понеделник, 12 март 2012 г.

Варени гевреци Brezel

Днешната рецепта имам от кулинарното предаване „От пекарната” на развлекателния канал Utilisima. Екипът е от Аржентина и показва стъпка по стъпка рецептите си за разнообразни печива. След италианските гевреци Taralli по рецепта на Lety, наскоро правих еврейските варени гевреци Bagel по рецепта от списание „Уверени в кухнята”. Отзивите за тях все още се носят из коридорите на кулата. Харесва ми да изпробвам различни варианти на едно и също ястие, пречупени пред призмата на различните национални кухни. Затова тези брецели, направени по традиционна немска рецепта привлякоха моя интерес. Всеки може да опита, дори начинаещи готвачи, защото се получават много лесно, без странни съставки и необичайни техники.
Малко история… Съществуват най-различни версии за произхода на варените гевреци Brezel, но според повечето те имат християнски произход. Легендата ни отвежда в далечната 610 г. сл.Хр., когато монаси измислят гевречета, като награда за децата, научили добре молитвите. Именно този факт е свързан с характерната форма на брецелите, които символизират човек по време на молитва – краищата се оформят като кръстосани пред тялото ръце.

Необходими продукти:
20 г мая
50+250 мл вода
2 с.л. захар
40 г краве масло или мас*, със стайна температура
500 г брашно
12 г сол
1 ч.л. малц**

1 л вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Замесване в машина за хляб Moulinex:
Маята и захарта се размиват в 50 мл вода.
Маста трябва да бъде със стайна температура - нито разтопена и гореща, нито стегната и студена.
В контейнера се сипва останалата 250 мл вода, маста и солта.
Покрива се с пресятото брашно.
Сипва се сместа с маята.
Задава се програма 12 за замесване и втасване на тесто с продължителност 1 ч. 10 мин.


Ръчно замесване:
Маята, захарта и водата се объркват.
Оставят се настрана за 20-30 минути до образуване на пенеста смес.
Брашното и солта се пресяват в широка тава.
В кладенче се прибавя сместа с маята.
Размесва се като се поема по малко брашно.
Когато се поеме половината брашно се прибавя меката мас.
Меси се на набрашнена повърхност 10 минути до гладко и меко тесто.
Ако сте имали тежък ден тестото може да се бие. 
На мен това ми харесва не заради терапевтичния ефект, а заради усещането как тестото става все по-меко и по-меко.
За да се получи идеално тесто по-добре да липсва брашно, отколкото вода.
Оформя се топка, слага се в намаслена купа, покрива се и почива 20 минути.

Оформяне на брецелите:

През цялото време се работи на набрашнена повърхност, за да не залепва тестото за работния плот. 

Тестото се премесва.
Може да се оформят топчета по 20, 30, 50 и 80 грама.
Днес направих 20 топчета по 50 грама.
Заглаждат се отгоре като всички краища остават отдолу. Посоченото на снимката топче показва как изглежда отдолу.
Почиват 10-15 минути.


С двете ръце се разточва от средата към краищата до получаване на фитил 40 см.
Свива се наполовина, краищата се преплитат 2 пъти, прегъват се по посока на средата и се защипват встрани от нея.
Оставят се на набрашнена повърхност да бухнат за около 15 минути.


Брецелите се бланшират в подсолена кипяща вода със сода за 30 секунди.
Пренасят се в намаслена и набрашнена тава  за печене.
По желание се ръси със сусам или маково семе.
Пече се в предварително загрята до 200°С фурна за 15 минути.


Получават се 20 брецела по 50 г.
Нямах достатъчно време за по-хубави снимки, защото брецелите бяха нападнати и опустошени на мига.


* Аз използвах свинска мас, тъй като не разполагах с краве масло. Сега е момента да уточня нещо – имам по-голяма доверие на кравите и прасетата, отколкото на химията. Затова не препоръчвам да използвате маргарин, освен когато не е указано в рецептата, защото съдържа вода и може да не се получи идеалното тесто.  
** Не сложих малц, но въпреки това се получиха страхотни брецели.
  • Още за тесто за хляб и пити тук.

