понеделник, 20 август 2012 г.

Малинов конфитюр и ново ежедневно предизвикателство

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни летни сладости в бурканчета”

Ден 1

 

Да затворим лятното сладко изобилие в бурканчета

Лятото “заля” пазара със своето плодово изобилие. Навяват ме спомени от детството за волните игри край тенджерата с къкрещо домашно сладко. С толкова любов и всеотдайно търпение нашите баби и майки приготвяха тази магия часове наред.

Днес, само за 15-20 минути може да затворим лятото в бурканчета за приказна зимна сладост, използвайки добавките за консервиране на Dr. Oetker - Гелфикс Класик 1:1 и Гелфикс Екстра 2:1. Витамините се съхраняват, а цвета и формата на плодовете остават непроменени, защото плодовата маса не се вари продължително време, за да се желира. Внимание: следвайте точно трите стъпки:
  • Измитите и подсушени плодове се режат на ситно за мармалад и конфитюр или се оставят цели, ако са дребни. Изберете Gelfix Classic 1:1 – за сладки и зрели плодове, 1 пак. – за 1000 г плодове и 1000 г захар или Gelfix Extra 2:1 – за по-твърди плодове с по-малко сладост, 1 пак. – за 1000 г плодове и 500 г захар. След това претеглете точно количеството от почистените плодове и захарта.
  • Плодовете се слагат в съд на котлона, Гелфикс се смесва с 2 с.л. захар и се прибавя към тях. Сместа трябва да заври на средна температура при непрекъснато бъркане,  след което се прибавя останалата захар и се разбърква добре. Оставя се да ври 3-5 мин. при постоянно бъркане. По желание може да се отстрани пяната. Прави се проба за желиране (виж надолу в текста).
  • Сместа се отстранява от огъня и се изсипва веднага в предварително измитите и подсушени буркани. След това бурканите се затварят, обръщат се с капачката надолу и се оставят да престоят 5-10 мин. Процесът на желиране продължава една седмица. 

ИЗИСКВАНИЯ И ПОДГОТОВКА
НА ПРОДУКТИТЕ И СЪДОВЕТЕ ЗА КОНСЕРВИРАНЕ

Изключително важно е да пазите АБСОЛЮТНА ЧИСТОТА, както при обработката на плодовете, така и при използването на уредите за консервиране. Дори и най-малките замърсявания могат да доведат до преждевременно разваляне на консервираните продукти.

Използвайте ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ с най-високо качество и по възможност прясно набрани. Подгответе толкова плодове и зеленчуци, колкото ще консервирате още същия ден. Само точно претеглените продукти гарантират оптимален резултат при консервирането. Всички количества, посочени в рецептите важат за вече почистени и подготвени плодове. Не приготвяйте големи количества наведнъж. По-големи количества удължават времето за варене, продуктите не се сваряват достатъчно добре, витамините се унищожават и заедно с това твърдостта и цвета на сладката се нарушават. 

За ПО-ФИН И БОГАТ ВКУС след варенето добавете не повече от 3 с.л. ликьор, ром, ферментирала плодова маса, водка или други високопроцентни течности (в противен случай ще попречи на желирането). Ако желаете да добавите по-големи количества трябва предварително да намалите със съответно количество плодовата маса или сока. Трайността на консервираните продукти намалява при добавяне на съставки със съдържание на мазнини като ядки, кокосови стърготини или варени с плодовете допълнителни съставки като листа от мента, маточина и др.

За ВАРЕНЕТО използвайте голям съд. За да не изкипи и прелее, количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда. Ще са ви необходими лъжица за разбъркване и решетъчна лъжица за обиране на пяната. След като сместа заври, бъркайте постоянно, за да не загори масата и да може да се изпари достатъчно течност. Отстранявайте пяната, образувана при варенето, защото въздушните мехури могат да развалят външния вид и да намалят издръжливостта на продуктите, които консервирате.

ПРОБАТА ЗА ЖЕЛИРАНЕ показва дали плодовата маса ще придобие достатъчно твърдост след охлаждането, т.е. дали ще се желира достатъчно. Сложете 1-2 с.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част ще се желира в бурканите.

БУРКАНИТЕ трябва да са здрави, за да не се пукнат от високата температура при консервиране. Не използвайте големи буркани. Най-подходящи са тези с обем от 200 ml (250 g) или 370 ml (450 g). Така се избягва съхранението за дълго време на вече отворени буркани. Преди употреба винаги измивайте бурканите добре с гореща вода и миещ препарат, изплаквайте ги обилно с чиста и гореща вода. Не ги подсушавайте, а ги оставете да изсъхнат върху чиста кърпа. Буркани, измити в съдомиална машина, изплакнете още веднъж в чиста и гореща вода, тъй като в тях може да са останали частици от миещите препаратите, които могат да попречат на желирането.

КАПАЧКИТЕ трябва да прилепват плътно по гърлото на бурканите, а уплътнителите им трябва да бъдат еластични. Не използвайте напукани капачки или с повредени уплътнители, защото няма да затворят плътно бурканите и при отваряне могат да се скъсат.

