сряда, 25 април 2012 г.

Салата Детокс със сурови ядки


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 3

Деоксикацията представлява прочистване на организма от токсични вещества и замърсители, натрупани в тялото от замърсената околна среда и неправилното хранене. Това е една чудесна салата, пълна с витамини и минерали, с която може да разнообразите трапезата си здравословно.
Суровите ядки се определят от специалистите по здравословно хранене, като една от храните с най-полезно здравословно и лечебно действие. Ядките от орех, лешник, бадем, фъстък, а също така  и голи слънчогледови семки, тиквени семки, сусам, ленено семе са богат източник на  ценни хранителни вещества. Витамините и минералите,  които се съдържат в тях се усвояват 100% от организма.
Консумацията на слънчогледови семки води до понижаване нивата на холестерол, което ги прави полезни при сърдечно-съдови заболявания и повишено кръвно налягане. Съдържащият се в тях витамин Е е важен антиоксидант. При недостиг се развива анемия. Лекарите го предписват при заболявания на черния дроб. Високото съдържание на магнезий спомага за ускоряване на метаболизма; успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове; подпомага редуцирането на астматичните пристъпи. Селенът, който предизвиква възстановяване на ДНК и синтезиране на увредени клетки, подобрява детоксикацията и предпазва от рак.
Тиквените семки са различни по цвят и форма: бели, матовобели, светлокафяви, плоски или елипсовидни. В България се нареждат на трето място по консумация след фъстъците и слънчогледовите семки. Богати на микроелементи, които спомагат за прочистване на кръвта, активизират сърдечната дейност, подобряват паметта, намаляват умората, повишават имунитета.
Съвети за избора и съхранението на суровите ядки:
  • За да запазят качествата си, за да не се развалят и заради високото съдържание на мазнини те трябва да се съхраняват на тъмно, сухо и прохладно място.
  • Купувайте пакетирани семки в непрозрачна опаковка, която е добре херметически затворена. Проверявайте срока на годност. След отварянето им съхранявайте в хладилник или фризер.
  • Не купувайте семките насипно. Не можете да проверите нито производителя, нито срока на годност. Освен това, продуктите в отворени витрини са изложени на пряка слънчева светлина, което е вредно за продуктите.


Необходими продукти за 2 порции:
1 маруля
2 големи моркова
4 репички
3 с.л. стафиди
3 с.л. сурови слънчогледови семки
3 с.л. сурови тиквени семки

Дресинг:
2 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер на вкус
мед

Начин на приготвяне:
Марулята се реже на тънки ивици.
Морковът се стърже на едро ренде.
Репичките се режат на резенчета.
Смесват се в подходяща купа заедно със суровите семки и стафидите.
Заливат с дресинга. 
На финала се залива с малко мед, които омекотява лимоновия вкус.


Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 3. Салата „Детокс” със сурови ядки 
Ден 7. Спаначена салата с морковени ленти и сирене

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

4 коментара:

Емилия Таракчиева каза...

Е, тази салатка много ми харесва! Напълно по мой вкус. Тъкмо се чудех какво да си приготвя за обяд. Слънчев и усмихнат ден!

ǝsoɹ ʇǝɹɔǝs каза...

Здравей... навярно вече си там и закъснях.
Живея в Турция и любимите ми места за разходки са магазините за подправки и билковите аптеки, непременно посети и някоя такава. В Кушадасъ ще се справиш с езика - местните еснафи поназнайват български заради много туристи. Опитай непременно комбинираните подправки (тезо с много цветове) също сумак и пул пипер - възлютичкия червен пипер на люспи, незаменим е. Подправките ще разпознаеш навярно, но непременно си вземи и салеп на прах - невероятния чародеен прах от орхидеи. Освен за питие аз го ползвам и за приготвяне на различни сладкиши. Приятно пътуване @--;--

Мира каза...

Чудна салата! Комбинацията със стафиди и семки много ми хареса!Ще се възползвам в най-скоро време от идеята,благодаря!
Интересно предизвикателство.
Поздрави и хубав ден!

The witch каза...

Еми, благодаря. Салатката е страхотна на всус. Имам рецепта за есенен вариант, на който попаднах в един английски сайт. Сега опитай тази, а през септември другата.

ǝsoɹ ʇǝɹɔǝs, приеми моята специална благодарност за полезния коментар. Задължително ще си купя от тези за които ми пишеш.

Мира, приятно ми е да науча, че предизвикателството ми ти е интересно. Очаквай следващите дни. Поздрав от кулата!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.