понеделник, 29 октомври 2012 г.

Ежедневно предизвикателство „7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”


Приключи поредното ежедневно предизвикателство, посветено на есенните печива с тиква. В тази връзка, преди да представя всяко едно от седемте, искам да споделя с вас нещичко, прочетено наскоро в един роман, което много ми допадна – малко закъсняло, но толкова добре описано – за краят на свежото лято, което отстъпва мястото си на богатата есен:
Беше прекрасна мъглива лятна утрин. Скоро щеше да дойде любимото ми време в годината. Не на Ант, той се придържаше към теорията, че есента е сезонът, когато всичко умира, но въпреки дълбоките си познания върху романтичната традиция на английските поети в пасторални картини той беше градски човек. Не разбираше, че есента не е бавна смърт за красотата, а последният й танц за годината: кадрилът на разкошните бъзови храсти в живия плет, грациозното поклащане на къпините, сякаш изведнъж набрали сили за нов живот, едри, налели плод от дъждовете. Мъглата се вдигаше бавно, ярката светлина, която нито един холивудски филм не успяваше да предаде в цялата й красота, хвърляше дълги, бързо менящи се сенки, които помнех от детството си. По това време ябълките започваха да падат по-бързо, отколкото Каро можеше да ги обере, крушите и сливите, обирани толкова усърдно преди месец, сега бяха по земята и детските крачета стъпваха върху тях. Лятото щеше да си отиде с цялата суматоха и организацията, която налагаше фермата. Но аз не съжалявах. Обичах щедрата есен, трупането на дървата за огрев зад къщата, запалената шума в двора, сребърните паяжини, прострели се от едни стрък трева до друг и искрящи от утринната роса, меката мъгла и зрелите плодове в градината.
Седемте тиквени превъплъщения в новото ежедневно предизвикателство
„7 дни – 7 различни есенни печива с тиква”:


Ден 1. Тиквен хляб с маково семе 
Чудесен тиквен хляб с приятен жълтеникав цвят, специфичен есенен аромат и деликатен маков елемент. Той и кадифената мекота на кашкавала идеално си хармонират в неделна утрин с чаша ароматно кафе или чай.
 

Ден 2. Тиквени скони със стафиди 
Те не са прекалено сладки, ароматизирани са с канела и джинжифил, обогатени са с орехи и стафиди и не на последно място – имат деликатен вкус на тиква. Мисля, че ще станат любима закуска дори на тези от вас, които не харесват оранжевия плодов зеленчук.


Ден 3. Тиквен кекс с шоколадова глазура GANACHE или тиква под прикритие 
Това печиво представлява кулинарно съзвучие между тиквено-маслен блат и нежна шоколадово-сметанова глазура. Приготвя се изключително лесно, без да са необходими някакви специални умения и похвати.  В същото време ви гарантирам фантастичен вкус и примамлив външен вид, които биха изкушили дори противници на тиквата и нейното кулинарно превъплъщение. Затова добавих в заглавието на публикацията „тиква под прикритие”, защото без угризения и тревоги да бъдете разкрити, може да предложите този кекс на всеки у дома.


Ден 4. Тиквени мъфини с парченца шоколад 
Семпли и непретенциозни на външен вид, но мекички, сочни, ароматни и обогатени с шоколад… Това са днешните мъфини. Ако останалите опити за тиква под прикритие са били успешни, опитайте и този. Действа!


Ден 5. Есенна торта с тиква, орехи и стафиди 
Прекрасен есенен десерт, чийто вкус завладява с три основни компонента – тиквено пюре, орехови ядки и стафиди. Ронливото маслено тесто с аромат джинджифил, канела и индийско орехче е комбинирано с богат сметанов крем, за да ви достави кадифено мека и нежна наслада.


Ден 6. Тиквени бисквити 
Мекички, дунапренени, сочни... скрили в сърцевината си малки парченца шоколад.


Ден 7. Тиквени мъфини със сирене 
Интересни и провокативни със своята странна комбинация от основни съставки - тиква и сирене, в един неочаквано вкусен финал.
 
.

4 коментара:

ellyganova каза...

Колко много неща могат да се направят с тиква!
Аз много обичам и имам голяма колекция с рецепти и сега си я обогатих.
Поздрави :)

The witch каза...

Ели, привет!
Задължително ще надникна при теб за тиквени рецепти.
Почти до края на ноември няма да мога редовно да надничам тук и по другите виртуални кухни. Затова по-рядко ще отговарям и ще пиша коментари. Добре, че може да се насрочват публикации.
С прекрасни пожелания от кулата!

Габи каза...

Едно парченце от тортата за мен моля! Всичко изглежда много вкусно и само и аз да намеря малко време и мисля да опитам нещо от твоята серия с тикви :) Хубава вечер!

The witch каза...

Габи, много ще ме зарадваш, ако ми пишеш с впечатления от собствен опит. До скоро!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.