понеделник, 27 февруари 2012 г.

Портокалово ризото

Днешната рецепта е много лесна за изпълнение, но се постига оригинален финален резултат. Ризото с портокал е нежно и деликатно ястие, подходящо за свеж щрих на романтична вечеря на свещи. Освен това ястието е идеално за вегетариански хранителен режим или за ден на варива при разделно хранене.   

Необходими продукти за 2 порции:
1 ч.ч. с вместимост 200 мл течност
1 портокал, добре измит
2+2 ч.ч. вода
25 г краве масло или 2 с.л. олио
1 малка глава лук, ситно нарязана
175 г ориз
20-30 мл бяло вино
13 г пармезан, настърган
бял пипер и сол на вкус
1-2 с.л. пресен магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне:
Портокаловата кора се бели с белачка като се поема възможно най-малко от бялата част – иначе ще предаде горчив вкус на ястието. 
Реже се на тънки пръчици.
Бланшира се в тенджера с 2 ч.ч. вода и се изцежда след това. 
Течността от бланширането се използва впоследствие при варенето на ориза.




Портокаловият сок се изцежда и се отделя настрани – получих 40 мл сок от моя портокал.
Лукът се сотира в загрятата мазнина. 
Добавя се оризът, сотира се няколко минути.
Налива се виното и ½ от портокаловия сок.
Вари се на тих огън като се добавя по 1 доза течност всеки път, когато ориза я поеме до окончателно поемане на четирите дози. Започнете с двете дози портокалова отвара.
Малко преди края на готвенето се добавят портокалов сок, магданоз, сол и пипер.
След сваляне от огъня се добавят пармезан и масло за сгъстяване.
Сервира се веднага, гарнирано с фин резен портокал и магданоз. 

  • За да подсилите оранжевия цвят на ястието може да използвате куркума, но само 1-2 щипки, колкото за цвят, за да не се ароматизира силно от подправката.
  • За постигане на още по-кремообразна текстура може да добавите малко сметана. 
  • Източник.
.

9 коментара:

ivana каза...

Много ароматно ! И чудесни ,вкусни снимки ! А рецептата е много хубава , благодаря !
Лека седмица ! Поздрави!

Нели каза...

Започвам от портокалчето:)
Много ароматно и вкусно ще да е !

Мъх каза...

Вещичке, аромата го усетих даже тук;)
И понеже сме на вегетариански ястия от две седмици, ще разнообразя с това чудо;)
Хубава седмица!

SONYA SHATEVA каза...

Не обичам кремообразната структура на ризотото, а пък за моя главен дегустатор това си е суров ориз!Но ти ме впечатли с портокаловия аромат, мисля, че е много добра комбинация, особено за постните дни!Чудесно предложение и отлично представяне - текст и снимки, както винаги при теб всичко е перфектно!Хубава седмица!

The witch каза...

Ивана, Нели, Мъхче, Соня, привет!
Милите ви коментари ме направиха истински щастлива. Сърдечно ви благодаря.
Бъдете здрави и щастливи!

Нели каза...

Честита Баба Марта :))
С пожелания за много здраве и щастие!

Новини каза...

Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

Нели каза...

Честит прлазник , 3-ти март !

The witch каза...

Сърдечно благодаря за посещението, пожеланията и коментарите. Какво по-мотивиращо и по-приятно от това!?

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.