сряда, 22 август 2012 г.

Конфитюр от малини и праскови

Ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”
Ден 3

След малиново-банановия конфитюр продължавам поредицата с нов чувствен и съблазнителен вариант. Игриво и свежо ухание с нотки на ароматна малина и сочна праскова, които препускат в изкушаваща надпревара. Неустоимо, нали?!
Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – клик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета  

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране прекрасни цветни етикети, но поради липсата на цветен принтер в момента се получиха черно-бели:
Изтегли PDF за 21 правоъгълни етикета
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета 

Необходими продукти:
500 г малини
500 г праскови без костилки
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker 


бурканчета с винтови капачки и обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Малините се измиват и почистват. Изтеглят се 500 г.
Прасковите се режат на ситно с блендер. Претеглят 500 г.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 


Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване,  конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица.

 

Добив:

5 бурканчета с вместимост 190 мл
1 бурканче с вместимост 250 мл

 

Да ви е сладко!

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 
"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

Ден 3. Конфитюр от малини и праскови
Ден 7. Къпинов конфитюр

Вижте наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме изненада с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи:

Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Чакам още вдъхновения :))))”

Христина, толкова се радвам, че съм стимулирала конфитюропроизводство и в твоята кухня. Надникнах в твоя блог и останах очарована и приятно изненадана.
Поздравление за ентусиазма и ...(без помпозният смисъл на думата)... и за героизма да запретнеш ръкави дори при липсата на вода.
Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
Благодаря за гласуваното доверие.
.

2 коментара:

Иглика каза...

Хм, тази комбинация не съм пробвала никога....любопитно съчетание и вероятно доста ароматно и вкусно! Хубав ден!

The witch каза...

Иглика, добре дошла в кулата!
Комбинацията ми хрумна импулсивно. Получи се прелестен конфитюр. Опитай. Очаквам да ми пишеш отново за резултата. Ако си пропуснала малините, спокойно може да направиш конфитюр само праскови. Също е разкошен.
До скоро.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.