четвъртък, 5 юли 2012 г.

Sakiz Kabaği Salatasi/Салата от тиквички с кисело мляко

Eжедневно предизвикателство „7 дни – 7 летни салати от Турция”

Ден 4


В кулинарен контекст главната ни героиня днес се възприема като зеленчук, а в ботанически – тя е плод. Нещо любимо, нещо познато, нещо вкусно ви предлагам днес - тиквички с кисело мляко. С тази рецепта едва ли ще изненадам някой. В България е широко разпространено ястието от пържени тиквички, потопени в чесново кисело мляко. В оригиналната рецепта за салата от този турски сайт се използват сварени тиквички. Тъй като от една страна избягвам пърженето в моята кула, а от друга – сварени тиквички не ми прозвуча достатъчно апетитно, аз реших да заема „златната среда”.
Ястието днес е многофункционално. В зависимост от повода и не на последно място от апетита, то може да се сервира като засищаща салата, разяждащо предястие или леко основно блюдо. В центъра на композицията е Нейно Величество Лятната зеленчукова принцеса Тиквичка. Нежният й вкус е обогатен чрез едно леко запичане във фурна в малко мазнина, а деликатният й аромат е подсилен чрез кадифена баня от чесново кисело мляко и ароматен пресен копър.

Необходими продукти за 1-2 порции:
1 средна тиквичка
200 г кисело мляко
2 скилидки чесън
сол на вкус
½ връзка копър
5 черни маслини

Начин на приготвяне:
Тиквичката се измива и се реже на колелца.
Вари се в подсолена вода или на пара за 10 минути.
Аз направих друго  нещо, което според мен се оказа по-вкусния вариант за приготвяне на тиквичките. Нарязани на колелца с дебелина 1 см, тиквичките се осоляват и се оцеждат за 30-40 минути; редят се в тава като леко се застъпват и се поливат с малко мазнинка; пече се при 220°С до готовност.
Копърът се реже на ситно.
Чесънът се почиства от люспите и се пресова.
Млякото се овкусява с чесън и сол на вкус.
Всичко се смесва в дълбока салатена чиния.
Декорира се с маслини и копър.


Вероятно тези, които са запознати в дълбочина с характерностите на турската кухня, ще ме обвинят в некомпетентност и подвеждане на останалите. Ще продължа с уговорката, че представените салати не са в чист вид традиционни и оригинални. По скоро с това предизвикателство потърсих повод да разнообразя салатеното си меню с ориенталски елементи, които прилягат на личния ми вкус. Благодарение на рецептите, вдъхновени от моето лятно пътуване до азиатската част на южната ни съседка, се надявам през тази седмица да усетите свежия полъх от слънчева Турция.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 летни салати от Турция”:

Ден 5. Mercimek Salatasi/Салата от леща с яйце и зеленчуци
.

7 коментара:

Мира каза...

Тиквичките изглеждат вълшебно!
Много вкусни са и аз ги правя така !
Мисля да пробвам и оригинала...:)
Поздрави и усмихнат ден!

Angellove's Cooking каза...

Много ми харесва идеята с печените тиквичка за салтата!!! Никога не съм се сещала, но непременно ще се възползвам :) Браво!!

The witch каза...

Мира и Мина, вашите коментари за знак за чисто, неподправено приятелство.
Очаквам вашите впечатления, след като опитате салатката. Надявам се да ви хареса.
Усмихвайте се и бъдете здрави!

fedora каза...

И аз така правя тиквичките във фурната, но ги овалвам и в брашно. Става нещо като "пържени" тиквички, но във фурна.
Определено салатката ще е по-вкусна с така приготвените от теб тиквички, отколкото с варени.

The witch каза...

Ин, едва от това лято "пържа" тиквички във фурната. Овалвам ги в брашно, а за тази салатка реших да не го правя, за да остане лека и по-ефирна.

Мариета каза...

Любими са ми тиквичките, Вещичке, винаги с кисело мляко с много копър и чесън ги хапвам. Комбинация с маслини обаче не съм опитвала, трябва да пробвам.
Поздрави!

The witch каза...

Мариета, мисля, че маслинките са за декорация. Не променят съществено обичайния вкус. Така е по оригиналната рецепта.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.