празник, с пожелания за здраве, късмет и много щастие на рожденика, и на теб!
Тортата очарова и мен -
чудесна рецепта и обяснения, предполагам и страхотен вкус и аромат!
Поздравления също за питата и хубави почивни дни, Диана

The witch каза...

Христина, Нели, Мария и Диана, сърдечно ви благодаря. Вашите коментари ми доставиха истинска радост и удовлетворение. Желая ви успех и нестихващ ентусиазъм в кухнята.

Zvetanka Shahanska каза...

Привет, привет, привет!!!!Много красива и весела торта! Харесах я , както и по старите публикации! Красота! Поздрави и хубав ден:)))Бтн, прибавих те в блогрола си, обичам красивите неща:))))Прегръдка!

The witch каза...

Цветанка, благодаря за доверието към моя блог. Надявам се да съм полезна. Прегръдка и за теб!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.