четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Богата сутрешна закуска или яйца по украински от стара позабравена готварска книга

Всъщност мястото на тази рецепта не беше между поредицата от "сърцати" рецепти. Преглеждайки наличните чернови, за да подредя планувани публикации за времето, в което ми предстои да се готвя за тест, дали заради късния час или нечия друга вълшебна пръчица, яйцата по украински вече нетърпеливо очакват вашата компания. 
С тази рецепта се убеждавам за пореден път в ефикасността от идеята да възродя старите готварски книги. Прелиствайки в един следобед, въпреки че липсва визуализация в старите книги, интересът ми бе привлечен от две рецепти за яйца – едната по украински, а другата – по ориенталски.
Не мога да не се похваля колко апетитно изглежда ястието, колко одобрителни възгласи чух, колко празни чинийки измих. Яйцата по украински идеално съчетават хрупкава хлебна коричка, кадифена кашкавалена текстура и кремообразна мекота на яйчения жълтък в изкусително творение. Ястието е подходящо за богата сутрешна закуска, за предястие или за вечерно основно блюдо в белтъчен ден, както е в нашия случай, заради разделното хранене. Опитайте… Надявам се да ви хареса. Очаквам отзиви… 

Необходими продукти за 2 порции:
2 филийки от бял хляб, 8/8 см и дебелина 1 см
краве масло за намазване
кашкавал
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. сгорещено масло


Начин на приготвяне:
Филийките се мажат тънко с масло.
Подреждат се в намаслена тавичка.
Покриват се с кашкавален пласт дебел 1 ½ см.
В средата се прави вдлъбнатина, в която се счупва от ниско 1 яйце.
Посолява се и се ръси с черен пипер.


Запича се в предварително загрята до 180°С фурна до готовност на яйцата.
Сервират се топли.

  • В оригиналната рецепта филийките са квадратни с размер 7-8 см.

  • Освен това, след посоляването всяко яйце се полива с 1 с.л. сгорещено масло. Пропуснах тази стъпка, за да се получи по-диетично ястието.
.

7 коментара:

катя каза...

Чудесно предложение! Аз, често препрочитам старите готварски книги, даже понякога си заспивам с тях :) Поздрави!

Just V. каза...

Страхотна рецепта! Наскоро си мислех за нещо подобно, така че тази рецепта ми идва точно навреме. Благодаря за споделеното предложение - а и изглежда мнооого примамливо. :)

Мария каза...

Това, според мен, е закуската мечта, особено за мъжката част от човечеството! Не знам, обаче, как успя да вместиш и думата "диетично" в рецептата :)))
Страхотно, ще взаимствам идеята за уикенда, и без това ни трябва стабилна закуска, че обикновено прескачаме обяда :)
Много ти благодаря за споделената награда, приемам я с удоволствие!

Маги каза...

След такава закуска спокойно мога да пропусна обяда :) Чудесни сандвичи!
Поздрави, Маги :)

The witch каза...

Катя, в момента аз заспивам в купища листи. В тези снежни дни един от нещата, което ме стопля е мисълта, че ако се подготвя добре по тях ще постигна добра промяна. А после съм си наумила да разлистя още по-стари книги.

Вили, действително е много примамливо предложението - и заради аламинутния характер, и заради вкуса и аромата.

Мария, очаквам коментар след като опиташ рецептата. Е, не е диетична, наистина, но със сгорещеното олио съвсем не се вписва в тази категория.

Маги, привет! Ами ако обядът ухае и изглежда още по-хубаво, какво ще правиш?

ellyganova каза...

Много лесна за изпълнение и интересна рецепта!
Ще я пробвам някой ден :)
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

The witch каза...

Ели, искрени благодарности за милите думи. Рецептата е едно светкавично спасение за закъсняла закуска, бърз обяд или лека вечеря.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.