понеделник, 26 март 2012 г.

Предпразнично за Цветница - питки Розички и цветя от текстил

С настъпването на пролетта ме обзема едно свежо и съживително чувство. Харесва ми да наблюдавам как всичко около мен са събужда от зимната си почивка. Природата се раззеленява, във въздуха се носят аромати на уханни цветя, от клоните на дърветата се чува весело чуруликане на птички. Определено това е моят любим сезон.
Наближава един от най-прекрасните пролетни празници – Цветница. Тази година се пада в неделя, на 8 април, само след 2 седмици. Празникът е посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.
Подвластна на празничните приготовления по принцип и провокирана от Цветница, днес реших акцента на публикацията да са цветята в две от възможните им измерения:
 и
от мека сатенена тъкан
Ще започна отзад напред. Идеята за текстилните цветя заимствах от два любими сайта. Необходими са ви парчета плат, свещ, пистолет за топъл силикон или игла и конец, безопасна игла за окачване, мъниста или други подобни от стар гердан/гривна, не повече от 30 минути време и доза настроение. Ето как изглеждат първообразите, а указания стъпка по стъпка ще откриете тук: 1 и 2.


А това се моите цветя:

Жълтото цвете направих от сатен, който много добре се деформира/къдри от топлината на пламъка.  Няма да се спирам подробно на начина на изработка, тъй като съм посочила източника на идеята. Само ще предупредя да бъдете изключително внимателни с огъня, за да се избегнат неприятни последици.  

Другото цвете направих от материя, която не се поддава на красиво оформяне със свещ. Затова измислих нов начин на оформяне на цветето.

 

Приготвих по 2 големи и по 2 по-малки (с около 5 мм) кръгчета от сив и черен плат.
Наложих ги от по-големите към по-малките като редувах цветовете.
Прегънах на две, за да се оформят два полукгъга, горният  оставих с около 1 см по-къс.
След това позавъртях по малкият полукръг до постигане на желания ефект.
Използвах топъл силикон за пришиването на плата, но ако нямате пистолет може да използвате игла и конец.

Всъщност може първо да подготвите питките розички и докато те се пекат да направите цветята от текстил.
Харесвам тестото с прясно мляко. Винаги се получава толкова еластично и меко. Затова днес, тенденциозно и предпразнично за Цветница, ви предлагам рецепта за уханна градина от розички, направени от любимото тесто. За да има нещо ново обаче, съм използвала прясна мая вместо суха и съм оформила питките розички в нов вариант. Идеята открих тук. Днес замесих тестото в машината за хляб, но ако решите да се вихрите ръчно може да надникнете в този коридор на кулата, за да видите как става тестото изцяло на ръка. Опитайте…

Необходими продукти за 12 броя:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл течност
60+75 мл ( ч.ч.) топло прясно мляко
1 яйце, разбито
30 (
2 с.л.) мас, леко разтопена
300 г (2 ¼ ч.ч.) брашно
1 с.л. захар
½ ч.л. сол
1
0 г прясна мая
70 г кашкавал или сирене, на 12 кубчета

Начин на приготвяне:
Замесване в машина за хляб Moulinex:
Маята, захарта и 2 с.л. брашно се размиват в 60 мл топло прясно мляко.
Покрива се с мека кърпа и почива 15 минути.
Маста се разтапя в микровълнова печка. Не трябва да е прекалено топла.
В контейнера се сипва останалото 75 мл топло мляко, маста и солта.
Покрива се с пресятото брашно.
Сипва се сместа с маята.
Задава се програма 12 за замесване и втасване на тесто с продължителност 1 ч. 10 мин.

Ръчно замесване:
Маята, захарта и 2 с.л. брашно се размиват в 60 мл топло прясно мляко.
Покрива се с мека кърпа и почива 15 минути до образуване на пенеста смес.
Брашното и солта се пресяват в широка тава.
Прибавят се разтопената мас, разбитото яйце, останалото мляко и сместа с маята.
Меси се на набрашнена повърхност за 10 минути до гладко и еластично тесто.
Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се.
Втасва до удвояване на обема.

