понеделник, 19 март 2012 г.

Пикантно задушено свинско

Задушаването се състои в бавно приготвяне на храната във фурна или на котлон, придружено с вкусен сос или бульон. Парчетата месо, най-подходящи за задушаване, са плешка и преден крак. Котлетите могат да се задушават цели. При избора на рецепта за неделния обед за пореден път се доверих на любимото списание „Уверени в кухнята”. Спрях се на пикантно задушено свинско. Времето, необходимо за подготовка е сравнително малко и предвид неангажиращото приготвяне във фурна ястието е предпочитано и любимо за мързеливите съботно-неделни дни.

Необходими продукти за 4-6 порции:
30 + 20 г брашно
1 ч.л. къри на прах
сол и черен пипер
900 г свинско месо, на кубчета по 2,5 см
25 + 25 г масло или растителна мазнина
1 глава кромид лук, на ситно
2 стръка праз, на дебели шайби
100 г млади гъби, на половинки
400 г домати от консерва
150 мл бульон
1 с.л. пресен ситно нарязан или 1 ч.л. сух риган

Начин на приготвяне:
Обърква се 30 г брашно с кърито, солта и черния пипер.
Свинското се овалва в подправеното брашно.
Месото се запържва в половината мазнина до леко покафеняване.
Прехвърля се в дълбока малка тава за печене.

Запържва се лукът в останалата мазнина до омекване.
Добавят се празът и гъбите, готви се до омекване.
Слага се останалото брашно, доматите, бульона и ригана.
Готви се на тих огън до сгъстяване.


Сосът се излива върху месото.



Пече се загрята до 180°С фурна за 1 час и половина или до сгъстяване на сосът и омекване на месото.
 

Сервира се веднага. Не се приготвя гарнитура. Сосът е богат и вкусен.  

.

5 коментара:

hristina каза...

Потекоха ми лигите . Изглежда многоооооо вкусно :-)

Kokona каза...

И на мен :)Страхотно вкусно изглежда!

The witch каза...

Внимавайте!

Анонимен каза...

samo ne kazah te kakav e buliona i karito zashoto znam,che ima nqkolko vida kari?

The witch каза...

Бульонът е телешки, а кърито - каквото намерите според вашия вкус на пазара. По принцип кърито е комбинация от различни подправки на основата на куркума плюс кориандър, джинджифил, ким, черен пипер и др.
Надявам се да не съм закъсняла с уточняващия отговор.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.