понеделник, 9 април 2012 г.

Козуначена плитка с три вида плънка

Акцентът в днешната публикация е красивата и вкусна козуначена плитка с три вида плънка, която направих миналата година за великденското ни гостуване при роднини в Балкана. Именно затова снимките на финалния продукт са ограничени. Успях да отмъкна подноса с разрязаното изделие за малко и направих две-три бързи снимки в градината без предварително суетене и подготовка. Въпреки оскъдния нагледен материал, горещо ви препоръчвам изпитаната рецепта за козуначено тесто и забавната идея-изненада за козуначена плитка с три вида плънка.
А за любителите на ароматно препечената и обилно посипаната със захар коричка, която никога не достига за всички, предлагам 12 тумбести козуначени мъфина.

Необходими продукти със стайна температура:
1 кг брашно
1 кубче (40 г) прясна мая
6 яйца, със стайна температура
200 г краве масло или 150 г свинска мас или маргарин
250 мл прясно мляко, със стайна температура
300 г захар
1 лимон – настъргана кора
4 праха ванилия
2 с.л. коняк
½ ч.л. сол

за трите вида плънка:
100 шоколад, на дребни парченца
1 кут. локум, на дребни парченца
2/3 ч.ч. стафиди, накиснати в коняк

за плънка на козуначените мъфини:
какао на прах
кафява захар

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 150 мл прясно мляко.
Добавя се 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно.
Почива под кърпа и на топло 10-15 мин.

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се останалото прясно мляко.
Ароматизира се с ванилията, коняка и лимоновата кора.

Брашното се пресява в широка тава.
В средата се прави кладенче.
Сипва се втасалата мая, яйчената смес и солта.
Замесва се тесто като от време на време се налива от разтопената мазнина или ръцете често се топят в нея.
При месенето тестото се разтегля като се притиска с ръка отгоре, прибира се изтегления край към средата и пак се разтегля като топката тесто се завърта на 90°.
Получава се еластично и гладко тесто, което не залепва по повърхността и ръцете.
Ръси се с брашно и се покрива с кърпа.
Втаса на топло за 1 час или до удвояване на обема си.

От втасалото тесто с намаслени ръце се къса толкова, колкото е необходимо за оформяне на желаното козуначено изделие.
Аз разделих тестото на две части.
От първата направих 1 правоъгълен козунак във форма с размери 30/11/7 см, а от втората – 12 козуначета във формата за мъфини.


Сплитане на печива на тройна плитка
Тестото се дели на три еднакви части.
Разстила се с пръсти на правоъгълник.
В средата, надлъжно се разпределя плънка.


Оформят се три еднакви по дебелина и дължина фитила.
Поставят се един до друг на работния плот.
Горните им краища се притискат добре.
Десният фитил се премества над средния в средата.
Левият фитил се премества над средния в средата.
Плетенето продължава по същия начин.
Най-накрая краищата се притискат добре.


Изделието се слага в намаслена форма.
Покрива се с кърпа.
Втасва на топло 1 час или до удвояване на обема.

Втасалите козунаци се мажат с разбито яйце.
Ръси се обилно със захар. Декорира се с бадеми по желание.
Пече се при 180°С.
Козунаците се покриват с алуминиево фолио 15-20 минути след началото на печенето, за да не изгорят отгоре.




Приятели, пожелавам ви светли великденски празници, изпълнени с надежда, топлина и уют, сбъднати пролетни обещания и щастливи нови спомени!

.

10 коментара:

Мариета каза...

Чудесни са тези така богати козунаци, ние също много ги харесваме. Аз слагам в единия фитил орехова плънка вместо шоколад, но каквото и да се сложи, факт е, че не се задържат много дълго...
Страхотни мъфинки, грабвам си едничко!
Светла, слънчева и успешна предпразнична седмица ти желая!

ellyganova каза...

Истинско козуначено изобилие има тук!
Искам да попитам как са боядисани яйцата? Много са красиви!
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

fedora каза...

И аз се нареждам на опашката за инфо за яйцата :))
Много са закачливи :)

Мъх каза...

Браво Вещичке!
Хубава плитка си сплела, а мъфините са така подпухнали, че ще се пръснат!
Да попитам ли и аз за яйцата;)?

The witch каза...

Мариета, как приготвяш ореховата плънка?

Ели, благодаря ти мила. Твоето гостуване много ме зарадва.

Мъхче, вярно е че мъфинките ще се пръснат. Остана прекалено много тесто. Така изглеждат, сякаш ще избухнат. Много се вкусни.

Федора, Ели и Мъхче, съжалявам че тази седмица няма да успея да разкажа за яйцата. Имам доста ангажименти - рожден ден, изпит, празнично приготовление и отново посрещане на много гости. Но тържествено обещавам да имате техниката за следващия Великден.

Светли празници!

Габи каза...

Много красива е идеята за трите вида плънка :) Благодаря и ще опитам при приготвянето на козунаците! Поздрави и Весели празници!

Анонимен каза...

Здравейте и весел празник Ви желая!
Вчера приготвих нашите козунаци по тази рецепта, станаха мнооого вкусни, меки, сладки, топящи. Най-интересното е, че от както правя козунаци винаги ползвам тази рецепта, само че досегашното приготвяне беше коренно различно (като на войнишките курабии) и все ставаха твърди (заради брашното) и технологията на печене беше 20 мин силна фурна, 20 мин печене отгоре, 20 мин отдолу и винаги ставаха препечени.
Таа тази година им сложих фолио още в началото, включих фурната на 160 градуса и за 30 мин имах два изпечени козунака със златиста коричка.
Сърдечно благодаря за напътствията!

The witch каза...

Габи, благодаря за доверието към моята рецепта.

Анонимна, радвам се че публикацията ми е била полезна и си зарадвала близките си с вкусни и пухкави козунаци.

Много ми е приятно! Именно това чисто приятелство ме прави щастлива. Благодаря ти!

Kokona каза...

Каква плънка само, малееее! Богат козунак:)
Много ми хареса и моментално ми се прияде. :)
Мъфините и те са чудесни :)

The witch каза...

Кокона, както вече ти отговорих при другите коментари, сърдечно ти благодаря за отделеното време и позитивното настроение, с което ме зареди.
Винаги си добре дошла в маята кула!
С пожелание за пъстри и усмихнати летни дни!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.