петък, 27 април 2012 г.

Морковена салата с репички и мащерка


Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 пролетни салати”
Ден 5

Историята на моркова може да се проследи 5 000 години назад в централна Азия. През вековете търговци, пътуващи през региона на Афганистан разпространяват семената на новото и продуктивно растение по търговските пътища на Арабия, Африка и Азия. Постепенно достига до Средиземноморието. Първите моркови са бели, розови, жълти, зелени, лилави и черни, но не и оранжеви. През ХVІ век холандски градинари успяват да култивират познатите ни оранжеви моркови. В наши дни най-популярни са именно те, следвани от жълтите и червени разновидности, които се срещат често в азиатската кухня.

От всички зеленчуци морковът има най-високо съдържание на провитамин А (бета-каротин – до 17 мг/100 гр). Това вещество има доказани свойства като антиоксидант и предпазва хората от злокачествени заболявания. Витаминът действа профилактично на инфекциозните заболявания на бронхите, гърлото и гласните връзки. Чаша сок или нектар осигурява необходимата дневна доза от провитамин А, който освен това въздейства благоприятно на зрението, подобрява вида на кожата, ноктите и косата, т.е. действа като естествена козметика.

 

Ще спомена няколко любопитни факти за морковите. Морковът е познат и обичан още от дълбока древност. Елините наричали моркова Caroton. Те са го използвали повече за медицински цели, отколкото като храна. Римляните го наричат Carota. Известно е, че хапвали както сурови, така и варени моркови, придружени с дресинг от маслиново масло и различни билки. Подобно на много други растения, по различно време в древните общества, морковът е смятан за афродизиак. На пировете на император Калигула всички ястия били приготвяни само с моркови, за да дадат сили на поканените гости. В келтската литература морковът е наричан "подземен мед" заради сладкия му вкус. Заедно с откриването на витамин А се увеличава интересът към моркова, а правителството в Англия провежда акция, популяризираща консумацията на моркови. Във връзка с високото съдържание на провитамин А, който подобрява зрението, менюто на пилотите по нареждане е обогатено с голямо количество моркови. През Втората световна война са били произвеждани бонбони, конфитюри и сладкиши от моркови. В Португалия до днес е много популярен мармаладът от моркови, а в Канада и САЩ - сладкишът от моркови. Първият сок от моркови е бил направен в Англия и се е наричал Carrolade.


Надявам се салатата да ви достави радост така, както на мен. Добър апетит!   

Необходими продукти:
170 г моркови
150 г краставица
6-7 репички
2 с.л. сурови слънчогледови ядки
2 с.л. сурови тиквени ядки

Дресинг с мащерка
1 с.л. зехтин
1-2 щипки суха мащерка
сол

Начин на приготвяне:
Морковите се почистват е стържат на едро ренде.
Краставицата се бели и реже на кубчета.
Репичките – на резенчета.
Всичко се смесва в подходяща супа.
Добавят се суровите ядки.
Овкусява се с малко сол, мащерка и зехтин – както са правили римляните (виж увода).


Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 пролетни салати”:

Ден 5. Морковена салата с репички и мащерка

Привет!
Ще пътувам в края на месец май до Кушадасъ.
Решила съм да си напазарувам подправки от Турция.
Моля за съвет.
Какво, свързано с готварство, е добре да си купя там?
Какви са турските наименования на подправките?
Коя за какви ястия е подходяща?
Ще ми бъде полезна всякаква информация от личен опит.
Предварително благодаря!
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.