петък, 24 август 2012 г.

Конфитюр от пъпеш

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”

Ден 5

Един интригуващ, изненадващ и завладяващ конфитюр. Ароматът е мек и привлекателен като шепнещи устни, очакващи целувка, а цветът – светъл и слънчев като лятото.

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиранеклик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета  

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране етикети от тук.
Запиши изображението на 9 правоъгълни етикета
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета


Необходими продукти:
1 кг пъпеш без кори и семки
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
2 пак. ванилова захар

бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Пъпешът се почиства от корите и семките. Претегля се 1 кг.
2/3 от плодовата маса се реже на кубчета, а 1/3 - се пасира.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар. 


Разбърква се в плодовата маса.
Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 

След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня. Добавя се ваниловата захар и се разбърква.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 


Добив:

6 бурканчета с вместимост 190 мл

 

 

Да ви е сладко!

 

 



Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 

"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":


Ден 5. Конфитюр от пъпеш
.

7 коментара:

DSdiva каза...

Ох, чудни са тези предложения "сладко лято в бурканче", всичките са ми по вкуса!!!
Сърдечни поздрави! :)

fedora каза...

Чудесно изглежда, Вещи! А и великолепна идея за "шапчиците" на бурканчетата :)

The witch каза...

Дива, добре дошла в кулата.
Поласкана съм, че не успя да устоиш на сладкия аромат на моето предизвикателство и остави послание.
До скоро!

Ин, радвам се, че идеята за рециклираните "шапчици" ти харесва. Доставя ми истинско удоволствие да претворявам неупотребяваните вещи във всякакви други нещица.
В неделната си публикация ще покажа стъпка по стъпка как точно изработвам "шапчицитне".
Очаквамм те и тогава.
С поздрав!

tillia каза...

Правя конфитюр от пъпеш, макар и по друг начин, но ароматът и вкусът са уникални!
И аз се записвам за неделната публикация на тези прекрасни и страшно оригинални шапчици! :) Не мога да отделя поглед от тях!
Поздрави!

The witch каза...

Tillia, сърдечно ти благодаря, че се отби при мен. Аз разгледах твоите предложения за пъпешов конфитюр и много ми харесаха. Действително се получава много деликатен и нежен аромат и вкус.
Ако искаш надникни в следваща публикация, за да видиш конфитюр от пъпеш с маково семе.
Очаквам те в неделя.

Анонимен каза...

Здравейте!Има ли вариант цялата смес да се пюрира??Или ще се промени консистенцията??И също така,задължително ли е да се желира,може ли да се избегне??

The witch каза...

Анонимен, ако пюрирате цялата смес, ще се получи гладко сладко без парченца плод.
Желирането няма как да се избегне. Това е ефекта на фикса. Ние много харесваме сладкото с Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker. Горещо го препоръчвам.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.