понеделник, 1 октомври 2012 г.

Моята торта Гараш


Обичам тази торта (и не случайно изписах думичката с главно “О”), но никога до момента не бях приготвяла своя. Мама ми даде рецептата. Каза ми, че това е тортата от детството ми. Според нея блатът трябва да се ароматизира с коняк или ром, но аз измислих друга заливка, за да се хареса на малкия магьосник – по скоро какаова с много лек алкохолен щрих. Затова не парадирам с торта по оригинална рецепта, а по-скоро ви представям моят вариант на неустоимото изкушение.
В интерес на истината се “поразрових в нета”, за да установя произхода на тортата. Бях приятно изненадана от следните публикации, които определят торта Гараш като типично български сладкиш:
Торта Гараш " се намира в повечето български ресторанти и кафенета. Българите обичат да се срещат в "сладкарници", където кафето се сервира с голям набор от различни сладкиши, сладоледи, както и коктейли. "Гараш" е превъзходна торта.”

Гараш е вид на торта, много популярна в българската кухня.Сервира се в българските сладкарници и ресторанти. Вероятно името идва от унгарски.

Гараш е вид на шоколадова торта, много популярна в българската кухня. Често се среща в българските сладкарници и ресторанти.

Соц десетилетията си остават ерата на сладкарниците с техните тави със стройни редици от унифицирани творения. Матовошоколадени пасти с маслени розички отгоре, обли тъмни скалички, белезникаво-бежови какаови кремове в чашки, задължителният Гараш... В София - парфетата на "Кристал", три вида: бяло, ягодово и "шоколадово", т.е. кафяво. Шоколадовият крем на сладкарница "Роза". Изглежда, че епохата на заместителите, в която почти всичко често се оказва не това, което е (ще се ограничим с примера с марципана), всъщност е епоха на мнимия шоколад. (Моментът с Гараш е малко по-интересен - тази класическа соц торта всъщност присъства из заведенията ни още от началото на века и изглежда, че дори е създадена у нас. Известната софийска сладкарница на чеха Панах на "Дондуков" в един момент се сдобива с нови собственици унгарци, единият от които се казва Гараш. За него се предполага, че е не просто едноименник, а автор на тортата).


Необходими продукти за торта с диаметър 26 см:
 
1 ч.ч. с вместимост 200 мл

250 г краве масло, меко
2 ч.ч. (260 г ) пудра захар
4 с.л. какао
6 жълтъка
1 ч.ч. (130 г) орехови ядки, смлени
6 белтъка, разбити на сняг

за сиропиране:
150 мл вода
1 ч.л. какао
1 капачка уиски

за декорация:
зелени кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Краве масло и пудра захар се миксират.


Добавят се какао и жълтъци.


Сместа се дели на 2 еднакви части.
Първата част е за крем. Прибира се в хладилник.
Към втората част се добавят орехи и разбити белтъци.


Тортена форма с диаметър 26 см се застила с хартия за печене.
Пече се около 1 час в нагрята до 150°С фурна.

Изстиналият блат се сиропира с подготвената смес от вода, какао и уиски.
Кремът се нанася равномерно по цялата повърхност.
В вилица се правят прорези по желание.
Насипват се зелени кокосови стърготини във форма на пръстен широк 2 см по периферията. 


Съхранява се в хладилник минимум 1 час преди сервиране.

.

17 коментара:

Bety каза...

Магьосничке,страхотна торта си направила!Беше голямо удоволствие да видя и прочета всичко! Страхотен пост!
Хубава и усмихната нова седмица!

Milena Poptoleva каза...

Вещичке,хареса ми твоят вариант и ще го пробвам!Поздравления:)))

The witch каза...

Бети, благодаря, че се отби в кулата и остави своя коментар. Много ме зарадва. Желая ти успешна и усмихната нова седмица!

Милена, очаквам отзив за твоята торта след като опиташ рецептата. Ще ми бъде изключително приятно.

tillia каза...

Много варианти има тази торта, но щом не е забравена, значи наистина си заслужава направата!
Много апетитно изглежда това шоколадово изкушение, с една приятна нотка - допълнение със зелените кокосови стърготини!
Искрени поздрави!

ellyganova каза...

Колко я обичам тази торта!
И то точно класическия вариант. Аз пробвах веднъж един нов вариант, с течна сметана, но определено вкусът нямаше нищо общо с оригинала.
Поздрави и пожелания за хубав ден!

The witch каза...

tillia и Ели, добре дошли в кулата. Така ми е приятно, че отново сте тук. Радвам се, че тортата ви допада. Очаквам ви отново.

Иглика каза...

Уау, това е тортата от моето детство, после се правеше известно време, след което стартирах с онази Гараш с многото ядки и отделни тънки блатове, която не съм правила мнооого отдавна. Поздрави!

Анонимен каза...

ve4e se pe4e,torti4kata,no mi e 4ydno dali 6te stigne krema koito otdelixme za otgore?

The witch каза...

Иглика, радвам се, че моята публикация е провокирала спомени у теб. С поздрав от кулата!

Анонимен, очаквам коментар след като опиташ тортата. Надявам се да ти хареса.

мерудия каза...

Прекрасно изглежда! Обожавам тази торта във всичките и вариации! Поздрави! Вили

The witch каза...

Мерудия, добре дошла в кулата.
Разходих се в твоята виртуална кухня и открих много вдъхновения, както и рецепти, които самата аз приготвям от дълго време успешно.
Заповядай отново тук.

gogolina каза...

Мммм…обичам тази торта:)
Прекрасна е!

The witch каза...

Гоголина, досега не съм чувала за човек, който не обича торта Гараш. Наистина е прекрасна на вкус, въпреки скромния си външен вид.
До скоро!

Анонимен каза...

супер за разлика от други скапи варианти

The witch каза...

Анонимен, благодаря за коментара.
Ведро и слънчево пролетно настроение през април!

The Artsy Chameleon каза...

Днес я направих :) Стана много вкусна, а и не е хич трудна. Благодаря ти за рецептата!
Само се надявам да няма салмонела в яйцата, че... нали кремът е със суровите жълтъци :S
Поздрави! :)

The witch каза...

Радвам се, че тортата се е получила и във вашия дом. Благодаря за коментара!

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 популярни коридора из кулата в последните 7 дни

7 от последните коментари

Моята "сандъчена" градина, 2010 г.