понеделник, 18 юни 2012 г.

Филипински хлебчета Pandesal

Pandesal са класически филипински хлебчета. Въпреки името си Pan de Sal/солен хляб, те имат леко сладък вкус. Сервират се топли на закуска, гарнирани с конфитюр, сирене, пастет или друго по желание. Идеали са потопени в ароматно кафе или кадифен горещ шоколад.
Истинското предизвикателство в домашното приготвяне на тези хлебчета е търпението. Не трябва да се бърза! Необходимо е тестото да втасва добре! Освен това е характерно, че след първото втасване, без да се премесва, се оформят парченца и внимателно се овалват в галета. Да, точно така сте разбрали - няма нужда от повторно втасване. Насладете се на тези фантастични въздушни и пухкави хлебчета.
             
Необходими продукти:
1 ч.ч. с вместимост 240 мл
½ ч.ч. (120 мл) прясно мляко
15 г прясна мая (или 1 ч.л. суха мая)
1 с.л. захар
2–2¼ ч.ч. (280–350 г) брашно
½ ч.л. сол
1 яйце, разбито
2 с.л. олио
½ ч.ч. галета за поръска

Начин на приготвяне:
Прясната мая и захарта се разтварят в топлото мляко.
Оставя се настрани за 5–10  минути.
Брашното и солта се пресяват върху работния плот или в широка тава.
В кладенче се сипва разтворената мая, олиото и яйцето.
Меси се не по-малко от 10 минути до гладко и еластично тесто.
Прехвърля се в намаслена купа.
Покрива се с намаслено найлоново фолио и мека кърпа.
Втасва на топло до удвояване на обема за не по-малко от 1 час.
Тестото се изсипва от купата върху набрашнена повърхност.
Не се премесва!
Дели се на 4 надлъжни части. 


От всяка част се оформя цилиндър.
Не се притиска и мачка, а само се заглажда като леко се претъркулва.
Реже се диагонално на 4–5 парчета. 
Получават се общо около 18-20 хлебчета


В купичка се сипва галета, където едно по едно се овалват хлебчетата


Редят се в намаслена или застелена с хартия за печене тава.
Почиват 20 минути.
Пече се в загрята до 180°С фурна за 15 минути.
Сервират се топли.
Прекрасни са и студени - хрупкави отвън, но меки и въздушни като летни облачета отвътре.


Източник: Прекрасният блог на Диана Опитайте…
.

7 коментара:

катя каза...

Интересни хлебчета, забелязала съм, че колкото по малко се оформя тестото в някаква форма повече бухва. Много ми допадат! Поздрави!

Nanita каза...

Чудесни пухкави ароматни хлебчета!Ни бих могла да им устоя!Как съм ги пропуснала при Диани?
Поздрави и прегръдки!

The witch каза...

Катя, права си. Когато правя домашния си ръчен хляб, вече не оставям тестото да втасва повторно, а след като го замеся, веднага оформям на две хлебчета, които втасват и накрая пека. Получават се чудни.

Нанита, радвам се, че съм предизвикала интересът ти. Ако изпробваш рецептата, ще се радвам да споделиш своя опит.

Мира каза...

Тези хлебчета са истинска прелест!
С чудесна коричка и пухкави от вътре,поздравления!
Благодаря за хубавата рецепта!
Поздрави и хубав летен ден!

The witch каза...

Мира, благодаря за коментара. Опитай хлебчетата, гарантирам ти, че няма да съжаляваш.
Приятни почивни дни!

fedora каза...

Олеее, изумително съблазнително изглеждат! Ще се пробвам, дано да ми се получат :)

The witch каза...

Ин, благодаря за гостуването и милите думи. Надявам се да споделиш личния си опит за тези пухкави хлебни облачета.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.