понеделник, 16 юли 2012 г.

Торта Орех и карамел

Така се случи, че в края на юни се наложи да остана за седмица у дома.  Няма да се спирам на подробностите, за щастие неприятностите в частност са вече зад гърба ни. В състояние на нервно напрежение, засилено от усещането за независещо от мен самата решаване на проблема, импулсивно реших да приготвя торта. На пук на неприятностите, избрах прекрасното предложение на Ели от Уверена  в кухнята с надеждата да отпратя подтиснатото настроение и да зарадвам 15-годишния си син. Трансформирах рецептата според неличните за момента продукти в хладилника. Получи се изключително вкусна торта.
Централните нотки са орех и карамел, те правят аромата много чувствен и различен. Основата е изградена от сочни орехови блатове, напоени с карамелизиран сироп. Сметановият крем допълва композицията със своята мекота и кадифеност. Орехово-маслено покритие Streusel внася свеж и хрупкав финален щрих.


1 ч.ч. е с вместимост 240 мл

Необходими продукти за 3 блата с диаметър 26 см:
7 яйца
1 ¾
ч.ч. (350 г) захар
2 ч.ч.
(200 г) смлени орехови ядки
1 ч.ч.
(140 г) брашно
2 с.л. какао
за от сместа 

Необходими продукти за карамелизиран сироп:
1 ч.ч
(200 г) захар
2 ч.ч.
(240 мл) студена вода

Необходими продукти за лесен и бърз крем Сметана и мляко:
2 кутийки от 200 мл течна сметана
1 кофичка от 400 г кисело мляко
1 пак. желатин на Д-р Йоткер

Необходими продукти за орехово-маслено покритие Streusel:
½ ч.ч. (65 г) брашно
½ ч.л. канела
3 с.л. (40 г) краве масло, нарязано на малки парченца
¼ ч.ч.(70 г) кафява захар
½ ч.ч. (40 г) ядки, изпечени


Начин на приготвяне:

Първо: карамелизиран сироп
Захарта се карамелизира като непрекъснато се наблюдава, за да не прегори.
Сваля се от котлона.
Залива се още гореща със студена вода.
Оставя се настрани, докато се приготвят блатовете и крема.
Постепенно карамелизираната захар се разтваря във водата.

Второ: блатове
Яйцата и захарта се миксират до гъст светъл крем.
Постепенно се прибавят брашното и орехите като се разбърква внимателно с шпатулка.
 

Подготвят се три кръга от хартия за печене с диаметър, равен на диаметъра на форма за торта с отделящо се дъно.
Формата се застила с хартиения кръг, от сместа се изсипва и заравнява.
Пече се в загрята до 200°С фурна за 10-15 минути.
Готовият блат остава във формата за 5-10 минути, изважда се и се охлажда на метална решетка.
Формата се застила с втория хартиен кръг,за да се изпече втория блатт.
Към последната третина от сместа се добавя какаото, за да се оцвети третия блат.

Трето: лесен и бърз крем Сметана и мляко
Течната сметана се миксира да сгъстяване.
Прибавя се киселото мляко.
Желатинът се разбърква с 6 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.
Загрява се в микровълнова фурна до пълното му разтваряне. Не трябва да ври и кипи!
Изсипва се при сметаната и млякото.
Прибира се в хладилника до полужелиране.

Четвърто: орехово-маслено покритие Streusel
Препоръчвам да печете ядките, за да постигнете по-богат аромат и по-маслен вкус. 
Ядките се запичат в загрята до 180°C за 15 минути или в микровълнова фурна.
Наскоро открих лесния и бърз начин на печене на ядки в микровълнова печка. Поставят се в дълбока чиния с една идея водичка – просто се напръсква с пръсти. Внимание – трябва често да се разбърква, за да не изгорят!
Още горещи се завиват в кърпа, запарват се за няколко минути.
Използват се изстинали.
 

Брашното и канела се смесват в блендер.
Добавя се маслото, нарязано на малки парченца и ядките.
Разбърква се в блендер или с вилица до получаване на суха ронлива смес.
Прибавя се кафявата захар.

Пето: сглобяване на тортата
Първият светъл блат се поставя в чиния за сервиране. 
Набожда се с вилица и се сиропира.
Стяга се в ринг за торта.
Нанася се 1/3 от крема.
Поставя се кафявия блат. Сиропира се.
Нанася се 1/3 от крема.
Завършва се с втория светъл блат. Сиропира се.
Нанася се последната третина от крема.
Ръси се обилно с орехово-масленото покритие.
Съхранява се в хладилник. 


Едно парченце само...

Една хапчица... 

Само още една...
.

10 коментара:

fedora каза...

Жестока е! Личи си, че е много добре напоена, а пък колко апетитно изглежда, не ми се говори... изчезвам, че ви завидях :)))

Iliana каза...

Прекрасно! Много любима комбинация.
Това парче торта ще сънувам тази нощ, сигурна съм :)

The witch каза...

Ин, няма нужда да завиждаш. Такъв великолепен кулинар като теб може да си спретне същата торта на мига. Вярвам в това и очаквам твоя отзив.

Илиана, радвам се, че моята скромна торта предизвика твоя интерес. Пожелават ти цветен сън.

Габи каза...

Надявам се всички неприятности и напрежения вече да са отминали. Тортата изглежда много сочна и вкусна! Даваш ми идеална идея за предстоящ повод :) Поздрави!

Мариета каза...

Оле, оле, орехи и карамел...неустоимо изкушение! С огромно удоволствие бих изяла огромно парче от тази прекрасна торта, Вещичке!
Поздрави и пожелания за хубава вечер!

Дани каза...

Много хубава торта, толкова апетитно изглежда...идеална за следобедно кафенце! Благодаря за рецептата! Поздрави и приятна вечер! :)

The witch каза...

Габи, надявам се да изпробваш тортата и да споделиш личните си впечатления.

Мариета, толкова мил коментар от кулинар като теб е истинска радост за мен. Благодаря!

Дани, да ти призная тортичката е подходяща и след следобедно кафенце и преди следобедно кафенце.... Опитай само и няма как да се спреш.

ellyganova каза...

Чудесна комбинация от вкусове! Изглежда неустоимо!

Елена Димиева каза...

Колко се радвам, че ми се довери и приготви тази великолепна торта. Промените в рецептата ми допаднаха много и със сигурност ще пробвам и така. Кремът и орехово- масленото покритие се изненадващи за мен и ще се правят задължително :) Разкошотия си направила, но аз чак сега я виждам, защото бяхме на почивка със семейството.
Поздрави и усмихнат ден!

The witch каза...

Ели Г., заслугата за неустоимата рецепта е на Ели Д. Моето изпълнение е по-различно от нейното, а ти реши кая ще изпробваш първо. Гарантирам ти истинско удоволствие за сетивата.

Ели Д. благодаря за коментара. Весела и запомняща се почивка!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.