Миналата седмица на towerwitch@gmail.com получих поредните снимки за „Не е трудно, аз също опитах”. Две дами изпълниха сърцето ми с радост и удовлетворение. Надявам се, благодарение на техните писма и снимки начинаещите кулинарни вълшебници да добият повече смелост за експерименти в кухнята. Повярвайте ми, в това малко кътче от дома може да бъде сътворена истинска магия. Не е никак трудно – достатъчно е малко време, няколко щипки увереност и по-голяма доза желание. Ако привлечете децата или съпругът, може заедно да се позабавлявате с приготвянето на нещо вкусно и ароматно в неделния следобед. 

Дами, благодаря за доверието към моите рецепти. От сърце ви пожелавам крепко здраве, кулинарен плам и цветни и ароматни мигове с близките хора.

Соня, ти ми изпращаш снимки за пореден път. Сериозно се замислям да върна жеста като ти подаря една от моите островръхи шапки, защото си истинска вълшебница. Твоите бързи канелени кифлички са по-сполучливи от моите. Прекрасни са! Сърдечен поздрав от всички в нашата кула!

Траяна, съдейки по email адресът ти, разбирам че си младо 25-годишно момиче. Признавам си честно, че на твоята възраст не умеех да готвя нищо друго, освен топли сандвичи и печени картофки. Днес все по-малко млади дами се впускат в кулинарното изкуство. Именно затова, твоето писмо много ме зарадва. Не губи увереност, няма нищо страшно в кухнята, превърни времето прекарано там в магия за теб самата и за твоите близки.

Писмото от 8 март 2012 на Соня:
Здравей Вещи, изпращам ти снимки, за да си избереш за рубриката "Не е трудно, аз също опитах", ако нещо ти хареса!
Бързи канелени кифлички
Писмото от 9 март 2012 на Траяна:
Здравейте! Казвам се Траяна  и съм сигурно най-голямата фенка на трицветното хлебче със спанак и кетчуп. Аз го приготвям с домашен кетчуп, имам доста, мама беше правила лятото. Правя го два пъти седмично. По повод Баба Марта приготвих за свекървата и семейството бяло и червено хлебче, като мартеничка. Не успях да го видя разрязано, тъй като те си го хапнаха в тях. Останаха много очаровани. Дори не знаеха, че мога да меся (това е спорно, но се оправям).
Поздрави и продължавайте в същия дух!!!!
.

7 коментара:

ellyganova каза...

Страхотни брецели!
Аз, така и не ги пробвах, когато бях в Германия. Но, ще взема да си направя собственоръчно тези дни.
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

Мъх каза...

Вещичке,
пак ме омагьоса с магиите си;)
И аз бих попекла с теб, но тази пуста машина за хляб още не е станала моя собственост.Дотогава ще се наслаждавам на твоите хубости!

SONYA SHATEVA каза...

ее, пак ще се меси!Любими са ни , от американските разходки, там се продават като нашите варени гевреци.А, знаете ли , те ги предлагат и със сосове, да топкаш, например медено-горчичен или на доматена основа, нещо като кетчуп, но по-сладък.
Благодаря за подробните указания, това стимулира!
А за шапката си чакам!!:)Поздрави!

SONYA SHATEVA каза...

Мъхче, аз си купих, вместо машина за хляб, стационарен миксер, той прави тестото много лесно!Поздарви!

Диана каза...

Страхотни са! Много ми се иска и аз да ги пробвам, а докато се наканя ще си хапвам виртуално :))
Хубав ден!

The witch каза...

Ели, рецептата е изпитана многократно в кулата. Обикновено използвам ръчното замесване на тестото. Успех! И пиши за резултата.

Мъхме, почти година вече, откакто не използвам машината за хляб. Предпочитам ръчното приготвяне на тестото. Доставя ми истинско удоволствие. Опитай!

Соня, привет! Имам публикация за варените бейгъли. Надникни в "Солени магии". Мисля че именно с тази форма са разпространени в САЩ.

Диана, запретвай ръкави и се наслади на истинските братцели. Гарантирам ти наслада.

SONYA SHATEVA каза...

става дума не за ''бейгъли'', тях вече ги видях и ги правих, а за ''претцели, брецели'' :) хаха какви думи...

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.