понеделник, 24 септември 2012 г.

Мусака от макарони и кайма


Историята на пастата е объркана като голяма купа спагети – не можеш много ясно да различиш от къде започва и къде свършва. В нея се наслояват много легенди, повтаряни толкова дълго, че почти са приети като истина. С днешната рецепта ще „разклатя” традиционната позиция на картофите в обичайната мусака, като ги заменя с макаронено изделие. Използвах пене, заради тръбообразната форма и се получи прекрасен разрез. Опитайте!

Необходими продукти за 6-8 порции:
350 г макарони
1 глава лук
сол на вкус
2 с.л. зехтин
500 г кайма
1-2 с.л. сух риган
1-2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. канела
1 консерва домати (850 мл)
черен пипер на вкус
1 щипка захар
4 яйца
индийско орехче, настъргано
75 г сирене гауда
150 г кашкавал

Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода, според указанието на опаковката.
Отцеждат се и се изплакват със студена вода.

Зехтинът се нагрява в тиган и каймата се запържва.
Прибавят се едро нарязаният лук и сухият риган и леко се запържват.
Сипва се доматеното пюре.
Поръсва се с канела.
Добавят се доматите от консерва е се вари 15 минути.
Овкусява се със солта, пипера и захарта.

Яйцата се разбиват.
Овкусяват се със сол, черен пипер и индийско орехче.
Смесват се с макароните, гаудата и половината от кашкавала.

Половината от макароните се изсипват в намаслена тавичка.
Използвах йенска тенджера (без капака) с размер 18/28 см.
Отгоре се разстила каймата.
Върху нея се слагат останалите макарони.
Пече се в предварително загрята фурна на 200°С около 40 минути.
За да не изгори отгоре, по средата на времето за печене се покрива с алуминиево фолио.
Поръсва се с останалият кашкавал 10 минути преди изваждане от фурната. 


  • Мусаката се реже на порции поне 20 минути след изваждането от фурната, за да се получат правилни и цялостни парчета.  
  • Винаги използвайте макарони от твърда пшеница за по-успешно и по-вкусно ястие. 
  • Източник: Златната селекция на кулинарен журнал, април 2010 г. Според списанието продуктите са достатъчни за 4-6 порции, но в нашата кула се нахраниха 6-8 магьосници.
.

5 коментара:

tillia каза...

Вчера някъде четох за такава мусака и ми беше интересно какво ще се получи, но като гледам сега тези изкусителни снимки, окончателно решавам да пробвам! Тъкмо се канех тези дни да правя мусака с картофи и рецептата ми идва навреме:)
Сърдечни поздрави!

Lety каза...

Вещичке, това е почти рецепта за гръцко "пастицио", което аз много обичам, само подправките са малко по-различни. Страхотно ястие си избрала, а изпълнението е великолепно и наистина разреза е чудесен!
Сърдечен поздрав и хубава седмица!

Марина и Георги каза...

Интересно поднесена мусака :)До сега не се бях сещала за мусака с макарони :)

Хубав ден!

ellyganova каза...

Този вариант на мусака, определено е за предпочитане. Аз мразя да режа картофи. Ще направя в скоро време :)
Поздрави и пожелания за хубав ден!

The witch каза...

tillia, ще се радвам да видя твоя вариант, ако действително си изпълнила замисъла си.

Лети, специални благодарности за посещението и коментара. Прегръдки от мен!

Марина и Георги, приятно ми е, че рецептата ви допада. До скоро!

Ели, добре дошла отново в кулата! Очаквам снимки, ако решиш да изпълниш рецептата. С радост ще ги публикувам.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.