вторник, 21 август 2012 г.

Малинов конфитюр с бананови парченца

Ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”
Ден 2

Днес от бурканчетата прелива сладка хармония от примамващ малинов аромат и плътен бананов вкус. Насладете му се!
Основни изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране - клик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета  

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране черно-бели етикети от тук.
Изтегли PDF за 6 етикета-буркан
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета

Необходими продукти:
500 г малини
500 г банани без корите
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker


бурканчета с винтови капачки с обща вместимост 1100 мл.

Начин на приготвяне:
Малините се измиват и почистват. Изтеглят се 500 г.
Бананите се белят, режат се на кубчета. Претеглят 500 г.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар. 
Разбърква се в плодовата маса. 


Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.


След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
 

След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня. 
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

 

Добив:

3 бурканчета с вместимост 200 мл
1 бурканче с вместимост 280 мл
1 бурканче с вместимост 180 мл

 

Да ви е сладко!

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 
"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

Ден 2. Малинов конфитюр с бананови парченца
Ден 7. Къпинов конфитюр

Вижте наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме изненада с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи:

"Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Чакам още вдъхновения :)))"

Христина, толкова се радвам, че съм стимулирала конфитюропроизводство и в твоята кухня. Надникнах в твоя блог и останах очарована и приятно изненадана.
Поздравление за ентусиазма и ...(без помпозният смисъл на думата)... и за героизма да запретнеш ръкави дори при липсата на вода.
Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
Благодаря за гласуваното доверие.
.

5 коментара:

DSdiva каза...

Лелее,мога само да си представям как е ухаело, докато се е варяло това сладко...неустоимо!

ellyganova каза...

Много ми допада и това предизвикателство :))
Страхотни идеи даваш, Witch!
Ще следя и ще записвам рецепти за следващата година.
Много са сладурски етикетчетата и шапчиците!
Поздрави :)

The witch каза...

Самодива, действително ухаеше неустоимо в кулата. Разбърквайки тази сладка магия се питах защо не съм опитвала това преди. Такава радост и наслада доставих на близките си, такова удовлетворение изпитах...

Ели, добре дошла в кулата, мила. Радвам се, че поредното предизвикателство ти допада. Ако си пропуснала малините, то следващите предложение можеш да изпиташ още тази година. Надникни в утрешната магия.

Диана каза...

Отново страхотно предизвикателство. Чакам с нетърпение и останалите предложения.
Поздрави и хубав ден!

The witch каза...

Диана, привет! Надявам се да си харесаш някое от предложенията ми. Пиши, ако опиташ. Ще чакам с нетърпение.
Усмихнат ден!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.