понеделник, 6 февруари 2012 г.

Тестени сърчица

Продължавам предпразничната тема с поредната „сърцата” рецепта. Експериментирах с нея няколко пъти, докато постигна задоволителен финален резултат. Препоръчвам да спазвате няколко условия:
  • за по-меко и по-еластично тесто при замесването използвайте мляко и вода в съотношение 1:1; 
  • тестото не трябва да се разточва на прекалено тънък правоъгълник с по-големи размери, за да са по-пухкави питките;
  • не слагайте пълнеж от сирене или кашкавал, за да не се получат загорели грапавини по повърхността; 
  • на навивайте прекалено стегнато рулата, иначе ще се получат деформирани сърчица след печенето; 
  • не забравяйте да прищипвате сърчицата в долния край преди второто втасване, за да имат по-хубава форма. 
В общи линии е това, а станалото е ясно на всички любители на домашно приготвените тестени храни  – забавлението от месенето и играта с тестото при създаването на разнообразните форми.
    Идеята за оформянето на тестените сърчица заимствах от този хърватски сайт. Използвах собствена изпитана рецепта за приготвяне на тестото. Обикновено с двойна доза от посочените продукти приготвям невероятен домашен ръчен хляб*.

    Необходими продукти за 12 броя:
    500 г брашно
    10 г прясна мая или 1 пак. суха мая
    1 ч.л. сол
    2 ч.л. захар
    145 мл прясно мляко
    130 мл топла вода

    Начин на приготвяне:
    Маята и захарта се разтварят в 100 мл топла вода.
    Купичката се оставя настрани, покрита с мека кърпа за 10 минути.
    Брашното и солта се пресяват върху работния плот.
    Прави се кладенче в средата, в което се сипва маята и останалата вода.
    Меси се до хомогенно тесто, което да не лепне.
    Винаги е по-добре да се добави допълнително количество брашно, ако е необходимо, отколкото течност към тестото.
    Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се с найлоново фолио и кърпа.
    Оставя се настрани, докато удвои обема си – около 1 час.
    Втасалото тесто се премества върху набрашнена повърхност.

    Разточва се правоъгълник с размери не повече от 60/30 см.
    Маже се с разтопено масло, ръси се с шарена сол.
    Реже се надлъжно на три ленти, а след това напречно на четири.
    Получават се по-малки правоъгълници с размери не повече от 15/10 см


    Всеки правоъгълник се навива на руло.
    Обръща се с гладката страна нагоре.
    Сгъва се така, че двата края се срещат в средата отдолу.
    С остър нож се правят надлъжни разрези, но без 2 см в средата.


    Отрязъците се отдалечават един от друг.
    Завъртат се така, че към нас да сочи разреза.
    Получава се фигура, подобна на пеперуда.
    Реже се на две, така че да се получат две сърчица.


    В долния край се прищипват с пръсти, за да се заостри.
    Сърчицата се слагат в намаслена или застлана с хартия за печене тава.
    Втасва втори път за около 1 час.


    Пече се в предварително загрята фурна на 220°С, докато започне да се зачервява – около 10 минути.
    Температурата се намаля на 200°С и се пече до готовност – около 15 минути.
    Сърчицата почиват 10 минути в тавата. 

    *Ако решите може да замесите тесто от следните продукти, да го разделите на две еднакви части, да оформите от първата тестените сърчица, а от втората този прекрасен домашен хляб:
    1 кг брашно
    20 г прясна мая
    2 ч.л. сол
    1½ с.л. захар
    550 мл топла вода


    Използвам възможността да благодаря на Moni ( Kochzauber) и fedora (Ossigeno)
    за приятелския жест и доброжелателност към мен и моята кула.
    Дами, за породен път изпълнихте деня ми с радост.
    На свой ред искам да зарадвам някой с този прекрасен розов букет:
    Честито!
    .

    18 коментара:

    Зорница М. каза...

    Хей, Вещичке :) Надявам се да ни представиш още рецепти за Свети Валентин! Много хубавички сърчица!

    Маги каза...

    Чудни сърца, и хлебчето е вълшебно, поздравления за идеите и изпълнението!!!

    Поздрави, Маги :)

    Мариета каза...

    Прекрасни сърчица, Вещичке, представям си само колко са вкусни...честити ти награди!Поздрави!

    Елена Димиева каза...

    Много благодаря за наградката, толкова ме зарадва! А сърчицата са станали чудни!!!
    Поздрави!

    The witch каза...

    Зори, запазила съм за финала любимата си "сърцата" рецепта. Очаквай карамелените сърчица.

    Маги и Мариета, специални поздрави и за вас.

    Ели, приятно ми е, че съм те зарадвала и изненадала с наградата. Нека украси и твоя блог в знак на приятелско отношение.

    Мъх каза...

    Вещичке,
    справила си се страхотно! Много добри сърца и този път;)

    The witch каза...

    Мъхче, чакай да видиш карамелените...

    Еoc каза...

    Много красиви и вкусни несъмнено :)
    Поздравления!

    The witch каза...

    Еос, коментар от такъв утвърден кулинарен блогър като теб може само да ме ласкае и мотивира. Благодаря!

    Габи каза...

    Вещичка, много ме зарадва и стопли в този снежен ден и със споделения красив букет и със сърчицата! Много благодаря за наградата, а сърчицата ще бъдат спретнати през почивните дни за половинката, който е фен на всички тестени изделия :)

    fedora каза...

    Чакам денят, в който ще мога да се пресегна към екрана и да си грабна нещо вкусно като това, което виждам сега!!! Много меки и апититни ми изглеждат, поздравления за идеята и реализацията :)

    The witch каза...

    Габи, радвам се, че си харесала рецептата ми. Очаквам отзив с нетърпение. Не забравяй да прищипеш в долния край фигурките.

    Ив, благодаря ти за похвалите. За мен те са израз на чиста радост и човешка топлота.

    Нели каза...

    Много идейни сърчица!

    ellyganova каза...

    Много интересно оформление! Харесва ми идеята!
    Честита награда!
    Поздрави :)

    SONYA SHATEVA каза...

    Отново прекрасно тестено вълшебство!Благодаря, че споделяш такива интресни магии(техники) !Поздрави!

    The witch каза...

    Нели, Ели и Соня, сърдечни поздрави и благодарност от кулата. Замахнах с пръчицата... усетихте ли вълшебния прашец...

    Мария каза...

    Привет, Вещи! Направих сърчицата, станаха много красиви. Никак не беше трудно оформянето, а резултатът накрая е впечатляващ. Ще се възползвам и за вбъдеще от идеята, благодаря ти, че я сподели!
    Сърдечен поздрав и пожелания за хубави почивни дни! :)

    The witch каза...

    Мария, привет!
    Толкова е приятно да разбера, че моите идеи оживяват и в други кулинарни местенца.
    Сърдечно ти благодаря за коментара.
    Успех и занапред!

    Публикуване на коментар

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

    7 от последните коментари

    Моята "сандъчена" градина, 2010 г.