четвъртък, 23 август 2012 г.

Прасковен конфитюр с ром

Ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”
Ден 4
Един неустоим и будещ копнеж и желание конфитюр. Изкушава сетивата с очарователна композиция от нежен аромат и деликатен вкус на прасковата, подчертани с тънка нотка ром.

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиране – клик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета  

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране черно-бели етикети и оцветих плодчетата в прасковено.
Изтегли PDF за 15 правоъгълни етикета
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета 

Необходими продукти:
1 кг праскови без костилките*
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
1 ампула ромова есенция 

бурканчета с винтови капачки и обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Прасковите се измиват и се почистват от костилките. Претегля се 1 кг.
2/3 от плодовата маса се реже на кубчета, а 1/3 се пасира.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.

 

Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса.
Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 


След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня. Добавя се ромовата есенция и се разбърква.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета. 


Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

* Купете около 1,100-1,200 кг праскови, за да сте сигурни, че след като отстраните костилките ще имате 1 кг чист плод. В моя случай така се получи. Вероятно зависи от прасковите.

Добив:

3 бурканчета с вместимост 190 мл
1 бурканче с вместимост 200 мл
1 бурканче с вместимост 280 мл 

Да ви е сладко!


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 
"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

Ден 4. Прасковен конфитюр с ром 
Ден 7. Къпинов конфитюр

Вижте наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме изненада с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи:

Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Чакам още вдъхновения :))))”

Христина, толкова се радвам, че съм стимулирала конфитюропроизводство и в твоята кухня. Надникнах в твоя блог и останах очарована и приятно изненадана.
Поздравление за ентусиазма и ...(без помпозният смисъл на думата)... и за героизма да запретнеш ръкави дори при липсата на вода.
Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
Благодаря за гласуваното доверие.


.

2 коментара:

Мариета каза...

Страхотно изглежда, а щом има и ром съм сигурна, че е божествен на вкус!
Сега отивам да видя и останалите предложение, благодаря, Вещичке - за тях и за страхотните етикети, с удоволствие ще украся моите бурканчета...
Прохладен и спокоен ден ти пожелавам!

The witch каза...

Мариета, привет!Толкова ми е приятно, че си тук. Ако си съгласна да направим бартерна сделка: едно от моите бурканчета за едно парченце от твоя разкошен сладкиш с пъпеш. До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.