понеделник, 16 април 2012 г.

Пита Великденски венец

Христос Воскресе! 
Нека светлината на неговото воскресение

да дари живота ви с много топлина,
нежност и разбирателство.

В къщата ви винаги да има здраве и любов!
Тази идея реализирах още през миналата есен, но реших, че ще публикувам специално за Великден. Празничният венец може да напълните с красиво изписани яйца, за да е достоен за великденската трапеза. Тестото за питата е хлебно, но съм внесла известен колорит чрез намазването с разбито яйце и поръсването с маково семе, за да се  разграничат отделните елементи. Ако не сте се забавлявали достатъчно с боядисването на празничните яйца (впрочем, в което се съмнявам), може да продължите веселбата с този венец – оформянето е много забавно, точно като детска игра.
Запазвам си правото да сменя тази снимка след празниците със снимка на новият венец, изпълнен с боядисани яйца.
Необходими продукти:
500 г брашно
250 мл топла вода
10 г прясна мая
3 с.л. олио или 50 г мас
2 ч.л. захар или мед
2 ч.л. сол
Маково семе за поръсване
1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:
Маята и захарта (меда) се разтварят в топла вода.
Оставя се настрани за 10 минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот или в дълбока купа.
В кладенче се сипва разтворената мая, олиото (разтопена, но не топла мас).
Омесва се меко тесто. Прехвърля се в намаслена купа.
Втасва 1 час покрито с намаслено найлоново фолио и мека кърпа.
Втасалото тесто се дели на 9 еднакви части.
От осемте части се оформят малки топки, а деветата част се разточва.
Тава с диаметър 25 см се намаслява.
В центъра се поставя малка купичка с дъното нагоре.
Върху нея се поставя разточената топка. 


Наоколо се разпределят осемте топки така, че да застъпят леко централното тесто. 
Тестото върху купичката се реже на осем триъгълника.
Всеки от тях се обръща върху съответната топка.


Купичката внимателно се изважда от тавата.
Триъгълните елементи се мажат с вода и се ръсят с маково семе.


Питката втасва повторно на топло до удвояване на обема за 1 час.


Непокритата част на топките се маже с разбит жълтък.
Пече се в загрята до 200°С фурна за 20 минути.
За да предпазите от загаряне повърхността, покрийте с алуминиева фолио в подходящия момент.


Източник на идеята
Източник за тестото: Вкусни питки на Юлия, Гответе с мен.


.

15 коментара:

Или каза...

Чудесна питка! Весели празници!

DSdiva каза...

Честит Великден!
Красиви яйца е имало на трапезата ви, а и този венец...супер!
Сърдечни поздрави :)

Мария каза...

Мила Вещичке, честито Възкресение Христово! Всичко най-добро ти пожелавам, много здраве, любов, мир и топлина в семейството!
Питката ти е супер, точно за нея се сетих и аз! Много красиво ти се е получила, а за яйчицата думи нямам - страшно весели, ще споделиш ли как успя да постигнеш тази красота?
Прегръдки от мен и хубава светла седмица!

Maria каза...

Много красива пита! Ще я пробвам при някой случай.
Честит Великден, много здраве, любов и късмет желая на теб и близките ти!
Хубава седмица :)

The witch каза...

Сърдечно ви благодаря приятели!
Бъдете живи и здрави, щастливи и позитивни!

ellyganova каза...

Много красива пита! И красиви яйца :))
Ние тази година ги боядисахме съвсем семпло, все нямам време. С интерес ще чакам да разкажеш за тази техника.
Поздрави и пожелания за хубав ден!

vesela каза...

Да, хубава е питката, но мен също ме заинтригуваха яйцата - би ли споделила как ги правиш?

Just V. каза...

Воистина Воскресе! Здраве и благоденствие ти пожелавам!
Мнооого красива пита и шарени яйчица! Поздравления!

The witch каза...

Ели и Весела, тази година отново направих шарени яйца. За съжаление не снимах стъпка по стъпка техниката. Вероятно ще направя публикация за тях без снимки и когато снимам процеса ще прекача допълнително. Но това преди следващия Великден.
Just V., сърдечно благодаря за поздравлението!

Аелис каза...

Ауу, каква красива питка!!!Чудесна е:).

Поздрави и хубав следобед!

The witch каза...

Аелис, привет!
И красива, и много лесна е тази пита.Опитай.

Kokona каза...

Много красив венец, а яйцата са уникални!
Поздравления! :)

The witch каза...

Кокона, благодаря!
Обещала съм техниката за боядисване на яйчицата за следващия Великден. Очаквай я!

gogolina каза...

Ами....какво да кажа? Прекрасно изпълнение!
Благодаря ти че ми я показа, за да разбера къде съм сгрешила аз:)
Моето тесто е било явно повечко затова отвора на венеца ми се позатвори:):):)
Имаш прекрасен блог и честичко ще поглеждам за съвети в него!
Поздрав с прегръдка! Дани!

The witch каза...

Дани, благодаря за гостуването и хубавите думи за моя блог. Ще ми е приятно, ако честичко надничаш тук и оставяш своето мнение.
Що се отнася до питата - правиш или по-малка доза тесто или печеш в по-голяма тава, за да се оформи изделието като венец с прозорче.
Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.