събота, 25 август 2012 г.

Конфитюр от пъпеш с маково семе

Ежедневно предизвикателство 
„7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”
Ден 6
Нов вариант на пъпешов конфитюр, който изненадва и предизвиква. Основната плодова линия е обогатена с интригуваща ориенталска нотка – леко запечено маково семе, което ухае приятно и екзотично.

Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиранеклик тук.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих етикетчета им. Този път реших да не правя цветни дрешки и "шапчици". Използвах готови за принтиране етикети от тук, които залепих със сухо лепило директно върху капачките и бурканчетата.
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета 
 

Необходими продукти:
1 кг пъпеш без кори и семки
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
2 с.л. маково семе

бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Пъпешът се почиства от корите и семките. Претегля се 1 кг.
2/3 от плодовата маса се реже на кубчета, а 1/3 - се пасира.
Плодовете се слагат в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 
 

Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 
След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня.
Междувременно маковото семе се запича в тефлонов тиган без мазнина. Трябва внимателно да следите нагряването, за да не прегорите и вгорчите семето. Прибавя се към плодовата маса след сваляне от огъня и се разбърква добре.

Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.

Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

Добив:

5 бурканчета с вместимост 190 мл

1 бурканче с вместимост 350 мл

 

 

Да ви е сладко!

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 
"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

Ден 6. Конфитюр от пъпеш с маково семе 
Ден 7. Къпинов конфитюр

Вижте наджиджаните бурканчета на Христина. Това младо момиче ме изненада с цялата армия от конфитюри, красиво спретнати в елегантни униформи:

Невероятни предложения! Бързи, лесни, чудесни комбинации! Толкова ме впечатлиха, че набързо ги спретнах, за което мноого БЛАГОДАРЯ! Чакам още вдъхновения :))))”

Христина, толкова се радвам, че съм стимулирала конфитюропроизводство и в твоята кухня. Надникнах в твоя блог и останах очарована и приятно изненадана.
Поздравление за ентусиазма и ...(без помпозният смисъл на думата)... и за героизма да запретнеш ръкави дори при липсата на вода.
Снимките с накипрените бурканчета, строени в стройни редички ме трогнаха. Доставиха ми истинска радост.
Благодаря за гласуваното доверие.
.

6 коментара:

ellyganova каза...

Много интересна визия придава маковото семе!
Всички рецепти са много интересни и си личи, че всичко е приготвено с много фантазия и старание.
Хубав уикенд :)

The witch каза...

Ели, сърдечно ти благодаря!
Твоят коментар ми достави истинско удоволствие и радост. Надявам се повече дами да се престрашат и да сътворят такава сладост и красота за зимните месеци.
Прегръщам те.

tillia каза...

Очаквах с интерес тази рецепта!Интересно ми е какъв вкус придава маковото семе. Ще опитам :)

The witch каза...

tillia, идеята да добавям запечено маково семе имам от Fedora и нейният красив кулинарен блог Ossigeno.
Там за първи път открих рецепта за сладко от круши, ябълки, банани и маково семе за бърза консумация.
Правила съм го многократно през миналата зима. Получава се чудно.
Затова реших да сложа от малките семенца и сега.
Обръщам ти специално внимание към факта, че когато се добавят съставки със съдържание на мазнини като ядки, кокосови стърготини или варени с плодовете допълнителни съставки като листа от мента, маточина и др. трайността на консервираните продукти намалява.

Iliana каза...

Звучи много ароматно. Не съм правила никога, но може би е време да опитам.

The witch каза...

Илиана, опитай. Все още има пъпеши на пазара.
Както съм написала в първата публикация от предизвикателството - много бързо и лесно се получава конфитюра с гелфикс - отнема не повече от 30 минути време и спокойно може да се приготви вечер след работа.
Достави си тази радост.
Успешна нова седмица!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.