неделя, 26 август 2012 г.

Къпинов конфитюр в бурканчета с рециклирани дрешки

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”

Ден 7


За финал на конфитюрената поредица съм оставила едно по-специално и по-сантиментално за мен самата предложение – къпинов конфитюр – деликатно сладко-кисело изкушение с ухание на горска утрин и лек винен оттенък. Ще спомена само една от причините за това мое отношение към пурпурните мъниста. За разлика от плодчетата за оставалите конфитюри, които купих от пазара, къпините набрах самичка едничка по едничка ето от тук:
Удоволствието беше изключително завладяващо – от пипкавото и трудоемко бране, през уханното приготвяне на конфитюра, до забавната декорацията на бурканчетата.
Преди да се заемете с къпиноберитба ви съветвам приятелски да прочетете следващите редове:

СЪВЕТИ ЗА БЕРИТБА И СЪХРАНЕНИЕ НА КЪПИНИ И МАЛИНИ
  • Когато откъсвате къпините трябва да избирате онези, които падат свободно в дланта ви, защото това са наистина узрелите и сладките къпини; другите дори да изглеждат черни – са все още кисели.
  • Когато берете къпини трябва да имате предвид няколко неща. За начало – най-доброто време за бране на къпини е рано сутрин. Първо много боядисват, затова носете стари дрехи. Второ – храстите много боцкат и закачат, затова облечете дрехи с дълги крачоли и ръкави (а не като мен – с къси, та след това да ходите на работа с дълги панталони, вместо с елегантни поли или рокли). Трето – много са нежни и нетрайни, затова трябва да вземете кутийки, кошници или щайги в зависимост от количеството, което очаквате да наберете (според мен то е право пропорционално на вашето търпение). Ако решите да ги пренасяте в найлонов плик, по-добре вижте направо рецепти за къпиново вино или ракия – няма да издържат дълго и ще се смачкат и развалят. Къпините са деликатни плодове – топлината, триенето и натискът не им се отразяват добре.
  • Ако все пак искате да ги съхраните в хладилник трябва да ги сложите немити и по възможност само на един пласт т.е. да не трупате къпина върху къпина. Така можете да ги съхраните за два до четири дни.
Изисквания и подготовка на продуктите и съдовете за консервиранеклик тук.

 

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Необходими са още ножица, молив, ластик, сухо лепило и цветни моливи или химикалки. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране черно-бели етикети от тук и оцветих плодчетата в къпиново. Как се правят рециклирани дрешки за бурканчета
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета

Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета
  • С помощта на ластика прикрепих по-стабилно хартиената "шапчица" към бурканчето, за да завържа по-лесно панделката около нея. 
  • Промуших панделката през перфорирания правоъгълен етикет и завързах около бурканчето. 
  • Накъдрих краищата на панделката с заострената страна на ножицата. 
  • Залепих кръглия етикет върху "шапчицата".
Накипрено бурканче с панделка...
 ... и с обикновен по-дебел конец. Така дори повече ми харесва.

Необходими продукти:
1 кг къпини
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker

бурканчета с винтови капачки и с обща вместимост 1100 мл

Начин на приготвяне:
Изтеглят се 1 кг измити и почистени къпини. 
Слагат се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар.
Разбърква се в плодовата маса. 


Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.
След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 

След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната.
Сваля се от огъня.
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета.
Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

 

Добив:

6 бурканчета с вместимост 190 мл

 

Аз направих две дози поотделно и съм складирала на скришно място  в кулата 12 бурканчета от тази прелест.

 

 

Да ви е сладко!

 

 


Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 

"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":


Ден 7. Къпинов конфитюр
.

4 коментара:

tillia каза...

След тази оригинална и увлекателна презентация и страхотни снимки, остава човек само да запретне ръкави и да действа!/и да приготвя и да консумира :)/
Благодаря и за подробното описание как да се подготвят дрешки за бурканчетата!
Лека нощ!

The witch каза...

tillia, радвам се, че отново си тук. Приятно ме да разбера, че бурканчетата и публикацията ти харесват.
С усмивки от кулата!

Анонимен каза...

Здравейте!!Имам 2 въпроса-не се ли слага лимонена киселина против захаросване??А другия-това,че процеса на желиране може да продължи 1 седмица,означава ли че трябва да се консумира след седмица???Благодаря :)

The witch каза...

Анонимен, в кулата редовно правим сладко с Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker. Много сме доволни. Не съм използвала лимонова киселина за това сладко. Фиксът прави всичко необходимо. Добре е да се изчака седмица, но може да консумирате още на следващия ден. За повече съвети и рецепти надникнете в сайта на Dr. Oetker - http://www.oetker.bg/
Успех!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.