неделя, 8 юли 2012 г.

Taze Fasulye Salatası/Салата от зелен боб с меден дресинг

Eжедневно предизвикателство „7 дни – 7 летни салати от Турция”

Ден 7

Салатата се състои  от две основни линии, които се преплитат вкусово и визуално в единна хармония: червени свежи доматени колелца и зелени задушени бобени пръчици. Създадена като силен контраст на елементи, тя е опитомена чрез меденият дресинг, който дава усещане за сладост, омайност и  магнетизъм. Развълнувайте сетивата си. Създайте си момент на наслада и релаксация.

Необходими продукти за 2 порции:
330 г зелен боб
1 домат
½-1 глава лук

Меден дресинг:
½ с.л. мед
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
копър за декорация

Начин на приготвяне:
Зеленият боб се измива, почиства и реже на късове с дължина 4-5 см.
Вари се пара 10 минути. Охлажда се.
Доматът и лукът се режат на колелца.
Всичко се смесва в салатена чиния.
Залива се с медения дресинг.
Декорира се със ситно нарязан копър. 
  • Източник: Една по-лека версия на оригиналната рецепта. Съставът е почти същият. Вкусът и ароматът са омекотени, след като замених запържването с задушаване на пара, а доматите добавих сочни и пресни. 
  • Вероятно тези, които са запознати в дълбочина с характерностите на турската кухня, ще ме обвинят в некомпетентност и подвеждане на останалите. Ще продължа с уговорката, че представените салати не са в чист вид традиционни и оригинални. По скоро с това предизвикателство потърсих повод да разнообразя салатеното си меню с ориенталски елементи, които прилягат на личния ми вкус. Благодарение на рецептите, вдъхновени от моето лятно пътуване до азиатската част на южната ни съседка, се надявам през тази седмица да усетите свежия полъх от слънчева Турция.

Останалите предложения от предизвикателството „7 дни – 7 летни салати от Турция”:

Ден 7. Taze Fasulye Salatası/Салата от зелен боб с меден дресинг
.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.