Оформяне на розичките:
Работи се на набрашнена повърхност.
Тестото се разточва с дебелина 0,5 см. Изрязват се 12 кръга с диаметър 12 см.
В центъра на всеки кръг се поставя 1 кубче кашкавал.
Около него се реже на 4 места. Получават се 4 сектора.
Секторите се увиват около пълнежа като се застъпват леко един зад друг.
Получава се нещо като пъпка на роза.


Питките се поставят в тава за мъфини с хартийки за печене като се омасляват с пръсти. Почиват 30 минути.  


Пече се в загрята до 180°С фурна за 25 минути

.

15 коментара:

SONYA SHATEVA каза...

Прекрасна идея за розичките от тесто( по шиенето не си падам:))!Много са красиви и изглежда лесно, благодаря!Хубава нова седмица!

Иглика каза...

Питките- розички са невероятно предложение, изглежда лесно приготовлението им! А шитите цветя са страхотни, но тази дейност ми е доста непривична!

Габи каза...

И двата вида розички са от красиви по-красиви :) Запазвам си идеята за първите за мен, а вторите са половинката! Сърдечни поздрави!

ellyganova каза...

Много красиви цветя!
Ще се възползвам от идеята за питките!
Поздрави!

Еликсир каза...

Прекрасни са всички рози,а последните и много вкусни,много ми харесват!

The witch каза...

Соня, Иглика, Габи, Ели и Елексир, сърдечно ви благодаря!
Бъдете като пролетни цветя нежни, уханни и красиви!

Соня и Иглика, изработването на цветята от текстил е по-лесно от готвенето. Опитайте!

Гисчо каза...

Въпреки, че съм дооооста скарана с месенето, твоите розички ме предизвикват! Ще ги пробвам със сигурност! Много апетитно ми изглеждат!

Вихра каза...

Прекрасна идея! Запазих си я в "любими" и задължително ще направя такива уханни розички за Цветница! :) Само като ги видях, ме върнаха в хубавите спомени от детството ми, когато дядо ми правеше курабийки в неделя, а аз дебнех да оближа останалото тесто... Съвсем не бяха същите, но сякаш усетих топлината в кухнята, мириса на изпечен сладкиш! :) Създаде ми страхотна емоция, благодаря ти!

Мария каза...

Вещи, ти винаги ме изненадваш много приятно :)
Питките рози са фантастични, страхотно си ги оформила, но ти си майстор на тестените закачки, няма как да е иначе! Чудя се... една такава голяма пита с рози.. сигурно би се получила много красива!..
Брошките също са много красиви, много обичам такъв тип аксесоари и много уважавам хора със свой собствен стил, а те определено внасят такъв :) Браво, сивата особено е много елегантна!

hristina каза...

Страхотни розички :-) Тези последните ще се пробват задължително .Благодаря :-)

The witch каза...

Гисчо, време е да се сприятелите с месенето. Никак не е трудно стига да спазваш точно рецептите. Желая ти успех. Очаквам лични впечатления за розичките.

Вихра, сърдечни поздрави от кулата!

Мария, идеята за голяма пита с такива сладурски розички замислям за Цветница.
Що се отнася до текстилните - бях подбрала плат и идеи от миналата година и все не ми достигаше време (но се оказа че е настроение и нагласа, защото стават много бързо)радвам се, че ти харесват. Създават настроение и са лека закачка в семплия ми работен стил на обличане.

Хриси, надявам се да споделиш мнение след като така успешно съм те предизвикала с питчиците.

Мария Керчева каза...

Ехаа, много, много красиви розички! Супер идея да покажеш как се правят. Задължително ще опитам:)))

The witch каза...

Мария, добре дошла в кулата. Радвам се, че моите розички са ти харесали. Предполагам, че търсиш указанията за текстилните цветя, защото за тестените съм описала подробно. Ако прочетеш внимателно публикацията, ще откриеш линк към източника на идеята с указания стъпка по стъпка. Много е лесно!
Успех!

входни врати каза...

Сатененото цвете много ми харесва! А и изпечените розички изглеждат отлично, както се казва плачат да ги хапнеш :) Имам чувството, че усещам аромата им през монитора на компютъра така примамливо изглеждат :)

The witch каза...

Благодаря!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.