Използвате широка фуния за ПЪЛНЕНТО на съдържанието в буркани. Ръбът на буркана трябва да е чист. Евентуално замърсяване по ръба ще попречи на херметическото затваряне, а освен това представлява „проводник” на микроби и плесен от външната страна на буркана. Използвайте суха чиста кърпа, за да забършете гърлата. Съдържанието трябва да стига до долния ръб на отвора. При пълнене потупвайте леко дъното на буркана върху мека подложка, за да се разпредели сместа по-плътно.

За СЪХРАНЕНИЕ НА КОНСЕРВИТЕ използвайте сухо, хладно и тъмно място. Редовно проверявайте, дали са добре затворени капачките им. Повдигната капачка означава, че съдържанието в буркана не е затворено херметически и трайността му е нарушена. Бурканите с повдигнати капачки не трябва да се съхраняват дълго време, а веднага да се консумират.

 

Искрица, провокирала новата ми страст – конфитюропроизводство с Гелфикс, е Ели от Моите любими рецепти. Ели, сърдечно ти благодаря! 

Ако сте новаци в домашното конфитюропроизводство, малиновия конфитюр е най-подходящ за начало, тъй като малините съдържат естествен пектин в семената си, което подпомага бързото и идеално сгъстяване на плодовата маса. Тези сочни и ароматни плодове привличат погледа със съблазнителен цвят и неустоим вкус. Нека затворим лятното малиново изобилие в бурканчета за зимна приказна сладост.

 Как се правят рециклирани дрешки за накипрени бурканчета 

 

Докато изчаквах бурканчетата да се вакумират, аз подготвих шарените им дрешки и етикетчета. За "шапчиците" използвах цветните и лъскави странички от каталог за козметика и панделките от красиви букети, които съм получавала по различни поводи. Изрязах кръгове с размер, достатъчен да покрие капачките и да остане около 1-2 см под завързаната около гърлото на бурканчетата панделка. Използвах готови за принтиране черно-бели етикети от тук като оцветих плодчетата в малиново.  
Изтегли PDF за 12 кръгли етикета  

Малинов конфитюр

Необходими продукти:
1 кг малини
500 г захар
1 пак. Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker


бурканчета с винтови капачки с обща вместимост 1100 мл.

Начин на приготвяне:
Изтеглят се 1 кг измити и почистени малини. 

Слагат се в подходящ съд за варене - количеството плодова смес не трябва да е повече от половината от обема на съда.


Gelfix Extra се смесва с 2 с.л. от притегленото количество захар. 
Разбърква се в плодовата маса. 


Сместа се слага да заври при средна температура като се разбърква периодично.


След завиране се прибавя останалата захар и се разбърка добре. 


След първото забълбукване, конфитюрът ври около 5 минути при непрекъснато бъркане.
С решетъчна лъжица се отстранява пяната. Сваля се от огъня. 
Преди да пристъпите към пълнене на бурканите, първо направете проба за желиране. Сложете 1-2 ч.л. от горещата плодова маса върху изстудена чиния. Ако охладената проба се желира (втвърди), то и останалата част от конфитюра ще се желира в бурканите.
Веднага след отстраняване от огъня конфитюрът се разсипва в предварително измитите и подсушени бурканчета. За удобство използвайте фуния с широко гърло.


Бурканите се затварят и се обръщат с капачките надолу.
Оставят се така около 5-10 минути.
Процесът на желиране може да продължи една седмица. 

 

Добив:

4 бурканчета с вместимост 200 мл

1 бурканче с вместимост 190 мл

1 бурканче с вместимост 90 мл

 

Да ви е сладко!

 

 

Седемте принца в новото ежедневно предизвикателство 

"7 дни - 7 различни летни сладости в бурканчета":

.

5 коментара:

Иглика каза...

Полезно предизвикателство, затварящо ароматите на лятото! Прекрасна седмица!

Мъх каза...

Боже Вещичке, затвори ли всичко това?
За малините ти завиждам;) И като се навия да и направя домашно сладко догодина може би, ще си взема и гел фикс;)

Хубава седмица!

The witch каза...

Иглика, седмицата в кулата е прекрасна наистина. А как ухае само!!! Опитай и ти. Надявам се отново да ми пишеш.

Мъхче, привет! И магьосниците в кулата се чудат и маят откъде този конфитюрен ентусиазъм. За една седмица затворих летния дух в около 40 бурканчета. Каква сладост!!! Ако за малините ти е късно, то следи останалите предложение.

Анонимен каза...

Само не ми е ясно защо трябва да се тровим допълнително с изкуствени консерванти, а не да приготвяме сладката си, както са ги правили нашите баби... Вярно е, че отнема доста повече време, но е в пъти по-здравословно, отколкото използването на разни фиксове. Пък и със сигурност е много по-вкусно и автентично, нали :)

The witch каза...

Анонимен, всеки има право на собствено мнение. Благодаря, че сподели своето.
С поздрав!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.